foto

Michelle Phillips

  • nar. 4.6.1944 (76 let)
    Long Beach, California, USA

Biografie

Americká zpěvačka, skladatelka, herečka a bývalá modelka Michelle Phillips se v polovině 60. let proslavila jako zpěvačka v kapele Mamas a Papas. U kritiků byl její hlas široce uznávaný a časopis Time ho označil za nejčistší soprán v populární hudbě.

Michelle své dětství prožila v Los Angeles a Mexico City se svým ovdovělým otcem. V 16 letech začíná pracovat jako modelka v San Franciscu, kde se setkává Johnem Phillipsem za kterého se ještě téhož roku provdala. V roce 1965 spolu zakládají vokální skupinu Mamas a Papas, která  se proslavila populárními singly „California Dreamin“ a „Creeque Alley“, které obě napsala. Skupina vydala pět studiových alb, než se v roce 1970 rozpadla. S Johnem Phillipsem mezitím porodila dceru, zpěvačku Chynnu Phillips.

Po rozpadu Mamas a Papas a jejím rozvodu s Johnem Phillipsem přechází Michelle k herectví a její první vedlejší role byla ve filmu The Last Movie (1971). Poté byla obsazena v kritiky uznávaném krimi Dillinger (1973), za což byla nominována na cenu Zlatý glóbus za nejslibnějšího nováčka. V roce 1974 měla hlavní role ve dvou televizních filmech: ve zločineckém filmu Smrtící komando a v dramatu The California Kid, ve kterém si zahrála s Martinem Sheenem.

Během 70. let se objevila ve větších i menších rolích v po měrně velkém množství filmů a mezitím vydává svůj jediný sólový debut, album „Victim of Romance“. V průběhu 80. let a 90. let nezpomaluje a krom televizních i celovečerních filmů se začíná objevovat i v oblíbených seriálech. 170cm vysoká Michelle v průběhu roku 2000 otevřeně kritizovala Bushovu administrativu a obhajovala legalizaci rekreačního konopí.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2006 Úžasný Harold
2005 Děti Ameriky
Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula
2004 Harry + Max
2002 Jane White Is Sick & Twisted
2001 March
2000 919 Fifth Avenue (TV film)
Lost in the Pershing Point Hotel
The Price of Air
1999 Sweetwater (TV film)
1996 Jed (TV film)
Nikdo nic neřekl (TV film)
1993 Rubdown (TV film)
Čas pomsty
1991 Nůžky
1990 Keep on Running
1989 Mike Hammer: Murder Takes All (TV film)
Ráj detektivů (TV film)
Sázkař
1987 Assault and Matrimony (TV film)
1986 American Anthem
Stark: Mirror Image (TV film)
1985 Covenant (TV film)
1984 Secrets of a Married Man (TV film)
1983 Murder Me, Murder You (TV film)
1982 Moonlight (TV film)
1981 Savage Harvest
1980 Man with Bogart's Face, The
1979 Pokrevní příbuzní
1978 Users, The (TV film)
1977 Valentino
1975 Šampón
1974 Death Squad, The (TV film)
The California Kid (TV film)
1973 Dillinger
1971 The Last Movie

TV seriály

2003 Abby (TV seriál)
2001 All About Us (TV seriál)
Všichni starostovi muži (TV seriál)
Skandál na svatbě (S06E09)
2000 Takový je život (TV seriál)
1999 Popular (TV seriál)
Providence (TV seriál)
Twice in a Lifetime (TV seriál)
1998 Loď lásky (TV seriál)
Příšerná kocovina (TV seriál)
Sedm statečných (TV seriál)
Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Přiznání (S09E06)
Brandon odchází (S09E05)
Neptej se, neříkej to (S09E04)
další epizody (7)
1997 Knots Landing: Back to the Cul-de-Sac (TV seriál)
Město sexu (TV seriál)
Pauly (TV seriál)
Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Tímto prstenem (S07E20)
Můj veselý Valentýn (S07E19)
1996 Malibu Shores (TV seriál)
Policie z New Orleans (TV seriál)
Sedmé nebe (TV seriál)
1995 Too Something (TV seriál)
1994 Heaven Help Us (TV seriál)
1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
Second Chances (TV seriál)
Superman (TV seriál)
1991 Herman's Head (TV seriál)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Setkání v Paříži (S01E23)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
Smrt jde na děkovačku (S01E10)
1984 Finder of Lost Loves (TV seriál)
Glitter (TV seriál)
Hammer House of Mystery and Suspense (TV seriál)
1983 Automan (TV seriál)
Hotel (TV seriál)
1982 Matt Houston (TV seriál)
T.J. Hooker (TV seriál)
1981 The Fall Guy (TV seriál)
1979 French Atlantic Affair, The (TV seriál)
Knots Landing (TV seriál)
1978 Vega$ (TV seriál)
1977 Aspen (TV seriál)
Fantasy Island (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1966 ABC Stage 67 (TV seriál)
1963 Burke's Law (TV seriál)
1951 Search for Tomorrow (TV seriál)

Dokumentární

2018 Echo In the Canyon
Feminists: What Were They Thinking?
2016 Classic Hollywood Cinemas
Good Fortune
2013 Americká 60. léta (TV seriál)
2006 3055 Jean Leon
1997 Behind the Music (TV seriál)
1993 Knots Landing Block Party, The (TV film)
1968 Monterey Pop

Host

TV pořady

1996 Access Hollywood (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 The Alan Thicke Show (TV pořad)
1973 Don't Call Me Mama Anymore (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky