foto

Edward Burns

  • nar. 29.1.1968 (50 let)
    Woodside, Queens, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento americký herec se narodil 29.ledna 1968 ve Woodside v New Yorku. Nějaký čas studoval na Chaminade High School, ale poté přestoupil na Hewlet High School. Po vysoké škole navštěvoval také State University of New York at Oneonta a také University of New York at Albany.

Svou kariéru pojal velmi netradičně a jako producent, režisér, scénárista a hlavní herec natočil snímky jako THE MCMULLEN BROTHERS (1995), ONA,JEDINĚ ONA (1996) a NEOHLÍŽEJ SE (1998). V posledním z uvedených roků si také zahrál jednu z hlavních rolích (Voj.Reiben) ve snímku Stevena Spielberga ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA. V roce 2001 se objevil po boku Roberta De Nira v akčním snímku 15 MINUT. Další role byly například ve filmech ŽIVOT NEBO NĚCO TAKOVÉHO (2002), kde si zahrál s Angelinou Jolie, CHLADNOKREVNĚ (2003) jenž je remakem stejnojmenného snímku z roku 1967 v hlavní roli s Robertem Blakem, POD HLADINOU (2005), LOVCI DINOSAURŮ (2005), PRÁZDNINY (2006), kde si zahráli třeba Cameron Diaz, Jude Law a Jack Black.Nejnověji se objevil ve filmech ZMEŠKANÝ HOVOR a 27 ŠATŮ (oba 2008).

Kromě hraní, ale také nezapomněl na režírování filmů a za léta natočil třeba romantickou komedii ULICE NEW YORKU (2001), drama PRACH A POPEL (2001) a nebo také komedii THE GROOMSMEN (2006) a nejnovější dílko nese název Purple Violets (2007).

Má dvě děti (dceru Grace a mladšího Finna). Má také bratra Briana, který je televizním producentem.

Josef "MATADOR" Nepomucký

Herecká filmografie

Filmy

2020 The Prince of Providence
2018 Summertime
2012 40 (TV film)
Muž na hraně
The Fitzgerald Family Christmas
Vražedná hra
2011 Newlyweds
Svobodní se závazky
2010 Nice Guy Johnny
2009 Spiknutí: Echelon
2008 27 šatů
Zmeškaný hovor
2007 Purpurové květy
2006 Prázdniny
Pánská jízda
2005 Lovci dinosaurů
Pod hladinou
2004 Looking for Kitty
The Breakup Artist
2003 Chladnokrevně
2002 Lethargy
Prach a popel
Život nebo něco takového
2001 15 minut
Ulice New Yorku
1998 Neohlížej se
Zachraňte vojína Ryana
1996 Ona, jedině ona
1995 The Brothers McMullen

TV seriály

2015 Public Morals (TV seriál)
A Thought and a Soul (E10)
Starts with a Snowflake (E09)
No Crazies on the Street (E08)
další epizody (10)
2014 Rozvedený se závazky (TV seriál)
So Did the Fat Lady (S04E03)
2013 Mob City (TV seriál)
Stay Down (E06)
Oxpecker (E05)
His Banana Majesty (E04)
další epizody (5)
2009 The Lynch Pin (TV seriál)
Vincentův svět (TV seriál)
Ericovy trable (S06E04)
2007 Vincentův svět (TV seriál)
Návrat krále (S03E17)
2006 Vincentův svět (TV seriál)
A co Bob? (S03E11)
Premiéra (S03E08)
2005 Will a Grace (TV seriál)
Lidé všech pohlaví, spojte se (S07E18)
Když práčka lapají (S07E17)
Ples na sv. Valentýna (S07E16)

Dokumentární

2016 Film Hawk
2014 Blue Gold: American Jeans
2011 Ztracené záznamy z Vietnamu (TV seriál)
2006 Edge of Outside
2002 Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
New York at the Movies (TV film)
2001 Anatomy of a Scene (TV seriál)
1998 Into the Breach: 'Saving Private Ryan'

TV pořady

2011 The Chew (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Tvůrcovská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace