foto

Marsha Mason

  • nar. 3.4.1942 (75 let)
    Saint Louis, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka a režisérka Marsha Mason se narodila 3. dubna 1942 v St. Louis jako starší dcera otce tiskaře. Herectví se začala věnovat už na střední škole. Absolvovala Webster University ve Webster Groves a roku 1964 odešla do New Yorku studovat herectví v mezičase při práci v reklamách.

V roce 1967 debutovala na mimobroadwayských scénách a od roku 1970 se také uplatnila na Broadwayi. Během své bohaté divadelní dráhy si vyzkoušela postavy jak v klasickém repertoáru (Večer tříkrálový, Kupec benátský, Richard III., Cyrano de Bergerac, Nora), tak i v dílech moderních autorů, např. Neila Simona (Dobrý doktor), Arthura Millera (Čarodějky ze Salemu), Israela Horovitze (Indiáni chtějí Bronx, Jelení park), Harolda Pintera (Staré časy), Noëla Cowarda (Soukromé životy), Pierra Barilleta a Jean-Pierra Gredyho (Kaktusový květ). Režijně se sama podílela na hrách Juno's Swans a E. Katherine Kerr.

Svou filmovou kariéru začala v dramatu HOT ROD HULLABALOO (1966). V 70. letech se přestěhovala do Kalifornie a prosadila se (Zlatý glóbus 1973, nominace na Oscara 1973) úlohou prostitutky Maggie s nelegitimním černým synem, která se zamiluje do námořníka (James Caan) ve filmu PROPUSTKA DO PŮLNOCI (1973). Následovaly další výrazné tragikomické portréty toužících a přecitlivělých žen, za jejichž ztvárnění byla nominována na Oscara - rozvedená bývalá tanečnice Paula McFadden, která sdílí malý byt se svojí dcerou (Quinn Cummings) a egocentrickým divadelním hercem (Richard Dreyfuss) v komedii Neila Simona DĚVČE PRO ZÁBAVU (1977); autobiografická postava herečky v Simonově komedii DRUHÁ KAPITOLA (1979); divadelní herečka-alkoholička Georgia s problematickým vztahem ke své dceři (Kristy McNichol) v další adaptaci Simonovy hořké komedie JEN KDYŽ SE SMĚJI (1981). Pouze s nominací na Zlatý glóbus 1979 se musela spokojit v případě ztvárnění role lékařky snažící se pomoci své umírající mladé pacientce (Kathleen Beller) v dramatu SLIBY VE TMĚ (1979). I v 90. letech se objevuje nejčastěji v komediích, ale její účast v nich je omezena pouze na vedlejší party - rázná matka Polly v TAK UŽ DOST, FREDE! (1991), senátorka Gayle Robbins v ZBOŽŇUJU TRABLE (1994) a zdravotní sestra Audrey Hopper v DRSNÝ A DRSNĚJŠÍ (1996). Hrála také v TV seriálech DARK SHADOWS (1966), FRASIER (1993) nebo PRŮMĚRŇÁKOVI (2009). Hostovala v sériích SEINFELD (1990), ARMY WIVES (2007) a DŽUNGLE RTĚNEK (2008).

Duchovně založená Marsha byla provdaná za herce a malíře Garyho Campbella (1965-70) a podruhé za dramatika Neila Simona (1973-83), s nímž její hvězda vystoupala na vrchol. Nějaký čas působila jako automobilová závodnice s Mazdou RX-7. Nespokojena s určitými poměry v Hollywoodu, uchýlila se v 90. letech do Nového Mexika. Na své ekologické farmě pěstuje bio bylinky, které jsou základem léčivých kosmetických krémů vlastní značky. Nositelka čtyř nominací na Oscara získala jako poctu rodného města St. Louis hvězdu na chodníku slávy.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2013 Across Grace Alley
2004 Jezdkyně (TV film)
Moje velká indická svatba
Ošizeni (TV film)
2001 Já a mé přízraky (TV film)
1999 Nepokojní duchové (TV film)
1996 Drsný a drsnější
1995 Soud cti (TV film)
V poslední chvíli
1994 Zbožňuju trable
1991 Tak už dost, Frede!
1990 Image (TV film)
Stella
1989 Večeře o osmé (TV film)
1986 Bariéra mlčení (TV film)
Bojové nasazení
1985 Surviving (TV film)
1983 Návrat Maxe Dugana
1982 Lois Gibbs and the Love Canal (TV film)
1981 Only When I Laugh
1979 Druhá kapitola
Promises in the Dark
1978 Detektiv ze San Franciska
Good Doctor, The (TV film)
1977 Děvče pro zábavu
Oživlá
1973 Propustka do půlnoci
Zamilovaný advokát
1972 Cyrano de Bergerac (TV film)
1966 Hot Rod Hullabaloo

TV seriály

2017 Grace and Frankie (TV seriál)
The Focus Group (S03E03)
Průměrňákovi (TV seriál)
The Setup (S09E06)
2016 Grace and Frankie (TV seriál)
The Test (S02E05)
Průměrňákovi (TV seriál)
Zrušený Den matek (S07E22)
2015 Průměrňákovi (TV seriál)
Návrat domů II: Absolventský sjezd (S07E07)
Rezervace na Den matek (S06E23)
2013 Průměrňákovi (TV seriál)
Díkůvzdání V (S05E07)
Dolarobraní (S04E20)
2012 Průměrňákovi (TV seriál)
Díkůvzdání IV (S04E08)
2011 Průměrňákovi (TV seriál)
Díkůvzdání III (S03E10)
Zásadní změny (S03E04)
2010 Průměrňákovi (TV seriál)
Skromné vánoce (S02E10)
Den matek (S01E22)
2008 Džungle rtěnek (TV seriál)
2006 Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King (TV seriál)
1993 Frasier (TV seriál)
1991 Sibs (TV seriál)
1972 Young Dr. Kildare (TV seriál)
1969 Where the Heart Is (TV seriál)
1966 Dark Shadows (TV seriál)
1951 Love of Life (TV seriál)

Dokumentární

2000 Shirley MacLaineová (TV film)
1998 Intimate Portrait: Marsha Mason (TV film)
1995 Visions of a New World
1993 Clint Eastwood: The Man From Malpaso (TV film)
1977 Making of 'The Goodbye Girl', The (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

1987 Little Miss Perfect (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace