Reklama

Reklama

Elisha Cuthbert

Elisha Cuthbert

nar. 30.11.1982 (41 let)
Calgary, Alberta, Kanada

Biografie

„Myslím, že dělání filmů je kurzem samo o sobě.“

Dívka s tak netypickým jménem, které zní skoro jako ženská varianta jména Elijaha Woda, nemohla zůstat nepovšimnuta. Její jméno, jež rozhodně nepotřebuje skrývat za nějaký lépe znělý pseudonym, se už několikrát stalo nejvyhledávanějším slovním spojením na internetu. Filmový svět si v každé době žádná smyslnou blondýnu, kterou by mohl uctívat. Pouhých 163 cm vysoká Elisha se stačila sotva párkrát mihnout na plátně a v televizi a od roku 2002 se už objevovala v oblíbených časopisových žebříčcích nejkrásnějších a nejvíce sexy žen světa. Do letošního roku se ze svých startovních pozic v druhé polovině dostala na nejpřednější příčky a její hvězda v tomto ohledu stále roste. S její dokonalou tvářičku, malým nosíkem, blond vlasy a tmavě modrýma očima je drobná Elisha u diváků, zvláště mužského pohlaví, stále populárnější. Kupodivu pořád působí jako sice svůdná, ale bezúhonná dívka, s lehce odtažitou elegancí.

S herectvím začala v patnácti a nikdy neabsolvovala žádný herecký kurs. Na své úspěchy, za kterými tvrdě a nekompromisně jde, je dostatečně hrdá a rozhodně nehodlá věřit případným poznámkám o své neprofesionálnosti. „Nemyslím, že teď potřebuji nějaké hodiny herectví. Jsem v období, kdy jsem s prací i sama se sebou spokojená. Jenom se to zlepšuje. Každým filmem se něco učím. To, co dělám je dostačující. Když se podívám zpátky na svůj první film, co jsem točila, byla jsem děsná a pokud se podívám na ten poslední, vidím, že jsou tady pořád ještě věci, na kterých musím dělat.“ John Fawcett, režisér jejího filmu Lucky Girl jí nazval jedním z nejprofesionálnějších herců, jaké poznal. Rovnou říká, „Je tak důsledná a ochotná jít za tím a zkoušet cokoliv.“ Mladá ctižádostivá herečka se svojí pílí, snaživostí a ochotou vyhovět, se ze všech sil snaží dostat na vrchol. Snad tedy zůstane stejně příjemná, i když už možná jednou tuhle potřebu nebude cítit.

Dcera Kevina a Patricie Cuthbertových se narodila v kanadském Calgary, ale se dvěma mladšími sourozenci Jonathanem a Lee-Ann vyrůstala ve francouzsky mluvícím Longueuil na jižním břehu Montrealu. Sama říká, že byla vlastně hodné dítě, ačkoli všem, včetně své matky namluvila, že je alergická na laktózu, aby nemusela pít mléko. Od doby, kdy jí patří řádky leckterých časopisů, uvádí situaci na pravou míru. Je pro ni asi důležité, aby se svět dozvěděl, že Elisha Cuthbert jen neměla ráda mléko. Také přiznává, že jí v dětství pronásledoval iracionální strach z mimozemšťanů a vyhýbala se pohledům na oblohu v obavách, aby ji neunesli. Asi v šesti letech začala sbírat zkušenosti jako modelka dětských katalogů. Zaujaly zvláště její nohy, takže v dětství už byla „modelem chodidel“. Práce ji bavila, takže asi v jedenácti už věděla, že se v životě chce dostat před kameru. Později jeden z rodinných přátel navrhnul její matce, aby dceru vzala na nějaký konkurz. V patnácti tak milá Elisha uspěla a získala první hereckou zkušenost z kanadského rodinného dramatu, natáčeného částečně v České republice, Dancing on the Moon (1997).

 „Chci být v Los Angeles, protože je městem, kde můžete dostat dobré role.“

Rok 1997 byl pro ni zásadní hlavně díky začátku zábavně-vzdělávacího pořadu Populární mechanika pro děti. Pořad ze světa fyziky i samotná patnáctiletá Elisha si během příštích čtyř let existence pořadu získali řadu fanoušků. Seriál její život změnil natolik, že od té doby má přezdívku Heech. Její moderátorská úloha neunikla pozornosti tehdejší první dámy Spojených Států Hillary Clinton, a byla pozvána na návštěvu Bílého domu. V té době už fanoušci vytvářejí řadu internetových stránek věnovaných své blonďaté oblíbenkyni a její matka stále tvrdí, že ačkoli Elisha svou práci miluje, nepočítá v budoucnu s kariérou herečky, protože dobře ví, jak to může být těžké. Hned příští rok ale natočila mizerný akční thriller Maximální turbulence o třináctileté rozmazlené Nicol, která zachrání letadlo, kde všichni ostatní včetně pilotů skončili v bezvědomí a ještě navíc se pod vlivem události změní v dokonalou dceru. Nico jednorožec z téhož roku byla pro změnu dobrodružná rodinná fantasy. Další rok si zahrála ve Who Gets the House?, v Time at the Top a v hororovém seriálu Are You Afraid of the Dark?

Byla to léta, kdy studovala na střední škole v Montrealu, ale protože oblíbené a snaživé Elishe pomáhali rodiče i učitelé, všechno zvládala. Přiznává, že za dva roky ve škole chyběla asi pět set hodin, ale pečlivě studovala i během natáčení filmů. Dokončené vzdělání by pro ni bylo v Kanadě výhodou, ačkoli ví, že ve Spojených státech na tom až zase tolik nezáleží. Elisha tak nemá pocit, že by díky práci zmeškala své dětství. „Chybělo mi pár věcí,“ vzpomíná, „ale nakonec jsem si to vždy vynahradila. A nemyslím si, že bych to chtěla jinak. Měla jsem to tak nějak ráda: zároveň pracovat a chodit do školy.“ Takže na přelomu tisíciletí stihla malou roli v duchařském, hororově laděném rodinném filmu Believe, televizní rodinnou komedii ze světa základní školy Pošta prezidentovi i odmaturovat, aby se cítila lépe připravená pro mezinárodní kariéru.

Všechno jí nádherně navazovalo, takže v létě roku 2000 navštívila montrealský mezinárodní filmový festival „Just for laughts“, setkala se s několika významnými představiteli amerických filmových studií a ještě než festival skončil, měla v kapse smlouvu se společností Fox. Natočila poslední kanadský televizní film Lucky Girl o dospívající dívce, která zapadne do hráčské závislosti. Na rozloučenou za ni dostala cenu Gemini, jakousi kanadskou verzi Emmy a v lednu 2001 se stěhovala do Los Angeles. Některé herečky čekají, až dostanou šanci, ale Elisha věděla, že teď je to na ní. Byla netrpělivá a chtěla to mít všechno hned. „Tvrdě jsem v L.A. pracovala, abych dostala něco hned v pilotní sezóně. Se smlouvou u Foxu jsem měla šanci, a říkala jsem si, že teď je to na mně. Pokud to chci, musím na tom pracovat. Bylo to stresující, ale zároveň legrační. Konkurzy jsou vždycky těžké. Je to umění. Musíte být silní, abyste do toho mohli jít. Musíte si věřit.“
 
„Jen tak se nevrátím...“

Druhý den v Los Angeles vyrazila na konkurz na hlavní ženskou roli do Spider-mana. Reese Wintherspoon seděla vpravo od ní, Amy Smart dorazila odpoledne a jak všichni víme, Jane si nakonec zahrála Kirsten Dunst. Všechno nešlo tak snadno, v prvních měsících nedostala žádnou hlavní roli, takže dívka, která dosud nikdy nežila sama, uvažovala nad návratem domů. Jenomže se strašně bojí létání, takže s tím nespěchala. „Bylo to trochu drsné, protože jsem tu byla nová. Je to změna, chybí mi mamka, táta..., pes, bratr a sestra. Lepší podmínky jsou bohužel ve Státech. Až sem přijedete, tak poznáte rozdíl, všechno je o dost větší.“ Tři měsíce na to dostala mladá energická herečka svoji dosud nejslavnější  roli v seriálu 24. Stačily pouhé tři roky zkušeností z Populární mechaniky pro děti, série kanadských rodinných filmů a pak rovnou role Kim Bauer z 24, která neunikne světové pozornosti. Seriál se odehrává v reálném čase jednoho dne, takže Kim, dcera hlavního hrdiny v podání Kiefera Sutherlanda, nosí během celá řady jen jeden kostým. Přesto si fanoušky získala hlavně svým vzhledem.
 
Díky tomu, že v L.A. vydržela, se nejen naučila vařit, ale může tak o sobě s čistým svědomím tvrdit, že se nikdy nevzdává. „První měsíc jsem pořád dělala jídlo podle televize, ale potom jsem si řekla, koupím si kuchařku a zavolám matce, aby mi pomohla s těmi recepty, dokud to nebudu schopná udělat sama.“ Ráda si prý od té doby vaří běžná jídla, jako karbanátky, špagety, řízky, ale na čelním místě Elishina žebříčku zůstávají těstoviny s mořskými plody, které kdysi ochutnala ve Francii. „Miluji humry a kraby. Mám v těstovinách ráda cokoliv, pokud jde o mořské jídlo.“ Elishin nový život skutečné herečky z L.A. se začal spojovat s jinými mladými herci. Víc než rok chodila a Andrewem Keeganem a od května 2003 s Tracem Ayalaem, nejlepším kamarádem a osobním asistentem Justina Timberlakea. Zvyká si na to, že jí lidé poznávají a snaží se na ně být přívětivá, i když tvrdí že je stále na rozpacích, z toho proč se na ni tak dívají. Ačkoli s potěšením poznává nové lidi, je ráda sama a potřebuje klid, když poslouchá hudbu, nebo když maluje ve své garáži, upravené na výtvarné studio. Malování je pro ni nejlepší způsob, jak zapomenout na všechno okolo a dělat něco pro sebe.

Zatímco 24 se stal hitem z komerčního i kritického pohledu, Elisha Cuthbert stačila vzít roličky v mysteriózním snímku Old School a v Love Actually (2003) Richarda Curtise, kde si zahrála jednu ze dvou mladých Američanek. Byly to sice úlohy do dvou nebo tří scén, ale Elisha si rozšiřuje sbírku zvučných titulů do své filmografie. Úplně první titulní roli v USA dostala až loni v Sexbombě odvedle. Osmnáctiletý mladík odhalí, že jeho krásná sousedka Danielle – Elisha Cuthbert, do níž je zamilovaný, je bývalá pornohvězda. Teenagerovská komedie tak zviditelnila Elishu s jejími přednostmi těm pravým divákům. Letos v létě se objeví v novém filmu Múzeum voskových figurín a hodlá skončit s focením do módních časopisů. To není tak úplně špatné, když si uvědomíme, že jí bude teprve třiadvacet. Nemůžeme ji sice zatím počítat mezi slavné kanadské rodáky jako Jim Carrey, Michael J. Fox nebo Dan Aykroyd, ale správné role ji možná brzy do jejich řad prosadí.

ČSFD.cz

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Herečka

Filmy
2022

Pan Nepolapitelný

 

The Cellar

2021

Eat Wheaties!

2017

Goon: Last of the Enforcers

2014

Just Before I Go

2009

Ny-Lon (TV film)

 

Šest žen Henryho Lefaye

2008

Bláznivá holka

 

Guns (TV film)

Reklama

Reklama

2007

Byl to tichý muž

 

Captivity

2005

Dům voskových figurín

 

The Quiet

2004

Sexbomba od vedle

2003

Láska nebeská

 

Mládí v trapu

2001

Lucky Girl (TV film)

2000

Hodina duchů

 

Mail to the Chief (TV film)

1999

Kouzelný výtah

 

Maximální turbulence

 

Who Gets the House?

1998

Nico: bájný jednorožec

1997

Tanec na Měsíci

Seriály
2019

Ranč

 

Dokonalá smršť (S04E10)

 

Nová tvář budoucnosti (S04E09)

 

Bez boje (S04E08)

  více epizod (7)
2018

Ranč

 

Změna (S03E10)

 

Není fér, že to není cajk (S03E09)

 

Když už nelze prominout (S03E08)

  více epizod (7)
2017

Ranč

 

To prostě nejde (S02E10)

 

Last Dollar (Fly Away) (S02E09)

 

Já se neptám a sama nic neřekla (S02E08)

  více epizod (7)
2016

Ranč

 

Veselé Vánoce (Ať už jsi kdekoli) (S01E20)

 

Odchod je už nějakou chvíli na pořádku dne (S01E19)

 

Kovboj se vydává na cesty (S01E18)

  více epizod (14)
2015

One Big Happy

 

Wedlocked (E06)

 

A Tale of Two Hubbies (E05)

 

Flight Risk (E04)

  více epizod (3)
2013

Šťastní až do smrti

 

Brothas & Sisters (S03E23)

 

Deuce Babylove 2: Electric Babydeuce (S03E22)

 

Unsabotagable (S03E21)

  více epizod (13)
2012

Happy Endings: Happy Rides

 

Šťastní až do smrti

 

Four Weddings and a Funeral (Minus Three Weddings and One Funeral) (S02E21)

 

Big White Lies (S02E20)

 

You Snooze, You Bruise (S02E19)

  více epizod (16)
2011

Šťastní až do smrti

 

Why Can't You Read Me? (S01E13)

 

The Shershow Redemption (S01E12)

 

Barefoot Pedaler (S01E11)

  více epizod (19)
2010

24 hodin

 

Day 8: 5:00 p.m.-6:00 p.m. (S08E02)

 

Day 8: 4:00 p.m.-5:00 p.m. (S08E01)

 

Zapomenutí

 

Living Doe (E17)

 

Designer Jane (E16)

 

Donovan Doe (E15)

  více epizod (3)
2009

24 hodin

 

Day 7: 7:00 a.m.-8:00 a.m. (S07E24)

 

Day 7: 6:00 a.m.-7:00 a.m. (S07E23)

 

Day 7: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S07E22)

  více epizod (2)
2008

Griffinovi

 

Příběhy ze třetí (S07E06)

2006

24 hodin

 

Day 5: 7:00 p.m.-8:00 p.m. (S05E13)

 

Day 5: 6:00 p.m.-7:00 p.m. (S05E12)

2004

24 hodin

 

Day 3: 12:00 p.m.-1:00 p.m. (S03E24)

 

Day 3: 11:00 a.m.-12:00 p.m. (S03E23)

 

Day 3: 10:00 a.m.-11:00 a.m. (S03E22)

  více epizod (13)
2003

24 hodin

 

Day 2: 7:00 a.m.-8:00 a.m. (S02E24)

 

Day 2: 6:00 a.m.-7:00 a.m. (S02E23)

 

Day 2: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S02E22)

  více epizod (19)
2002

24 hodin

 

11:00 p.m.-12:00 a.m. (S01E24)

 

10:00 p.m.-11:00 p.m. (S01E23)

 

9:00 p.m.-10:00 p.m. (S01E22)

  více epizod (23)
2001

24 hodin

 

5:00 a.m.-6:00 a.m. (S01E06)

 

4:00 a.m.-5:00 a.m. (S01E05)

 

3:00 a.m.-4:00 a.m. (S01E04)

  více epizod (3)
2000

Bojíte se tmy?

 

The Tale of the Night Nurse (S07E13)

 

The Tale of Many Faces (S07E12)

 

The Tale of the Time Trap (S07E11)

  více epizod (10)
1999

Bojíte se tmy?

 

The Tale of Bigfoot Ridge (S06E13)

 

The Tale of the Secret Admirer (S06E12)

 

The Tale of Oblivion (S06E11)

  více epizod (10)
1997

Populární mechanika pro děti

 

The Wonderful World of Disney

Dokumentární
2005

Movie Life: House of Wax (seriál)

2003

24: Access All Areas (TV film)

2002

24 Heaven (TV film)

 

24: The Postmortem (TV film)

 

HypaSpace (seriál)

Hudební videoklipy
2015

Little Brutes: Make Our Own Way

2012

The Gaslight Anthem - Here Comes My Man

2006

Paris Hilton: Nothing in This World

2005

Weezer - Perfect Situation

Host

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama