foto

Tyrone Power

  • nar. 5.5.1914
    Cincinnati, Ohio, USA
  • zem. 15.11.1958 (44 let)
    Madrid, Madrid, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tyrone Power se narodil 5. května roku 1914 v Cicinnati ve státě Ohio. Pocházel z herecké rodiny. Jeho matka i otec byli známými divadelními „shakespearovskými“ herci. Vystupovali pod jmény Tyrone a Pattia Power. Matka ho brzy přihlásila do hereckých kurzů, a oba s manželem se také snažili, aby mladý Tyrone vnikl do tajů herectví. Jako velmi mladý pracoval nejprve jako uvaděč v divadle, a po studiu na střední škole odjel na první herecké turné se svým otcem do Quebecu v Kanadě, kdy jako tandem otec a syn spolu hráli - jak jinak než v Shakespearově hře Kupec Benátský. Zde začala jeho herecká kariéra.

První film s názvem TOM BROWN OF CULVER natočil Tyrone v roce 1932. V té době už hrál nejen divadlo, ale vystupoval i v rozhlase, a při té příležitosti se seznámil se svým později nejlepším přítelem, hercem Donem Amechem, se kterým se často setkával i ve filmu. Když se v roce 1936 vrátil do filmových ateliérů v Hollywoodu do studia Twentieth Century Fox, natočil do roku 1938 tři velice úspěšné filmy, které odstartovaly jeho hvězdnou kariéru, a zařadily ho mezi nejoblíbenější herce, a to nejen v USA. Byly to filmy ALEXANDER'S RAGTIME BAND (s Alicí Faye a Donem Amechem) a film SUEZ a IN OLD CHICAGO. V roce 1939 se oženil s oblíbenou herečkou Suzanne Charpentier - uměleckým jménem Anabell. S tou žil 8 let a jejich rozvod proběhl v roce 1946.

Z dalších již netpělivě očekávaných filmů to v roce 1939 byl JESSE JAMES po boku Henryho Fondy, a dále pak v roce 1940 velmi úspěšný film ZORRO s jeho častou, a oblíbenou hereckou partnerkou Lindou Darnell. Na počátku II. světové války dokončil dva v tehdejší době kritikou nemilostivě přijaté válečné filmy. Byly to AYANK THE R.A.F. a BLOOD AND SAND. Mimo jiné se Tyrone Power zapojil i do činné vojenské služby, a jako letec USA bojoval na frontě. Po druhé se Tyrone Power oženil v roce 1949 s Lindou Christian v Římě, a jejich svatba byla označována za svatbu století. V roce 1956 se však s Lindou rozvedl. Z tohoto manželství měl dvě dcery Taryn, a Rominu Power – která je známa jako zpěvačka, herečka, a současně i manželka populárního italského zpěváka Al Bana.

Ke konci roku 1956 založil se svým přítelem produkční společnost Copa Productions, a natočil film SEVEN WAVES AWAY. Když se v roce 1958 už po třetí oženil s Deborah A. Montgomery-Minardos, začaly se u něj objevovat značné zdravotní potíže. Se svou ženou v té době pobýval ve své madridské rezidenci, a zde pracoval na dalším filmu SOLOMON AND SHEBA – podle románové předlohy George Sanda. Během tohoto natáčení při jedné velmi vypjaté herecké scéně však Tyrone Power dostal infarkt, a při převozu do nemocnice zemřel. Jeho jediný syn Tyrone William Power IV. se narodil dva měsíce po otcově náhlé smrti. On sám považoval za nejlepší filmy své kariéry tyto filmy: THE EDDY DUCHIN STORY, THE SUN ALSO RISES a WITNESS FOR THE PROSECUTION. Filmový průmysl, a celý umělecký svět tak ztratil předčasně jednoho z nejtalentovanějších a nejdynamičtějších herců všech dob.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1959 Šalamoun a královna ze Sáby
1957 Seven Waves Away
Svědek obžaloby
The Rising of the Moon
The Sun Also Rises
1956 The Eddy Duchin Story
1955 The Long Gray Line
Untamed
1953 King of the Khyber Rifles
The Mississippi Gambler
1952 Diplomatic Courier
Pony Soldier
1951 Surová kůže
The House in the Square
1950 American Guerrilla in the Philippines
Černá růže
1949 Prince of Foxes
1948 That Wonderful Urge
The Luck of the Irish
1947 Captain from Castile
Ulička přízraků
1946 The Razor's Edge
1943 Crash Dive
1942 Kavalír pomsty
The Black Swan
This Above All
1941 A Yank in the R.A.F.
Krev a písek
1940 Brigham Young
Johnny Apollo
Zorro mstitel
1939 Day-Time Wife
Jesse James
Když nastaly deště...
Melodie na bruslích
Rose of Washington Square
1938 Alexandrův ragtime band
Marie Antoinetta
Suez
1937 Ali Baba Goes to Town
Cafe Metropole
Chicago hoří
Second Honeymoon
Thin Ice
Veřejný ženich
1936 Girls' Dormitory
Ladies in Love
Lloyd's of London
1935 Northern Frontier
1934 Flirtation Walk
1932 Tom Brown of Culver
1925 School for Wives

Dokumentární

2005 Adventures of Errol Flynn, The (TV film) - a.z.
Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
2002 Ten kluk bude točit
2001 Lana Turner... a Daughter's Memoir (TV film)
2000 The Many Faces of Zorro - a.z.
1997 Hidden Hollywood: Treasures from the 20th Century Fox Film Vaults (TV film) - a.z.
The Silver Screen: Color Me Lavender - a.z.
1994 Tigrero: film, který nikdy nebyl natočen - a.z.
1992 Death Scenes 2
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
Verifica incerta - Disperse Exclamatory Phase - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1957 Eight Steps to Peace
1943 Hollywood in Uniform
Show Business at War
1939 Hollywood Hobbies
1938 Hollywood Goes to Town
Screen Snapshots Series 18, No. 2

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace