foto

Gena Rowlands

  • nar. 19.6.1930 (88 let)
    Cambria, Wisconsin, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako Virginia Cathryn Rowlands v městečku Madison ve státě Wisconsin. Její otec Edwyn Myrwyn byl byl bankéřem a zákonodárcem, její matka Mary Allen byla malířkou. Vyrůstala ve Wisconsinu do roku 1939, kdy její otec získal práci na ministerstvu zemědělství a rodina se přestěhovala do Washingtonu. Po několika letech strávených ve Washingtonu se v roce 1942 rodina stěhovala znovu zpět do Milwaukee ve Wisconsinu. V letech 1947 – 1950 navštěvovala univerzitu ve Wisconsinu, aby poté odešla studovat divadlo na American Academy of Dramatic Arts v New Yorku.

Její herecká kariéra začala epizodními rolemi v několika seriálech v polovině 50. let. První filmová role přišla v roce 1958, kdy ji režisér José Ferrer obsadil do role své těhotné manželky Jenny Fryové v komedii THE HIGH COST OF LOVING. Poté následovalo opět množství epizodních rolí. V roce 1961 si zahrála roli Teddy Carella ve 4 epizodách seriálu 87th PRECINCT. V roce 1963 spolupracovala poprvé na filmu se svým manželem Johnem, který ji obsadil jako Sophii Widdicomb/Benhamovou, matku autistického studenta Reubena, do dramatu A CHILD IS WAITING s Burtem Lancasterem a Judy Garlandovou v hlavních rolích. Další spolupráci s jejím manželem jí přinesl rok 1968, kdy ji obsadil do role mladé hostesky Jeannie Rappové, kvůli které opustí Richrd (John Marley) svou ženu Mariu (Lynn Carlin), v dramatu FACES. V roce 1971 se blýskla v titulní roli úzkostné kurátorky muzea moderního umění Minnie More v romantické komedii MINNIE AND MOSKOWITZ, kde byli jejím hlavními hereckými partnery její manžel John a Seymour Cassel.

Zlomový okamžik nastal v roce 1974, kdy ji její manžel obsadil do drásavého a neučesaného portrétu jednoho manželství a rodinného života s názvem ŽENA POD VLIVEM. Gena si v něm zahrála opět hlavní roli Mabel Longhetti, jejíž vznětlivý a panovačný manžel Nick (Peter Falk) se potýká s její duševní labilitou. Za roli bláznivé Mabel byla Gena poprvé nominována na Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli, získala za ní Zlatý Globus a také cenu pro nejlepší herečku na mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastián. V roce 1976 hrála Janet v thrilleru TWO-MINUTE WARNING.

O rok později přišla pro Genu další významná role, a to role herečky Myrtle Gordonové, která utrpí šok, když se stane svědkem náhodné smrti jedné z jejích fanynek, což vyústí v její emocionální krizi, která ovlivňuje i její práci herečky, v psychologickém dramatu z divadelního prostředí s názvem OPENING NIGHT. Za roli Myrtle byla na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně nominována na Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku a získala rovněž nominaci na Zlatý Globus.

V roce 1980 přišla Genina pravděpodobně životní role, když si zahrála opět titulní roli bývalé mafiánské milenky Glorie Swensonové, která ochraňuje malého chlapce Phila, jenže jako jediny přežil mafiánskou likvidaci své rodiny ve stejnojmeném dramatu GLORIA. Za roli Glorie získala cenu bostonských filmových kritiků, byla nominována na Zlatý Globus podruhé byla nominována na Oscara. O dva roky později na sebe opět upoutala pozornost jako Antonia Dimitriusová ve filmu TEMPEST.

Posledním z filmů, na kterých spolupracovala se svým manželem byl snímek LOVE STREAMS z roku 1984, ve kterém hrála Sarah Lawsonovou, která se právě rozvádí se svým manželem (Seymour Cassel), snaží se řešit vztah s dcerou Debbie, která je raději s otcem, a kromě toho žije v jednom bytě se svým bratrem Robertem, jehož život naplňují převážně alkohol, cigarety a krátkodobé známosti se ženami. V roce 1987 získala titulní roli Betty ve filmu THE BETTY FORD STORY. Z aroli Betty získala cenu Emmy a také Zlatý Globus. O rok později ji režisér Woody Allen obsadil do hlavní role Marion ve filmu JINÁ ŽENA. V herecké kairéře pokračovala i v 90. letech, když v roce 1993 ztvárnila Peggy Sutherlandovou ve válečném dramatu SILENT CRIES. V roce 1998 se objevila jako Ivy v rodinném komediálním dramatu PAPOUŠEK PAULIE a zahrála si také Ramonu Calvertovou, matku Birdee (Sandra Bullock), v romantickém filmu PŘÍSTAV NADĚJE. V témže roce si zahrála společně s Angelinou Jolie, Seanem Connerym a Madeleine Stowe roli Hannah v romantické komedii PODOBY LÁSKY. I po roce 2000 jsme ji mohli vidět v několika filmech, zahrála si například Virginii Millerovou, matku Debby (Uma Thurman) v televizním dramatu DUŠEVNÍ SLEPOTA. Za roli Virginie získala v roce 2003 cenu Emmy a byla nominována na Zlatý Globus. V roce 2004 se objevila jako paní Asherová v mysteriózním thrilleru TAKING LIVES a její syn Nick ji obsadil do role Allie Calhounové, matky Noaha (Ryan Gosling) v romantickém dramatu ZÁPISNÍK JEDNÉ LÁSKY. Za roli Allie získala v roce 2005 Golden Satellite Award. Jednou z jejích zatím posledních rolí byla role Vivien v romantické komedii BROKEN ENGLISH, kterou režírovala její dcera Zoe.

V dubnu roku 1954 se stal jejím manželem herec a režisér John Cassavetes, se kterým má Gena tři děti: syna Nicka a dcery Alexandru a Zoe. Všechny děti působí současně jako herci a režiséři. Manželství ukončila až Johnova smrt v únoru roku 1989.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 Unfortunate Circumstances
2014 Parts Per Billion
Six Dance Lessons in Six Weeks
2012 Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
Yellow
2011 Faces
Olive
2007 Broken English
Co kdyby Bůh byl sluncem... (TV film)
Persepolis
2006 Paříži, miluji Tě
2005 Klíč
2004 Zloděj životů
Zápisník jedné lásky
2003 The Incredible Mrs. Ritchie (TV film)
2002 Duševní slepota (TV film)
Kouzlo obyčejného života (TV film)
2001 Iris (TV film)
2000 Příběh malé Jacey (TV film)
1999 Weekend, The
1998 Grace a Glorie (TV film)
Kamarádky na celý život (TV film)
Max a Kevin
Papoušek Paulie
Podoby lásky
Přístav naděje
1997 Jak ta je úžasná
1996 Hvězdy na zemi
1995 Báječná léta
Síla lásky
1994 Poslední setkání (TV film)
1993 Císařovi hosté
1992 Zamilovaná (TV film)
1991 Jednou dokola
Neznámá tvář (TV film)
Noc na Zemi
Ted and Venus
1990 Montana (TV film)
1988 Jiná žena
1987 Světlo mého dne
The Betty Ford Story (TV film)
1985 Časný mráz (TV film)
1984 Proudy lásky
1983 Thursday's Child (TV film)
1982 Bouře
1980 Gloria
1979 Cizinky (TV film)
1978 A Question of Love (TV film)
Kasař Tony
1977 Premiéra
1976 Odpočítávání smrti
1974 Žena pod vlivem
1971 Minnie a Moskowitz
1969 Intoccabili, Gli
1968 Nick Quarry (TV film)
Tváře
1967 Tony Rome
1963 A Child Is Waiting
1962 Spiral Road, The
Stateční jsou osamělí
1958 The High Cost of Loving

TV seriály

2010 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Den matek (S07E16)
2009 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a dáma od vedle (S07E12)
2006 Vražedná čísla (TV seriál)
Původ (S03E03)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1975 Columbo (TV seriál)
Vražda na videu (S04E05)
1972 Ghost Story (TV seriál)
1969 Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
Medical Center (TV seriál)
1967 Garrison's Gorillas (TV seriál)
1966 The Girl from U.N.C.L.E. (TV seriál)
The Road West (TV seriál)
1965 Run for Your Life (TV seriál)
The Long, Hot Summer (TV seriál)
1964 Peyton Place (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Breaking Point (TV seriál)
Burke's Law (TV seriál)
Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
1962 The Lloyd Bridges Show (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1961 87th Precinct (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
Target: The Corruptors (TV seriál)
The Dick Powell Show (TV seriál)
1960 The Islanders (TV seriál)
The Tab Hunter Show (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
Laramie (TV seriál)
Markham (TV seriál)
Riverboat (TV seriál)
Staccato (TV seriál)
1958 77 Sunset Strip (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Appointment with Adventure (TV seriál)
The Way of the World (TV seriál)
Top Secret (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
The United States Steel Hour (TV seriál)
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Robert Montgomery Presents (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)

Dokumentární

2017 Gena Rowlands - Unabhängig im Kino und im Leben (TV film) - a.z.
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2014 Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films - a.z.
2006 Edge of Outside
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
Women on Top: Hollywood and Power (TV film)
2001 Intimate Portrait: Brooke Shields (TV film)
2000 Constant Forge, A
Svět filmu: Ingmar Bergman
1999 AFI's 100 Years... 100 Stars (TV film)
1995 Anything for John
1992 Rock Hudson's Home Movies

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace