foto

Eileen Heckart

  • nar. 29.3.1919
    Columbus, Ohio, USA
  • zem. 31.12.2001 (82 let)
    Norwalk, Connecticut, USA

Biografie

Eileen Heckart, rodným jménem Anna Eileen Heckart, se narodila 29. března 1919 v Columbu, stát Ohio. Byla jedináček a brzy dostala přezdívku Heckie. Když jí byly dva roky její rodiče se rozvedly. Od té doby vyrůstala s matkou, která byla alkoholička a často měnila své partnery (celkem byla pětkrát vdaná). Dobře se necítila ani u své přísné babičky, která se o ni často starala. Neměla totiž daleko k fyzickému pokárání. Avšak Eileen své nepříliš šťastné dětství přežila a už jako mladá dívka unikala ve svých představách do pomyslného šťastného světa herectví a filmu.

V roce 1942 úspěšně promovala na „Ohio State University“, kde studovala anglický jazyk. V roce 1944 se herečka vdala za pojišťovacího agenta J. H. Yankeeho a jejich třiapadesát let trvající šťastné manželství překazila manželova smrt v roce 1997. Zatímco její manžel byl v době války nasazen do námořnictva, Eileen se přestěhovala do New Yorku, kde se denně dřela jako záskok na jevišti. Současně brala kurzy herectví na „American Theatre Wing“ a jako začátečnice se objevila v různých neznámých hrách nebo kabaretech jako „Tinker's Dam“ a „Musical Moment“.

Následovaly četné role na různých new-yorských jevištích. Na Brodwayi debutovala jako náhradnice ve hře „The Voice of the Turtle“ (1945). Díky své všestrannosti a osobitosti proslula jak na Brodwayi tak i v televizi. Velký zlom přišel na Brodwayi s její kreací mazané a osamělé učitelky ve hře Williama Inga „Picnic“, za kterou získala v roce 1953 divadelní cenu externích kritiků. Brzy se stala velmi žádanou herečkou do rolí drsných, nevyrovnaných, každodenních, životem udřených či moudrých žen. Účinkovala v mnoha broadwayských, cenami ověnčených, inscenacích. Za roli ve hře „The Bad Seed“ získala Donadsonovu cenu a třikrát byla nominována na cenu Tony. Speciální ceny Tony se dočkala v roce 2000, kdy jí byla udělena za celoživotní divadelní výkony.

Před filmovou kamerou se objevila poprvé v roce 1956 v roli důvěrnice své oscarové kolegyně Jane Wyman v dramatu MIRACLE IN THE RAIN. Zlatý Glóbus a nominaci na Oscara jí vynesla vedlejší role zoufalé matky, jež ztrácí svého syna, v dramatu THE BAD SEED (1956). Zajímavou postavu ztvárnila vedle budoucího oscarového Paula Newmana v boxerském příběhu NĚKDO TAM NAHOŘE MĚ MÁ RÁD (1956). Vedlejší roli zvládla v komedii ZASTÁVKA V KANSASU (1956), kde si zahrála po boku Marylin Monroe. Kvůli těhotenství jí musela její kolegyně Angela Lansbury nahradit ve filmové verzi brodwayského hitu THE DARK AT THE TOP OF THE STAIRS (1960).

V 60. letech se herečka věnuje převážně televizní tvorbě a divadlu. Nejvýznamnějšího ocenění za její výkon ve filmu se jí dostalo za roli všetečné, panovačné matky, jejíž slepý syn se snaží dostat z její ochranářské a mateřské náruče, v dramatu MOTÝLI JSOU SVOBODNÍ (1973). Eileen Heckart si dojatě převzala Oscarovou sošku za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. K výtečnému nastudování role jí dopomohl i fakt, že tu samou roli hrála i v broadwayské inscenaci hry Leonarda Gershea. Slepého Dona Bakera si zahrál Edward Albert a sousedku Jill oscarová Goldie Hawn.

Další výraznější filmové role však nepřicházeli. Eileen Heckart už bylo při předávání Oscarů přeci jen čtyřiapadesát let. Objevila se však vedle Gena Hackmana a Liv Ullmann ve westernu NEVĚSTA PRO ZANDYHO (1976) nebo ve vedlejší roli v akčním filmu s válečnými prvky BOJOVÉ NASAZENÍ (1986) režiséra Clinta Eastwooda. Jejím posledním filmem, ve kterém vytvořila malou roli, je komedie KLUB ODLOŽENÝCH ŽEN (1996).

Mnohem více lákavých nabídek přicházelo z televize. Vytvořila mnoho kladných i záporných postav v televizních filmech a seriálech. Od roku 1976 do 1994 byla sedmkrát nominována na cenu Emmy. Z toho jednu obdržela za hostování v seriálu LOVE & WAR (1994).

I pár informací ze soukromého života této výjimečné herečky lze vyzjistit jen s obtížemi. Se svým manželem měli tři syny: Marka, Philipa a Luka. Její známým osobním znakem byl také chraptivý hlas, který byl důsledkem prodělání černého kašlu. Herečka byla vášnivou kuřačkou, i když jednou na nějakou dobu kouřit přestala. Pak se však sešla se svou kolegyní a kamarádkou Bette Davis a kouřit začala znovu. Její kuřácký zlozvyk jí nakonec stál život. Onemocněla rakovinou plic a dne 31. prosince 2001, ve věku dvaaosmdesáti let, zemřela v Norwalku, stát Connecticut.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

1996 Klub odložených žen
1994 Lekce života (TV film)
Ultimate Betrayal (TV film)
1993 Truimf nad neštěstím: Příběh hurikánu Andrew (TV film)
1989 Stuck with Each Other (TV film)
1986 Bojové nasazení
Seize the Day
1985 Recovery Room, The (TV film)
1984 Table Settings (TV film)
1982 Games Mother Never Taught You (TV film)
1981 Joe Dancer: Hořká pilulka (TV film)
1980 F.D.R.: The Last Year (TV film)
White Mama (TV film)
1979 3 by Cheever: The Sorrows of Gin (TV film)
1978 Suddenly, Love (TV film)
1977 Sunshine Christmas (TV film)
1976 Burnt Offerings
1975 Útočiště
1974 Nevěsta pro Zandyho
The F.B.I. Story: The FBI Versus Alvin Karpis, Public Enemy Number One (TV film)
1972 Motýli jsou svobodní
Victim, The (TV film)
1971 All the Way Home (TV film)
1969 The Tree
1968 Takhle se s dámou nejedná
1967 Up the Down Staircase
1963 My Six Loves
1960 Ďáblice v růžovém trikotu
1959 A Doll's House (TV film)
1958 Hot Spell
1956 Little Foxes, The (TV film)
Miracle in the Rain
Někdo tam nahoře mě má rád
The Bad Seed
Zastávka v Kansasu
1953 Trip to Bountiful, The (TV film)

TV seriály

1997 Kutil Tim (TV seriál)
Ztrácím svoji víru (S07E08)
1995 Murder One (TV seriál)
1994 5 Mrs. Buchanans, The (TV seriál)
1988 Annie McGuire (TV seriál)
1986 Ellen Burstyn Show, The (TV seriál)
1984 Partners in Crime (TV seriál)
1983 Trauma Center (TV seriál)
1979 Backstairs at the White House (TV seriál)
Out of the Blue (TV seriál)
1976 Mary Tyler Moore (TV seriál)
Lou Proposes (S07E09)
Mary's Aunt Returns (S06E21)
1975 Mary Tyler Moore (TV seriál)
Mary's Aunt (S06E06)
1973 Love Story (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)
1963 Uprchlík (TV seriál)
1959 Play of the Week (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
1948 The Philco Television Playhouse (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2002 Broadway Legends (TV film)

Host

TV pořady

2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace