Reklama

Reklama

Show Jerryho Seinfelda

(seriál)
všechny plakáty
Trailer
USA, (1989–1998), 69 h 15 min (Minutáž: 22–56 min)

Hrají:

Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus, Michael Richards, Jason Alexander, Wayne Knight, Richard Fancy, Victor Raider-Wexler, Ian Abercrombie, Heidi Swedberg (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(173)

Komik Jerry a jeho tři cyničtí přátelé se umí zasmát úplně obyčejným i absurdním věcem. „Seriál o ničem“, který se do historie sitcomů zapsal zlatým písmem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Seinfeld je jeden z nejlépe hodnocených sitcomů všech dob, tedy alespoň v zahraničí, protože u nás nemá podobné postavení. Chtělo by se namítnout, že možná prostě nezestárnul dobře, ale podle mě to tím není. Sice je to přes 30 let od premiéry, ale problém bude třeba hledat jinde. Někomu by mohlo vadit, že tenhle seriál je o ničem a postavy se za devět sérií vůbec nikam neposunou. I když být o ničem je něco, co je záměrně (nad)užíváno v průběhu celého seriálu. Já osobně mám mnohem větší problém s postavami. Seinfeld trpí klasickým únavovovým syndromem dlouhých seriálů, kdy vám postupem času jsou postavy protivnější a protivnější.  Jerry má být relativně nejnormálnější, i když při jeho důvodech pro rozchody s přítelkyněmi se člověk musí zamyslet. Elaine mě vytáčela tím, jak se neustále šklebila a myslela si, že je lepší než zbytek party. Ale to je nic proti tomu, jak otravná je postava sebestředného George a výstředního podivína Kramera. Zatímco oslavování Kramerova příchodu na scénu mě vytáčelo od samého začátku, tak nechuť k Georgovi se stupňovala a postupem času bylo těžší a těžší ho vystát. A pak jsou tady ještě dvě další věcí, které se podle mě hodně nepovedly. Tím prvním je závěr sedmé řady, kdy odstraní jednu z vedlejších postav, což uznávám, že mě šokovalo. Tím druhým je pak samotné finále seriálu, které je hodně špatné a slabé. Seinfeld měl své lepší chvilky, některé epizody byly dobré a některé vtípky se vážně povedly, ale na hodnocení lepší jak průměr to nevidím. I když jsem si díky sledování uvědomil, kolik toho, mnou později oblíbené sitcomy, právě od Seinfelda okopírovaly a tuhle zásluhu mu nikdo neodpáře. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Asi by nebylo dostatečně výstižné označit Seinfelda pouze za "nějaký" sitcom. U nás je možná sotva v podvědomí, v US jde ale o kultruní fenomén téměř Simpsonovských rozměrů, který inspiroval celou řadu pozdějších seriálů. Osobně se přikláním k názoru, že je možná zaměřen víc směrem na starší publikum, třeba z vlastních zkušeností vím, že mě dřív vůbec nebavil, až v poslední době jsem si ho fakt oblíbil. Nejspíš jsem do jeho humoru dorostl, doufejme že ne zdegeneroval. Celé se to může zdát na první pohled usedlé, oproti Přátelům, HIMYMům atd., dědkovské, stejně jako hlavní protagonisté. Pod povrchem je ale střeštěný humor, díky kterému člověk brzy pochopí, proč je Seinfeld v USA jedním z nejůspěšnějších sitcomů vůbec, i přesto že jak se o něm často traduje, jde jen o "souhrn ničeho". ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvej sérií som nadšený. Uvidím kam sa to celé bude uberať, ale je to vtipné, dospelé, so skvelými postavami a Julia Dreyfusová je najroztomilejšia dievčina EVER! 1. Séria 80% Druhá séria pridáva na vtipných momentoch, rozširuje vesmír hlavných hrdinov o nové priestory a vzťahové situácie a systematicky sa mi dostáva pod kožu. Ústredná štvorica je bezchybná a skvelo sa dopĺňa. Ďalší dôkaz toho, že Larry David vie veľmi dobre pracovať s humorom. Ak sa takto fajne budem cítiť aj po tretej, dávam tomu plný počet - 2. Séria 80% 3. séria 80%. Štvrtá séria je ako keby ustálením všetkých charakterov a načrtnutím hlavnej myšlienky, ktorá sa ťahá celým filmom s tým, že samostatné diely často odkazujú k predchádzajúcim epizódám. Bavil som sa. 4. séria - 90% Po výbornej štvrtej sérií, prichádza trochu ťažkopádnejšia 5. séria. V zásade sú to ale staré známe postavy, ktoré hovoria o veciach, ktoré majú v sebe akýsi nadhľad a dotýkajú sa našich všedných životov. Kramer a George sú úplne super. 5. séria - 75% Ďalšia séria si drží svoj štandard. Všetci sú vo svojich partoch istejší aj sa kamsi vyvíjajú. Na zabitie času je to super vec. Hoci niektoré veci pôsobia dnes už zastarano. Iné vtipy zase fungujú aj po toľkom čase. 6. séria - 80% Nové dobrodružstvá, skvelé nové postavy a hlavne línia s Georgom a jeho svadbou. Tvorcovia a postavy sú stále lepšie a lepšie či už na poli vtipu, alebo vývoji charakterov. Pritom si ale udržiavajú svoje chyby a rovnako ako v predchádzajúcich sériach ich využívajú vo svoj prospech. Hoci sa opakujú. Niekedy príde diel, kedy je finálne rozuzlenie pritiahnuté za vlasy, ale mimo to sa jedná o celkom vyváženú zmes príbehov. Bavil som sa. 7.séria - 90% Čím sa blížime bližšie ku finále tým sú diely lepšie, vtipnejšie a komplexnejšie. Postavy sa posúvajú po malých krokoch takže o nejakom osobnostnom vývoji nemôže byť ani reč, ale riešia množstvo dôležitých otázok o práci, živote a vzťahoch a tým si to skvelo kompenzujú. George je pán. V zásade mi tu vadil len jeden diel (The Muffin Tops) inak parádička. 8.séria - 90% Niektoré diely výborné. Iné zase pritiahnuté za vlasy. Ako keby tu miera absurdity dosiahla nový stupeň a narúšala tak zaužívané vtipy a prostredie v ktorom sa postavy nachádzajú. Na to, že sa jednalo o poslednú sériu je vidieť v niektorých dieloch absolútnu neschopnosť prísť s nejakým kvalitným nápadom. Finále je potom mdlé a nezaujímavé - až na Teri Hatcher. Čakal som od toho trochu viac. Neupieram tomu fenomenálnosť a kvality. Larry David niekedy trafí klinec po hlavičke tak ako nikto. Ale v konečnom dôsledku chápem, prečo to tak zapadlo. Každopádne som spokojný, že som to videl. 9. séria - 75%. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Seriál, který nezapadá do žádné škatulky. Velmi vtipná situační komika a povedené stand-up výstupy. Skvělé herecké výkony a pohodová atmosféra. Seriál se podobá Friends, ale více si zakládá na konverzačním humoru než na tom fyzickém. Postavy jsou hezky vykreslené a každá z nich je svým způsobem originální (ne tak originální, že byste je ve svém okolí nepotkali, ale originální natolik, že se jeden druému vůbec nepodobají). To máme neurotického ne moc výrazného, naprosto obyčejného ale hodného vtipálka Jerryho, který svůj život staví převážně na předvádění stand up komedie v klubech, nezávazném randění a zabíjení volného času v kavárně společne se svým nejlepším kamarádem Georgem a svou bývalou přítelkyní a zároveň dobrou kamarádkou Elaine, kde se mezi ně pokaždé vloudí Kramer, bez kterého si tento sitcom neumím ani představit. Je to totiž takový magor, že pobaví v každé epizodě a vždycky uplně jinak (a jeho pletky s ovocem, nepřekonatelný). George je nadruhou stranu ne moc pestrý charakter, ale svou občasnou blbostí, vytrvalostí dosáhnout těch nejstupidnjších cílů a jeho extrémní chamtivostí, dokáže také pobavit - obzvláště pokud jde o Georgovu mizernou existenci, to se pak jeden v něm hned vidí. Elaine mám nadruhou stranu velice ráda. Není sice obzvláště originální ve srovnání s jinýma slečnama v seriálu, ale je to dobrá kamarádka, zabijí situace výřečným sarkasmem a má velice hezký úsměv. - "Looking at cleavage is like looking at the sun. You don't stare at it. It's too risky." ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

ak si Seinfelda (po prvý krát v živote) pozrie stredoeurópan  v 20-tych rokoch 21. storočia, nezabaví a nenasmeje sa tak schuti, ako Američania na začiatku 90-tych rokov 20. storočia, ale to, že si to pozrie celé, je zrejme postačujúcim dôkazom toho, že aj keď nie je tak kultúro-tvorný a kultový v našich končinách a s odstupom času, ako na druhej strane Atlantiku pred 30 rokmi, má niečo "do seba", to čaro nenútenosti, tú "neznesiteľnú ľahkosť bytia", ktorá sa vám dostane pod kožu a na chvíľu túžite byť súčasťou tej bezproblémovej štvorice kamarátov uprostred bezkonfliktného vibrujúceho new yorčíku... obľúbil som si všetky postavy, prvé miesto má, samozrejme a očakávateľne, kramer, ale aj tak patetické a neobľúbiteľné charaktery, ako George či samotný Seinfeld, sú nejakým zvláštnym (a ktovie, či vôbec zamýšľaným, alebo iba riadením osudu šťastnou náhodou dotvoreným) spôsobom podané tak, že si ich zamilujete. čo je však pre stredoeurópana v roku 2021 asi najzaujímavejším výsledkom sledovania Seinfelda je uvedomenie si, že Friends sú iba plagiát :) vydarený a geniálny, ale plagiát... ()

Galerie (115)

Zajímavosti (64)

  • Ve 4. sérii se ve dvojepizodě 3 a 4 s názvem "The Pitch and The Ticket" zmíní Jerry (Jerry Seinfeld) a George (Jason Alexander) o Československu, a to ve scéně, kdy George říká: "Být pozvracen je traumatizující." a Jerry odpovídá: "Zvracení ještě neznamená konečnou. Kdyby se Hitler vyzvracel na Chamberlaina, stejně by mu to Československo dal." na což George reaguje: "Chamberlain. Mohl bys mu třeba držet palici v záchodové míse a stejně by ti dal půlku Evropy." (MrPierc)
  • Postava Cosma Kramera (Michael Richards) se objevuje v pilotním díle, zde je ale nazýván ještě jako "Kessler". V dalších dílech už to je "Kramer" nebo "Cosmo". Když postavu Larry David psal, inspiroval se stand-up komikem jménem Kennym Kramerem. Aby nedošlo k žalobě, tak ho právě v pilotu přejmenoval na Kesslera. Kenny Kramerovi se pilotní díl líbil a Larry David poté mohl přejmenovat Kesslera na Kramera do následujících epizod. V 8. epizodě 9. sérre s názvem "The Betrayal" se vrací jedna vzpomínka zcela na začátek a Jerry (Jerry Seinfeld) se zrovna nastěhovává do svého legendárního bytu. Potká souseda Kramera a osloví ho Kesslere, protože to četl na zvonku. Kramer ho opraví, že to to není Kessler, ale Kramer. (MrPierc)
  • Finále seriálu končí stejnou replikou, jakou začínal pilot. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Jerry Stiller

Zemřel herec Jerry Stiller

11.05.2020

Ve věku 92 let dnes ve Spojených státech zemřel komediální herec Jerry Stiller. Zprávu na svém twitterovém účtu zveřejnil jeho syn, hollywoodský herec a režisér Ben Stiller. Podle příspěvku zemřel… (více)

Reklama

Reklama