foto

Brigitte Fossey

  • nar. 15.6.1946 (72 let)
    Tourcoing, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Brigitte Fossey zazářila před kamerou již ve věku pěti let, po několika dalších dětských rolích a delší odmlce se znovu začala prosazovat jako filmová i divadelní herečka koncem šedesátých let 20. století. Pochází z učitelské rodiny a narodila se ve městě Tourcoing na francouzsko-belgických hranicích. K filmu se dostala na základě inzerátu v novinách, když režisér René Clément hledal dívku ve věku 9-11 let (původně chtěl obsadit tehdy populární dětskou hvězdu Zizi Saint-Clair, její otec s tím ale nesouhlasil). Přestože Brigitte Fossey nedosahovala věkového limitu, roli osiřelé dívky za druhé světové války ve filmu ZAKÁZANÉ HRY (Jeux interdits, 1952) nakonec dostala.

ZAKÁZANÉ HRY původně narazily na divácký nezájem, až několik mezinárodních cen přivedlo nakonec do kin přes pět miliónů diváků. Spolu s druhým dětským představitelem Georgesem Poujoulym se z Brigitte Fossey stal miláček národa. Okouzlující blonďatá Brigitte se stala jedním z nejfotografovanějších dětí ve Francii, již jako šestiletá navíc reprezentovala francouzský filmový průmysl na festivalu v Londýně, kde mimo jiné předávala kytici britské královně Alžbětě II. Vzápětí natočila v Itálii film OCELOVÉ LANO (La corda d'acciaio, 1953), v americké komedii ŠŤASTNÁ CESTA (The Happy Road, 1957) realizované ve Francii, dostala další velkou příležitost v úloze neposlušné dcery Janine.

Slušně rozběhnutou kariéru přerušili její rodiče, kteří jí v deseti letech nedovolili další natáčení, protože jí chtěli dopřát solidní vzdělání. Brigitte Fossey sice vystudovala lingvistiku na Sorbonně, umělecké nadání ale nezapřela, hrála na klavír a věnovala se tanci. Po studiích krátce působila ve Švýcarsku jako tlumočnice a překladatelka, nakonec se ale vrátila před filmové kamery. Éterickou dceru zchudlého šlechtice ztvárnila v milostném melodramatu VELKÝ MEAULNES (Le grand Meaulnes, 1967), vzápětí točila i s Alainem Delonem a Charlesem Bronsonem (SBOHEM, PŘÍTELI - Adieu l'ami, 1968).

Úspěchy jejích výstupů před kamerou koncem 60. let ji přivedly k dodatečnému studiu herectví na pařížské konzervatoři, další hereckou průpravu získala i na proslulé newyorské škole Actors Studio. Stěžejní pro ni bylo setkání s režisérem Jeanem-Françoisem Adamem (1938-1980), který ji poprvé přivedl na divadelní jeviště (Léto, 1967), později s ním natočila film M JAKO MATHIEU (M comme Mathieu, 1970). Mezitím se z nich stali manželé (1968-1973), jejich dcera Marie Adam (*1968) je dnes divadelní a televizní herečkou. Počátkem 70. let začala Brigitte Fossey točit i s dalšími režiséry, spolupracovala také s televizí (seriál LIDÉ Z MOGADORU - Les gens de Mogador, 1972).

Během sedmdesátých let se Brigitte Fossey zařadila mezi výrazné představitelky citlivých a křehkých žen s rozporuplným psychologickým profilem. V této poloze si ji oblíbili začínající i již zavedení režiséři jako Claude Lelouch (DOBRÁK A ZLÍ LIDÉ - Le bon et les méchants, 1976) nebo François Truffaut (MUŽ, KTERÝ MILOVAL ŽENY - L'homme qui amait les femmes, 1977), často točila i s mimofrancouzskými tvůrci, manželskou dvojici s Paulem Newmanem například vytvořila v americkém sci-fi filmu KVINTET (Quintet, 1979). Dodejme také, že v 70. letech si Brigitte Fossey vysloužila dvojí nominaci na prestižní filmovou cenu francouzského Cézara.

I když většina zdrojů akcentuje hereččinu účast na hodnotných uměleckých počinech, nelze opominout ani její participaci na dvojici mimořádně úspěšných komedií VEČÍREK (La boum, 1980) a VEČÍREK 2 (La boum 2, 1982), v nichž hrála zaneprázdněnou matku hlavní hrdinky (Sophie Marceau). Pozoruhodné kreace matek předvedla znovu v německém filmu KŘÍDLA A POUTA (Flügel und Fesseln, 1984) nebo ve francouzském hororu ČÍSLO NA JEŽÍŠKA - 36.15 (36.15 - code Pere Noël, 1989). V režii českého filmaře Karla Kachyni hrála v koprodukčním válečném snímku POSLEDNÍ MOTÝL (Le cri du papillon, 1990). Ve formátu celovečerních snímků hrála naposledy ve filmu DĚTI TROSEČNÍKA (Les enfants du naufrageur, 1992).

Od počátku devadesátých let se Brigitte Fossey uplatňuje hlavně v televizi, za svou účast v seriálu ZÁMEK OLIVIÉRŮ (Le château des oliviers, 1993) získala francouzskou televizní cenu 7 d'Or. Jestliže se v posledních letech Brigitte Fossey před kamerou objevuje jen výjimečně, zanedbatelné jsou i její divadelní aktivity, o to více se angažuje především v charitě, podporuje projekt SOS vesniček, věnuje se také hájením práv dětí v zemích třetího světa. Spolu s úspěšnou hereckou kariérou jí tyto aktivity vynesly řád Čestné legie (2002). Již v roce 1982 byla členkou poroty na filmovém festivalu v Berlíně, později byla hostem na festivalech mimo jiné v Karlových Varech (1984) a v Praze (1996). Od roku 1988 je jejím druhým manželem zubní lékař Yves Samama.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Un adultère (TV film)
2016 Faut pas lui dire
2009 Le mystère Joséphine (TV film)
2008 Smrt na ostrově (TV film)
2006 Grosse chaleur (TV film)
2003 Toujours tout droit
2000 Passage interdit (TV film)
1998 Une femme à suivre (TV film)
1995 Femme de passions (TV film)
Pour l'amour de Thomas (TV film)
1994 Bambina di troppo, Una (TV film)
1992 Enfants du naufrageur, Les
Lange Gespräch mit dem Vogel, Das (TV film)
Un vampire au paradis
1990 Poslední motýl
1989 Léto revoluce (TV film)
Vánoční teror
1988 Bio Ráj
1985 Affaire Caillaux, L' (TV film)
Flügel und Fesseln
1984 Caso d'incoscienza, Un (TV film)
Fausses confidences, Les
Un amour interdit
1983 Bâtard, Le
Enigma
Jménem mých blízkých
Novomanžel
Scarlatine, La
1982 Imperativ
Večírek 2
Xueiv
1981 Chanel Solitaire
Croque la vie
Triple muerte del tercer personaje, La
1980 Večírek
Été indien, L' (TV film)
Špatný syn
1979 Kvintet
Mais où et donc Ornicar
Mouton noir, Le
1978 Die Gläserne Zelle
Guerres civiles en France
Švýcarská aféra
1977 Enfants du placard, Les
La Fille d'Amérique
Muž, který měl rád ženy
1976 Dobrák a zlí lidé
Fleurs du miel, Les
Osudové ženy
Pays bleu, Le
1975 Chant du départ, Le
Christophe Colomb (TV film)
Esprits de famille (TV film)
La Brigade
1974 Buzíci
Erica Minor
Ironie du sort, L'
1973 'M' comme Mathieu
Man Who Died Twice, The (TV film)
1972 Mio
1971 Crime et châtiment (TV film)
Raphaël ou le débauché
1968 Sbohem příteli
1967 Grand Meaulnes, Le
1957 La route joyeuse
1954 La corda d'acciaio
1952 Zakázané hry

TV seriály

2017 Quartier des Banques (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
2014 Jusqu'au dernier (TV seriál)
2009 Commissaire Magellan (TV seriál)
1997 Jedna a jedna je šest (TV seriál)
Joséphine, ange gardien (TV seriál)
1993 Zámek Oliviérů (TV seriál)
1985 Au nom de tous les miens (TV seriál)
1975 Grands détectives, Les (TV seriál)
1973 Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
1972 Lidé z Mogadoru (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)

Dokumentární

2013 René Clément, témoin et poète (TV film) - a.z.
2009 Années 70: La France se déshabille (TV film)
2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1987 Dear America: Letters Home from Vietnam (TV film)
La nuit des Molières (TV seriál)
1985 Vivement Truffaut (TV film)
1976 Semaine sanglante, La

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
2008 La grande librairie (TV pořad)
2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Vie privée, vie publique (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
Stars (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace