Reklama

Reklama

John Mathieson

John Mathieson

nar. 03.05.1961 (62 let)
Purbeck, Dorset, England, Velká Británie

Biografie

John Mathieson se narodil 3. Května 1961  v Purbecku v Anglii. Svoji filmovou kariéru začal jako asistent kamery Gabriela Beristáina, s kterým spolupracoval několik let. Poprvé na sebe poukázal  prací na hudebním videu „Peek-A-Boo“ od Siouxsie a Banshees. Nadále pracoval na různých reklamách a videoklipech – například reklama na BMW X5, hudební klip Madonny – American Pie.

Mathiesona nejvíce proslavila spolupráce s režisérem Ridley Scottem. S tím se ale seznámil přes jeho syna Jakea, se kterým natáčel v roce 1999 film Plunkett & Macleane. Prvním filmem, na kterém spolupracoval právě s Ridley Scottem byl GLADIATOR (2000), za který získal nominaci na Oscara. Za Gladiatora byl také nominován na prestižní cenu Americké společnosti kameramanů (ASC). "Měl jsem udržet velmi vysokou úroveň řemeslného zpracování," říká Mathieson. "Můj přístup ke kameře byl udržet kameru tak jednoduše, jak je to jen možné. Dělal jsem jen to, co jsem si v dané situaci myslel, že bude nejlepší. Přístup kamery nebyl dopředu určen. To bylo to zvíře. To byl Gladiator."

Dalším snímkem, velice propracovaným nejen po vizuální stránce je HANNIBAL (2001). V témže roce natáčel také film K-PAX. V roce 2004 se dostal Mathieson k práci na filmovém zpracování populárního muzikálu FANTOM OPERY. Za tento snímek byl podruhé nominován na Oscara. O rok později se opět s Ridley Scottem podílel na jeho snímku – KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉ (2005). Jejich posledním společným počinem byl ROBIN HOOD (2010).

Jak jsem již uvedl, John Mathieson se věnuje kameře nejen filmové. Například v roce 2008 natáčel koncert zpěvačky Kylie Minogue na jejím nejúspěšnějším turné X TOUR v londýnské O2 aréně.

fannah

Kameraman

Herec

Dokumentární
2009

The Rules of Film Noir (TV film)

Reklama

Reklama