Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh z druhé světové války se odehrává u severofrancouzského města Dunkerque počátkem června roku 1940, kdy německá vojska přešla do protiofenzívy, zatlačila spojenecká vojska k mořskému pobřeží a přinutila je k ústupu za kanál La Manche. Jeho hrdiny jsou příslušníci francouzské pěchoty, kteří navzdory nebezpečí dostanou příkaz vyčkat na pobřeží, dokud nebude v rámci mohutné operace Dynamo dokončena evakuace britských jednotek. Ačkoli je pobřeží zasaženo krvavým konfliktem, který si už vyžádal mnoho životů vojáků i místních obyvatel, někteří stále odmítají odejít a opustit své domovy. Jako třeba sympatická dívka Jeanne, která pomáhá francouzským vojákům v obtížné situaci, ošetřuje raněné a sblíží se s mladým citlivým vojákem Julienem Maillatem. Julien dívku zachrání před znásilněním, o které se pokusí jeho dva kolegové, a ze všech sil se pokouší udržet víru v přežití, což je ovšem v rostoucím stresu a napětí stále obtížnější. Obklíčení vojáci se totiž musejí bránit velkému tlaku německých tanků a pěchoty a přitom se stávají snadnými cíli pro německé stíhačky, které jim téměř bez ustání hřmí nad hlavami. Julien se dlouho marně pokouší Jeanne přesvědčit, aby změnila názor a opustila nebezpečné místo, a když nakonec dívka souhlasí, že odejde, nadchází tragické finále příběhu, který zachycuje jednu ze smutných kapitol druhé světové války. (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Anglie se bude bít do posledního Francouze." Pokud naše země vstoupí do válečného konfliktu, tak ukážu své vrcholné číslo - zmizím, protože to není moje válka. I Francouzští vojáci bojují spíše podle hesla "zachraň se, kdo můžeš" a tomu já rozumím. Pár zábavných okamžiků jsem přitom zaznamenal - krásku provokativně sledující bombardování, anglický čaj o páté uprostřed bojů nebo holící se jeptišku, ale celkově mě to kličkování před smrtí příliš nebavilo. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Vojny sa nevyhrávajú evakuáciami. Aj keď operácia Dynamo bola určitým spôsobom úspechom, stále išlo o porážku. Veď stav spojeneckých vojsk bol katastrofálny a Briti prišli o všetku ťažkú techniku a taktiež o 68 111 vojakov. Operácia Dynamo začala 28. mája evakuáciou prvých 17 804 vojakov a pokračovala až do 1.6.1940, ale z dôvodu aktívnych útokov Luftwaffe od toho dátumu sa evakuovalo už iba v noci. V menšom tempe pokračovala až do 4. júna kedy previezli 26 tisíc francúzskych vojakov a zvyšok francúzskych vojakov ponechali svojmu osudu, velitelia v Británii sa zhodli, že ich evakuácia je zbytočná a vyžiadala by si nadmerné úsilie a neprimerané straty. A tak táto armáda o sile 40 000 vojakov sa nakoniec vzdala Nemcom. Aj začiatok tejto veľkej námornej operácii sa niesol v obrovskom chaose. Množstvo opustených nákladných áut blokovalo prístupové cesty, situáciu sťažovali i utečenci presúvajúci sa všetkými možnými smermi. Prečo Nemci nepokračovali v aktivite a umožnili záchranu britských armádnych zborov dodnes nie je spoľahlivo vysvetlené. Film je rozdelený do troch dejových pásiem a myslím si, že to bolo dobre riešenie. S údivom musím povedať, že historický je úplne presný. Vo filme boli použité skutočné bojové krížniky a nie animácie CGI. V skutočnosti ide o remake s rovnakým názvom z roku 1958, 2004 s autentickými výpoveďami tých, ktorí prežili. Najkrajším aktom filmu je, že nepriateľ tu nie je zobrazený priamo, ale očividne je chápaný ako neviditeľné zlo z jeho bombardovania pláži, kde nieto kde sa skryť a z potápania lodí, ktoré potom Britom chýbali. Mne osobne sa viac páčil tento film ako ostatné filmy zaoberajúce sa touto témou Dunkirk, 1958, 2004, 2017, Dunkerque: záchrana expedičného zboru, 2004. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Belmondo společně s dalšími vojáky vyčkává během 2.světové války dva dny na pobřeží, chodí po pláží,  zdraví ostatní s vlastním příběhem,  snaží se nalodit a ještě zažije jeden románek.  Je to pomalejší film, uznávám, ale možná stějně jako u předchozí spolupráce dua Verneuil-Belmondo  ,,Opice v Zimě´´, je v té pomalosti, a občas i poklidném tempu vyprávění malých lidských příběhů právě kus kouzla, které tento snímek odlišuje od řady jiných válečných filmů s hromadou bitev, a výstřelů, které já osobně třeba tolik nemusím. Tady mi ke spokojenosti stačilo už jenom to krásné melancholické vyvrcholení. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z tych filmov zabozrutskej /teda pardon, francuzskej/ kinematografie, ktory mi vobec nesadol. Tema - II. svetova vojna a Dunkerque je sina, ale prilis poznat kulisy, ktore su miestami fakt lacne televizne, a makety lodi a lietadiel na mna posobili tiez nedoveryhodne. Vidno velky rozpocet, ktory ani neviem, ci sa vobec zaplatil. Reziser Henri Verneuil /Sicilsky Klan, 100 000 dollars au soleil/ teda uz cosi natocil, a Belmondo /100 000 dollars au soleil, Le Magnifique/ bol len lakadlom na divakov. 42 % ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka jako rutinní každodennost z pohledu řadového vojáka a současně jako epizoda dramatického zvratu válečné situace na francouzsko-belgické hranici. Jean Paul Belmondo ve stále mladém věku vystupuje přesvědčivě a suverénně v neorealistickém filmu, který není věnován hvězdám, ale jak napsal také ruský spisovatel Isaac Babel, kapavce. Místo vítězných fanfár tu člověk prohlédá do zmatečnosti a všudypřítomnosti smrti a jen na velmi vzdáleném pozadí tuší první porážky nacistů a nastupující okupaci západoevropské demokratické velmoci. Merleova literární předloha i výrazná výprava tomu všemu propůjčují další rozměr. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Scéna, kdy se Julien Maillat (Jean-Paul Belmondo) setkává při nalodění na pláží s anglickým kapitánem Robinsonem (Ronald Howard), naráží na slavného anglického brankáře, který začal poprvé v bráně skákat a od kterého také pochází tzv. "robinzonáda". (Looka)
  • Jean-Paul Belmondo predviedol všetky svoje kaskadérske kúsky vo filme sám, vrátane nechráneného pádu zo schodov. (westerns)
  • V rolích filmových síhaček se objevily cvičné letouny Arado Ar-96. Tento stroj se v rolích filmových messerschmittů používal poměrně často (např. Indiana Jones a Poslední křížová výprava, 1989). Arada 96 se za války i po ní vyráběla i v Československu ve firmách Avia a Letov. (Stejšn)

Reklama

Reklama