foto

Eddie Deezen

  • nar. 6.3.1958 (62 let)
    Cumberland, Maryland, USA

Biografie

Edward odmala toužil být bavičem. Co by dítě obdivoval komediantské ikony jako byli Charlie Chaplin nebo Jerry Lewis. Nestačilo mu však být třídním šaškem a po studiích odjel za svým snem do Hollywoodu.

Jeho teprve druhá filmová role Evžena v kultovním muzikálu Pomáda zpečetila jeho osud. Díky celosvětové úspěšnosti tohoto filmu je navždy zapsán v očích diváků jako stereoetyp „šprta“, což mu vůbec nevadí, protože o tento typ charekteru celý život usiloval.

Pro svůj vzhled brýlatého kluka a díky svým tradičním grimasám a „otravnému“ hlasu tak coby mladý muž ztvárnil celou řadu vedlejších rolí „otloukánků“ a „nerdů“ jako v případě klasického protiválečného snímku Válečné hry.

Úloha šprta se mu nevyhýbá ani při dabování animované tvorby. Mezi nejvýraznější patří Mandrak ze seriálu Dexterova laboratoř nebo postava Chytrolína ve známém rodinném fantasy Polární expres.

Pro svůj vysoký „nosový“ projev také často dabuje kačery a jiné kreslené „ptačí“ postavy.

Jeník "jenovef" O.

Herecká filmografie

Filmy

2013 Co si přeji k Vánocům
2004 Polární expres
1999 Dexter's Laboratory Ego Trip (TV film)
1998 News Traveler
1997 The Brave Little Toaster to the Rescue
1996 Agent WC 40
1995 Computer Wore Tennis Shoes, The (TV film)
Mr. Payback: An Interactive Movie
1994 Mlčení šunek
Scooby-Doo: Arabské noci (TV film)
1991 Rock a Doodle aneb jak sluníčko zase vyšlo
Teenage Exorcist
1990 Dan Turner, Hollywoodský detektiv
Dorf Goes Auto Racing
Šéf mafie
1989 Hollywood Boulevard II
Vampír z Beverly Hills
Wedding Band
1988 Critters 2
Útok zabijáckých sexbomb
1987 Dorf's Golf Bible
Happy Hour
Penězománie
1986 Riskantní sázka
Whoopee Boys, The
1985 Delta Pi
Sesame Street Presents: Follow That Bird
1984 A Polish Vampire in Burbank
Rosebud Beach Hotel, The
Surf II
1983 Válečné hry
1982 Pomáda 2
Posedlý
1981 Desperate Moves
Homeroom (TV film)
1980 Půlnoční dobrodružství
1979 1941
Champions: A Love Story (TV film)
1978 I Wanna Hold Your Hand
Paprsky smrti z vesmíru
Pomáda

TV seriály

2015 Star proti silám zla (TV seriál)
2005 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk versus kobra (S03E11)
2001 Oswald (TV seriál)
2000 Pigs Next Door (TV seriál)
1997 The Weird Al Show (TV seriál)
Život s Louiem (TV seriál)
The Kiss Is the Thing (S03E09)
Military Reunion (S03E03)
The Making of a President (S03E02)
1996 Dexterova laboratoř (TV seriál)
Život s Louiem (TV seriál)
The Masked Chess Boy (S02E10)
1994 Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
1991 Mother Goose & Grimm (TV seriál)
1984 Punky Brewster (TV seriál)

Dokumentární

2002 VH-1 Where Are They Now? - Grease (TV film)
1997 Behind the Music (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky