Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V parodii na snímky s Jamesem Bondem se v hlavní roli objevuje Neil Connery (bratr slavného Seana).
Tento humorný akční thriller (uváděný mimo USA také pod názvy OK Connery či Operation Double 007) pojednává o plastickém chirurgovi, kterého zaplatí Spojenci, aby – jak jinak – zachránil svět. Hlavní roli v parodii ztvárnil Neil Connery, jenž je opravdu bratrem legendárního Seana. A aby bylo jasné, v jaké filmové kategorii se pohybuje, jeho postava se dokonce přímo jmenuje Dr. Neil Connery! Ve filmu usiluje mezinárodní teroristický gang jménem Thanatos o převzetí vlády nad světem a tomu musí nový agent Connery zabránit. Prostředkem k ovládnutí zeměkoule organizací pod vedením hlavního padoucha v podání typického Adolfa Celiho má být generátor magnetických vln, jenž dokáže vyřadit z činnosti všechny stroje světa. A když má slavný britský Agent 007 zrovna jiné úkoly, nezbývá nic jiného, než do akce nasadit jeho "civilního" bratra Neila. Ten je prvotřídním plastickým chirurgem, hypnotizérem a dokáže také například odezírat ze rtů, což jsou přesně ty schopnosti, díky kterým právě on dokáže položit zločinný syndikát na lopatky. Kromě prudké akce, spousty půvabných dívek a elegantně zvládnutých humorných pasáží stojí za zhlédnutí také přesvědčivý výkon hlavního protagonisty. Ve filmu se paradoxně objevují i známé tváře z opravdových bondovek, jako jsou např. Bernard Lee ("M"), Lois Maxwell (úplně první Moneypenny) či bondgirl Daniela Bianchi. A co víc, o hudbu včetně vtipné titulní písně se postaral dokonce sám slavný Ennio Morricone! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Isard 

všechny recenze uživatele

„Bondovská formule“ byla svatým grálem tvůrců eurospy filmů a Operace "Mladší bratr" se snaží být bondovkou tak moc, jak málokterý jiný film té doby. Při srovnání s většinou italských eurospy filmů je vidět slušný rozpočet, a kromě cesty po zajímavých lokacích, zástupu krásek či spousty důmyslných udělátek si můžeme dopřát i, na poměry žánru, slušný příběh. Lékař a hypnotizér, dr. Connery, bratr slavného agenta, v něm pomáhá britské tajné službě rozkrýt komplot padoušské organizace, ale současně můžeme sledovat i boj mezi padouchy samotnými. Neil Connery jako herec svého bratra sice nenahradí, ale máme tu zástup dalších bondovských herců, kteří posilují dojem, že vidíte skutečný spin-off 007. Hlavně je však tento film skutečně zábava – dočkáme se spousty gadgetů či scén jejichž jediným účelem je, aby byly stylové. Už jen padouchova jachta s posádkou složenou jen z žen si zaslouží pozornost a skvělý soundtrack sám stojí za další hvězdičku pro tento film. Operace "Mladší bratr" je rozhodně jedním z nejlepších zástupců žánru eurospy, zvlášť jeho italské větve. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Plytší špionážny film, ktorý je jasne inšpirovaný bondovkami a snaží sa zviesť na vlne tohoto žánru. Už úvodná scéna, kde palubu luxusnej plachetnice obsluhujú výhradne iba ženy, sporo odeté ženy, dáva tušiť, že nepôjde o žiadnu poctivú filmárčinu, ale o menší úlet. Aj keď film nie je radený do sci-fi, niektoré hi-tech prvky ako auto na diaľové ovládanie, extrasilný magnet schopný vypnúť elektrinu na celom svete a ďalšie vymoženosti hovoria skôr o opaku. Film je originálny v tom, že hlavný hrdina nie je žiadny špión, policajt ani tajný agent, ale plastický chirurg (!), ktorý naviac ovláda rýchlohypnózu. Je to úsmevné, že miesto pästí (aj keď aj tie používa) mu stačí zopnúť dlane a dotyčný splní jeho prianie. Pästné súboje sú na úrovni Spencera a Hilla a využívajú aj rovnaké zvukové efekty. Veľkou výhodou napriek mnohým logickým chybám a kašlaním na detaily ale je, že príbeh má veľmi svižné tempo, vždy sa v ňom niečo deje a tak nuda nemá šancu. ()

Reklama

Peabody 

všechny recenze uživatele

Bondy mám rád a to jak Fleminogovy knihy, tak klasickou frančízu. Podle mne tohle není parodie, ale taková hra na motivy, jistě, opakuje, (vykrádá?) spoustu nápadů, ale právě tím, že se nesnaží být nějak originální, jako spousta jiných odvarů bondovek šedesátých let, tak má podle mne jistý půvab. Takové setkání s dávným kolegou, na kterého jste pozapomněli, ale máte hodně společného - třeba když jste krátce dělali ve stejné firmě, takže známé tváře tady hrají samy sebe, padouchové jsou padouchovatí, dívky krásné, i vtipy na Conneryho a to že Neil C je Neil C není pro mne trapné, ale je to hra na známé hrací desce, s podobnými figurkami a kartami, trochu jiná, ale ne moc. Ale je pravda, že jsem bondofil a jiný si to užít nemusí. . ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Shlédnul jsem to v poklidu v noci v televizi a je to taková dobrá uspávačka na dlouhý večer. Conneryho bratr Neil tady spíš připomíná inspektora Clouseaua, než drsného agenta 007. Perfektně odezírá ze rtů, hypnotizuje, ale akční hrdina to není. Adolfo Celi v roli drsňáka mi udělal radost, stejně tak hudba Morriconeho. Film má tu správnou atmosféru 70 let. Třeba hned na začátku to auto řízené na dálku, není to paráda ? ()

woody 

všechny recenze uživatele

Hrozivě nudná a především zoufale nevtipná rádoby satira na Bondovky aneb jeden z nejpřesvědčivějších důkazů, že na Bondománii se v 60-tých letech popásal každý béčkovější producent... V hlavní roli mladší bratr Seana Neil, jenž opravdu příliš hereckého talentu do vínku nedostal a většina filmu strávíme záběry na jeho hypnotizující oči... Ve vedlejších rolích slečna Moneypenny Lois Maxwell a M Bernard Lee ve svých typických rolích sexy sekretářky a senilního šéfa. Jako padouch Adolfo Celi - záporák Emilio Largo z Thunderboltu... Doporučuji jen nejzavilejším fandům 007 jakožto zajímavou kuriozitu, podobně jako Casino Royale ze stejného roku... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama