foto

Gérard Darrieu

  • nar. 11.9.1925
    Arnicourt, Francie
  • zem. 22.1.2004 (78 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Gérard Darrieu prodělal bohatou kariéru u divadla, stihnul ale odehrát i přes 130 vedlejších rolí ve filmu a televizi. Pocházel z malé vesnice Arnicourt v severní Francii, jeho vlastní jméno bylo Gérard Raoul Julien Darrieumerlou, umělecký pseudonym vznikl později prostým zkrácením příjmení. Průchod svým uměleckým zájmům dal po druhé světové válce, kdy se přestěhoval do Paříže a začal pracovat v divadle jako scénograf a asistent režie.

Hercem se stal koncem čtyřicátých let, souběžně se začal objevovat na divadelních jevištích i před filmovou kamerou. I když nikdy nehrál velké role, svou atletickou postavou a hlubokým hlasem pokaždé diváky zaujal. Jeho první zkušenosti s divadelním herectvím jsou spojeny s pařížskou scénou Théâtre de Vieux-Colombier, poté vystřídal řadu dalších divadel, objevoval se převážně v moderním francouzském i světovém repertoáru. Filmová kamera jej zachytila poprvé v rámci dramatu BŮH POTŘEBUJE LIDI (Dieu a besoin des hommes, 1949).

Během padesátých let hrál podružné role v řadě filmů různých žánrů, poprvé jím hraná postava dostala jméno v adaptaci Zolova románu GERVAISE (1956), kde ztvárnil zaměstnance prádelny Charlese. U nás jsme jej mohli vidět jako recepčního Maurice ve slavné kriminálce VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l'échafaud, 1958), objevil se také v dobově velmi úspěšné komedii PĚŠKY, NA KONI A VOZEM (À pied, à cheval et en voiture, 1957), kde hrál řidiče pohřebního vozu Roberta. Na přelomu 50. a 60. let pak hrál vedlejší role v řadě dalších dodnes známých filmů, přičemž spolupracoval s režiséry zvučných jmen (H. Decoin, E. Molinaro, G. Lautner atd.) Menší příležitosti dostal i v mezinárodně obsazených projektech, například v německo-francouzském filmu ANDĚL NA ZEMI (Ein Engel auf Erden, 1959) hrál ředitele letiště.

Od roku 1957 spolupracoval i s televizí, kde později hrál především v historických a kriminálních seriálech. Připomeňme alespoň seriál z doby napoleonské éry SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPIÓN (Schulmeister, espion de l'empereur, 1971), kde se objevil jako rakouský maršál kníže Schwarzenberg. V divadle tehdy spolupracoval s významnými režiséry, častěji účinkoval na jevišti Théâtre de l'Athénée, v režii slavného Jeana Vilara vystoupil i na legendárním festivalu v Avignonu (Luther, 1964). Z jeho tehdejší filmografie je na místě uvést dvojí spolupráci s režisérem Costa-Gavrasem, v jehož filmech hrál pravicového politika Barouca (Z, 1969)  a policistu (DOZNÁNÍ – L'aveu, 1970). Jednu z největších rolí ve své kariéře odehrál jako Clovis Dominici, nejstarší syn titulního hrdiny (Jean Gabin) v justičním dramatu PŘÍPAD DOMINICI (L'affaire Dominici, 1973).

Co se týče společných filmů s velkými hvězdami, připomeňme také kriminálku PROFESIONÁL (Le professionnel, 1981) s J. P. Belmondem v hlavní roli, kde Darrieu hrál instruktora tajných služeb Picarda. Nutno dodat, že v této době se Gérard Darrieu ve filmu, televizi i na divadle objevoval již jen výjimečně. Po ukončení aktivit na jevišti a před filmovou kamerou počátkem devadesátých let ještě občas hrál v televizi, naposledy se výrazněji zviditelnil díky kriminálnímu seriálu JUSTIČNÍ POLICIE (P. J., 1999).

Gérard Darrieu zemřel v Paříži 22. ledna 2004 ve věku 78 let. Svou stopu před kamerou zanechal naprosto rovnoměrně – 67 rolí ve filmu a 67 v televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1994 Cognacq-Jay (TV film)
1993 Dame de lieudit, La (TV film)
1991 Netchaïev est de retour
1989 Jeanne d'Arc, le pouvoir de l'innocence (TV film)
1984 P'tit Con
1983 Na příkaz krále (TV film)
Princové
Sarah
Zločin Pierra Lacaze (TV film)
1982 Neige et la cendre, La (TV film)
Otototoï (TV film)
1981 Profesionál
Quatre femmes, quatre vies: Être heureux sans le bonheur (TV film)
1980 1947: La première crise de la IVº république (TV film)
Můj strýček z Ameriky
1979 Ann Dollwood (TV film)
1977 Paradiso
Rebelles, Les (TV film)
Un été Albigeois (TV film)
1976 Contrefaçons (TV film)
1975 Jako štvaná zvěř
Père Amable, Le (TV film)
1974 Tête à tête (TV film)
1973 Décembre
Le gang des otages
Případ Dominici
Reflet dans la mer, Le (TV film)
1971 Mais ne nous délivrez pas du mal
Si j'étais vous (TV film)
V rytmu valčíku
1970 Doznání
Un âge d'or (TV film)
1969 Auvergnat et l'autobus, L'
Z
1968 L'auréole de plomb (TV film)
1967 Un homme de trop
1966 La roulette russe (TV film)
La sentinelle endormie
Malabars sont au parfum, Les
Sale temps pour les mouches
Slečna učitelka
1965 Majordome, Le
1964 Gorilles, Les
Laissez tirer les tireurs
Tajný policista
Víkend na Zuydcoote
1963 Madame Sans Gêne (TV film)
1962 Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
Desátník smolař
Kriss Romani
1961 Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter
1960 Au voleur!
Chatte sort ses griffes, La
Comment qu'elle est!
Corde raide, La
Famille Fenouillard, La
Le Caïd
Normandie-Niemen
Tisící okno
Un couple
1959 Anděl na zemi
Les Dragueurs
Un témoin dans la ville
Šelma na svobodě
1958 Bídníci
Láska bez předsudků
Maigret klade past
Sans famille
Tricheurs, Les
Výtah na popraviště
1957 Sénéchal le magnifique
À pied, à cheval et en voiture
1956 Des gens sans importance
Gervaisa
Marie-Antoinette reine de France
Sainte Jeanne (TV film)
1955 Sophie et le crime
1954 Le viconte de Bragelonne
Poisson d'avril
1952 Boží soud
L'amour n'est pas un péché
Rideau rouge, Le
1951 Boîte de nuit
Dupont Barbès
Juliette ou La clef des songes
1950 Trois télégrammes

TV seriály

2002 Le Champ dolent, le roman de la terre (TV seriál)
2000 Grand patron, Le (TV seriál)
1999 La crim' (TV seriál)
1997 P.J. (TV seriál)
1989 Burziáni (TV seriál)
1987 L'île (TV seriál)
1986 Félicien Grevèche (TV seriál)
1984 Les cerfs-volants (TV seriál)
1981 Sans famille (TV seriál)
1980 Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
Papa Poule (TV seriál)
1978 Émile Zola ou La conscience humaine (TV seriál)
1977 Les samedis de l'histoire (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
À dossiers ouverts (TV seriál)
1972 Les Rois maudits (TV seriál)
Thibault, Les (TV seriál)
1971 François Gaillard (TV seriál)
Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
Voyageur des siècles, Le (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
1967 Chevaliers du ciel, Les (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Compagnons de Jehu, Les (TV seriál)
Korzáři (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)
1963 Chevalier de Maison Rouge, Le (TV seriál)
Thierry la Fronde (TV seriál)
1962 Commandant X (TV seriál)
Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

1966 Qui êtes-vous Polly Maggoo ?

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace