Reklama

Reklama

Oscar 2016

(pořad)
  • USA The 88th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2016, 210 min

Režie:

Glenn Weiss

Hudba:

Danny Elfman

Účinkují:

Chris Rock (moderátor), Margot Robbie, Jared Leto, Olivia Munn, Charlize Theron, Ryan Gosling, Jacob Tremblay, Lady Gaga, Benicio Del Toro (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 88. výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Uvádí Ch. Rock, komentují T. Baldýnský a S. Michailidis. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 88. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Šílený Max režiséra George Millera, Marťan Ridleyho Scotta nebo Most Špiónů Stevena Spielberga. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Michael Fassbender, Leonardo DiCaprio či Matt Damon mezi muži a Jennifer Lawrence, Cate Blanchett nebo Brie Larson mezi ženami. Slavnostním ceremoniálem, který bude již podruhé moderovat herec Chris Rock, nás z pražského studia provedou také filmoví publicisté Tomáš Baldýnský a Saša Michailidis. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Rozumím kritickým hlasům, ale osobně je nesdílím. Já jsem si tuhle dlouhou noc maximálně užil, popíjel u toho vínko, koukal v telce na moje oblíbené herce pohromadě, a vrcholně se koncentroval, aby mi nic neuniklo. Do diskuzí o (ne)zaslouženosti jednotlivých ocenění jsem se vždy odmítal zapojovat, protože je mi to v podstatě ukradené, Oscary pro mě nikdy nebyly žádným měřítkem filmové kvality, beru to jako velkou show, kde je hodně politiky, intrik, pokrytectví a kdo ví čeho ještě, ale čert to vem - ten večer je prostě svátek pro každého správného filmového fandu, a nic lepšího a většího prostě není, to mi nikdo nevymluví. Chuť se Oscarů zastávat u mě vždy roste při srovnání s ubohostí Českých lvů, kterými jsem odjakživa opovrhoval - jejich provinčnost (nechápu prostě smysl filmových cen v zemi, kde se ročně natočí max. několik desítek filmů), trapní moderátoři a samotný vkus "akademiků" pro mě byly vždy dobrým důvodem, proč se přenosu udílení lvů vždy z dálky vyhnout. Naopak Oscary si už několik let po sobě nenechám nikdy ujít - pokud jsem si u nich letos uvědomil něco nového, je to můj dojem, že o nějaké (ne)zaslouženosti u nich vážně nikdy nemohla být řeč, protože prostě dobrých filmů se každý rok celosvětově natočí tolik, že na každého se Oscar prostě dostat nemůže, takže to beru spíš jako takovou slepou volbu Štěstěny, na koho se ten který rok usměje - třeba letošní Oscar pro Morriconeho je toho nejlepším dokladem. Ten chlapík měl dostat Oscara už dávno, za nádhernou hudbu k filmům jako HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ, TENKRÁT NA ZÁPADĚ nebo MISE. To, že ho dostal až za OSM HROZNÝCH, kde té jeho hudby není ani půlhodina (je to myslím něco kolem 26 minut a v tom filmu jsem ji skoro ani nezaregistroval) a zdaleka mi nepřijde tak zdařilá jako v jeho zmíněných starších filmech, je v podstatě absurdní. Mimochodem dva vrcholné momenty večera pro mě byly 2 spoty - sestřih loňských filmů a sestřih loňských úmrtí. Jeden z komentářů zde tvrdí, že Oscary už do dnešního světa světa nepatří - já s tím nesouhlasím, a naopak si myslím, že dokud zde budou existovat, bude svět - tak jak ho mám rád - v pořádku. ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Výsledky narozdíl od roku 2015 pecka, ale Rock byl fakt čůrácky trapnej, pořád dokola stejný "vtipy", a hlavně rasovej podtext? V týhle době? Přijde mi že ta show jde rok od roku víc a víc do kopru, no aspoň ty sošky super, za Spotlight, Brie a Aliciu jsem moc rád (+ Ennio/8 Hateful a V hlavě, ale tam to bylo dost jasný). ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jeden z nejhorších Oscarových večerů vůbec. Udělené ceny fantastické, tady snad až na Stalloneho a snub Sorkina nemám jediné výtky, ovšem samotný přenos? Od trapných keců k ještě trapnějším fórkům, nulové charisma Chrise Rocka, uřvané nic - zkrátka promarněná událost skrz naskrz. Kontroverze stranou, tohle byl fail. 2/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prevažná väčšina užívateľov sa zhodne na tom, že tohtoročné oscary boli, aspoň čo sa týka programu a moderovania jedny z najhorších ak nie najhoršie. Ch. Rock bol hrozná voľba, nepodaril sa mu ani jeden vtip a narážky na rasizmus a bojkot boli po 10-tich minútach doslova neznesiteľné. Hanbil som sa aj za neho...Bojkot? Kde je napísané, že černoch musí byť nominovaný za každú cenu??? Škoda reči, program jednoducho hrozný, ešte aj s tou p...ou Lady Gaga...Celý večer sa upínal na moment, keď Leo prevezme Oscara. Užil som si to, prial som mu to a dal peknú ďakovnú reč aj s orodovaním za matku ZEM. Veľmi ma potešil oscar pre Morriconeho, ten ho mal mať už dávno a nie jedného. To je hanba pre akademikov. V technických kategóriách valcoval Mad Max a právom a čo do počtu sošiek je prekvapivo lídrom. Ďalším prekvapením bol oscar za naj film pre Spotlight. Nič proti nemu, ale zas vyhrala téma nad spracovaním a pre mňa osobne nič moc film. O minuloročnom Birdmanovi som vyhlásil, že som nikdy nedal oscarovému filmu 3 hviezdy a teraz sa to opakovalo so Spotlightom znova. Koľkokrát sa stane, že film, ktorý vyhrá najprestížnejšiu kategóriu - naj film, nezíska alebo ledva získa ďalšiu sošku? To o niečom hovorí...Minimálne o tom, že Spotlight nie je zas tak výnimočný film. 40%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

[viděno bez českého komentáře] Chris Rock mě nebavil a neustálé narážky na #OscarsSoWhite mi přišly otravné už po prvních třiceti minutách, byly tu ale naštěstí jiné aspekty, který můj celkový dojem výrazně ovlivnily. Cením si například nápadu s uvedením jmen, kterým chce výherce poděkovat, v dolní části obrazovky. Nebo způsobu, jakým byly sestříhány ukázky z nominovaných filmů, protože docela názorně ukazoval, o čem je daná kategorie, a pomohl tak i naprostému laikovi pochopit, co je sound editing nebo proč je důležitý production design. Taky reakce Jacoba Tremblayho na příchod C-3PO a R2-D2 byla mega roztomilá. Miroslav Ondříček byl uveden v in memoriam sekci. Ennio Morricone konečně získal Oscara. A pak Mark Rylance, samozřejmě. <3 ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Leonardo DiCaprio při předávání Oscarů využil svůj čas na pódiu, aby hovořil o globálním oteplování: „Naše filmová produkce se musela přesunout na jih této planety, abychom našli sníh. Změna klimatu je skutečná a opravdu se právě teď děje. Je to naléhavá hrozba, které musíme společně čelit. Neberte tuto planetu za samozřejmost.“ (Delock)
  • Již od vyhlášení nominací doprovázel tento ročník Oscarů skandál ohledně údajně rasistického přístupu Hollywoodu. V žádné ze čtyř (hlavní/vedlejší-muž/žena) hereckých kategoriích totiž nebyl nominován žádný Afroameričan. Na tuto událost reagoval nejznatelněji afroamerický režisér Spike Lee, který se odmítl ceremoniálu účastnit. Akademie filmového umění a věd reagovala velmi záhy, a to sice prohlášením presidentky Cheryl Boone Isaacs, že dojde k reformě přijímání členů Akademie, aby bylo větší zastoupení menšin a žen. Celá tato aféra totiž zřejmě vychází z faktu, že člen Akademie medián je 63letý bílý muž. (Gypaetus)

Reklama

Reklama