Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh z druhé světové války se odehrává u severofrancouzského města Dunkerque počátkem června roku 1940, kdy německá vojska přešla do protiofenzívy, zatlačila spojenecká vojska k mořskému pobřeží a přinutila je k ústupu za kanál La Manche. Jeho hrdiny jsou příslušníci francouzské pěchoty, kteří navzdory nebezpečí dostanou příkaz vyčkat na pobřeží, dokud nebude v rámci mohutné operace Dynamo dokončena evakuace britských jednotek. Ačkoli je pobřeží zasaženo krvavým konfliktem, který si už vyžádal mnoho životů vojáků i místních obyvatel, někteří stále odmítají odejít a opustit své domovy. Jako třeba sympatická dívka Jeanne, která pomáhá francouzským vojákům v obtížné situaci, ošetřuje raněné a sblíží se s mladým citlivým vojákem Julienem Maillatem. Julien dívku zachrání před znásilněním, o které se pokusí jeho dva kolegové, a ze všech sil se pokouší udržet víru v přežití, což je ovšem v rostoucím stresu a napětí stále obtížnější. Obklíčení vojáci se totiž musejí bránit velkému tlaku německých tanků a pěchoty a přitom se stávají snadnými cíli pro německé stíhačky, které jim téměř bez ustání hřmí nad hlavami. Julien se dlouho marně pokouší Jeanne přesvědčit, aby změnila názor a opustila nebezpečné místo, a když nakonec dívka souhlasí, že odejde, nadchází tragické finále příběhu, který zachycuje jednu ze smutných kapitol druhé světové války. (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Janek 

všechny recenze uživatele

Velmi by mě zajímalo, kolik tento film stál - protože ve většině záběrech jsou stovky mašírujících vojáků (odhaduji tak kolem jednoho tisíce statistů). Dnes tento problém odstraní pomocí počítačové techniky - tady to je ale všechno tur-natur. Víkend na Zuydcoote je docela příjemný film, na který se překvapivě, hlavně díky asi velkorysému rozpočtu, dobře dívá. Nezapomenutelnou scénou z tohoto snímku se pro mě stává ta, kde německý pilot dopadá na pláž, která je poseta nasranými francouzkými a anglickými vojáky. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zvláštní válečný film o francouzských vojácích čekajících v davech na plážích severní Francie 1940 na loď do Anglie, nebo na zabití rychle postupujícími Němci. Hraná nenucenost, kamarádství, ale i beznaděj je dobře natočena slavným režisérem Verneuilem (Sicilský klan, Zbraně pro San Sebastian, Strach nad městem, Mrchožrouti). Mladičký Belmondo je pak třešinkou na dortu. Lepším filmem o ustupující armádě je snad jen Peckinpahův Železný kříž. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=k3q6S9ZyWxo ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Válečný film zase trochu jinak, a po Nolanově Dunkerku (který ve mně pořád rezonuje), jenž ukázal tuhle historickou událost z pohledu Britů, tu máme tentokrát pohled Francouzů, resp. hlavně vojáka Maillateho, kterého tak skvěle ztvárnil Jean-Paul Belmondo. První, co mě na Víkendu na Zuydcoote zaujalo, jsou bojové scény, nálety Štuk, výbuchy, vše působí velice realisticky (chvílemi to dokonce překonává i Nolanův majstrštyk). Film bez patosu a velkých vlasteneckých proslovů, ale o to silnější (díky kleopatře za tip na tento skvělý válečný kousek a doporučuju dál). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nejnovější filmové zpracování válečných událostí na Dunkirku od Christophera Nolana jsem neviděl a popravdě mě to nemrzí ani neláká napravit. Verneuilův film kráčí přesně dle mého gusta, střídá nálady včetně několik humorných či též mírně romantických momentů ve velmi dobře namíchaném poměru, aby ještě více v druhé polovině dokázal zapůsobit velkým masakrem, kolem panujícím neklidem, smutkem a uvnitř gradujícím pocitem znechucení nad válkou. Oceňuji odheroizované charaktery postav, ve Víkendu na Zudycoote nezbylo místo na žádné plakátové hrdiny, ale díky civilnímu pojetí postav i celého příběhu se divák velmi snadno dostává pod jejich kůži. Dobře napsané dialogy vystřídává zručně natočená akce, nezapomenutelných scén je hned několik, zvláště jedna nekompromisní odplata, která se (na válečné drama překvapivě) uděje mezi muži ze stejné barikády, a závěrečná sekvence s takřka apokalyptickým nádechem hodně utkví v paměti. Ani při opakovaném zhlédnutí jsem se navzdory dvouhodinové stopáži vůbec nenudil a navíc jsem si tímto filmem skvěle připomněl právě zesnulého Belmonda, jenž tady v hlavní roli naplno využil svůj všestranný herecký talent a v obklopení též skvělého Géreta, Mondyho, Mariella i dalších si mě nesmírně podmanil. ----- „Zabil jsem krysu... Tak jsem v týhle válce zabil aspoň něco.“ [90%] ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nudný, zbytečný válečný film. Stejná nuda jako Tobruk. Hromada iracionálně se chovajících postav ve stylu, válka je jen soused, co občas hlučně klepe na vrata. Předvídatelnost vysokého stupně taky na celkovém dojmu nepřidá. Chápu, co chtěl autor říci, stejně jako u Tobruku. Bohužel koncepce byla stejně nezáživná. Byť, jak zmínil kolega Enšpígl, nálety i jiné scény jsou natočeny celkem slušně. Bohužel musím konstatovat, že dva shurikeny tomu sice dám, ale je to těsný. Pokud v tom měla být lehká nadsázka...nelíbila se mi. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Scéna, kdy se Julien Maillat (Jean-Paul Belmondo) setkává při nalodění na pláží s anglickým kapitánem Robinsonem (Ronald Howard), naráží na slavného anglického brankáře, který začal poprvé v bráně skákat a od kterého také pochází tzv. "robinzonáda". (Looka)
  • Natočené na skutočnom mieste jednej z evakuácií operácie Dynamo (ktorá skutočne prebiehala od 27. 5. 1940 – do 4. 6. 1940) na plážach Bray-Dunes neďaleko Dunkerque (Francúzsko). (westerns)
  • Jean-Paul Belmondo predviedol všetky svoje kaskadérske kúsky vo filme sám, vrátane nechráneného pádu zo schodov. (westerns)

Reklama

Reklama