foto

Jurij Alexejevič Gagarin

  • nar. 9.3.1934
    Klušino, Sovětský svaz
  • zem. 27.3.1968 (34 let)
    Novosjolovo, Rusko, Sovětský svaz

Zajímavosti o tvůrci (8)

  • Gagarin: První ve vesmíru (2013)

    - Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)

  • Gagarin: První ve vesmíru (2013)

    - Gagarinova prvá zahraničná cesta viedla do Prahy. (Marek1991)

  • Gagarin: První ve vesmíru (2013)

    - Pri štarte rakety Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“ (Marek1991)

  • Gagarin: První ve vesmíru (2013)

    - Dĺžka filmu je 108 minút, teda toľko, koľko trval let Gagarina do vesmíru, jeho prelet okolo Zeme až po úspešný návrat Zem. (Marek1991)

  • Zpráva o Europě (2013)

    - Při pohledu z CAM A v obytném modulu 1 je možné si v pravém spodním boxu všimnout fotografie sovětského kosmonauta a prvního člověka ve vesmíru Jurije Gagarina. (Adrai)

  • Papírový voják (2008)

    - Ve filmu je nepřímo zobrazena smrtelná nehoda Valentina Bondarenka, člena prvního oddílu kosmonautů. Během testu v přetlakové komoře bohaté na kyslík došlo k požáru. Kyslík se prudce vznítil, vyhořel a vznikl podtlak. Bondarenko, který utrpěl popáleniny 3. stupně na 90 % povrchu těla, zůstal v barokomoře ještě půl hodiny, než se lékařskému personálu podařilo otevřít dveře. Zemřel po několika hodinách  na popáleninový šok v moskevské Botkinově nemocnici. Stalo se 23. března 1961, tedy jen několik dní před ostrým startem Jurije Gagarina. Nehodu i smrt Valentina Bondarenka vláda SSSR tajila (celý kosmický program podléhal přísnému utajení) a první zmínky o události pronikly na veřejnost v 80. letech 20. století. (Gray)

  • Zvědavá kamera - Viděl jsem zemi jako dětský míč (E02) (epizoda) (1965)

    - Přestože tvůrce pořadu Branislav, scenárista Kincl a kameramanka Štinglová dostali povolení s Gagarinem točit v Moskvě, nechtěli je k němu pustit, když ale přišli s dopisem amerického kosmonauta Johna Glenna, ve kterém byl příslib rozhovoru pro Československou televizi, věci se dali do pohybu. Nakonec to dopadlo tak, že si je Gagarin oblíbil a předal jim odznak čestného kosmonauta Sovětského svazu. Nejspíš budou jediní v celém bývalém Československu, kteří tento titul mají. (sator)

  • Srdečné pozdravy z Ruska (1963)

    - Na obrázku na stěně v ruské ambasádě je Jurij Gagarin. (džanik)

Herecká filmografie

Filmy

2009 Cosmonauta
1983 Správná posádka
1977 Alternative 3 (TV film) - a.z.

TV seriály

2020 Geniální přítelkyně (TV seriál) - a.z.
La rabbia (S02E06) - a.z.
2019 For All Mankind (TV seriál) - a.z.
Red Moon (S01E01) - a.z.
2009 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Od začátku (S01E01) - a.z.
2006 Kto v dome chozjain? (TV seriál)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)

Dokumentární

2019 Laika, Lada, Marx ja mä (TV seriál) - a.z.
Suomalainen kosmonautti (E02) - a.z.
2014 Jurij Gagarin - sedm let samoty (TV film) - a.z.
Poslední člověk na Měsíci - a.z.
Zlatý hřeb misí Apollo, raketa Saturn 5 - a.z.
Americká 60. léta (TV seriál) - a.z.
Svět na pokraji jaderné války (E02) - a.z.
2012 1961: Jurij Gagarin, první člověk ve vesmíru (TV film) - a.z.
2011 Destination Titan (TV film) - a.z.
First Orbit
Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
Smrt Gagarina: Odtajněno
2010 Hvězdný muž: Pravda o Juriji Gagarinovi (TV film)
Moy otets Evgeniy - a.z.
2009 Zdvojení
2008 La rabbia di Pasolini
NASA: Nejvýznamnější mise (TV seriál)
2007 Lunochod (TV film)
Mars na obzoru (TV seriál)
Secrets of the Moon Landings (TV film)
2005 Die Gagarin-Story (TV film) - a.z.
Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
2004 Truth About 60s TV, The (TV film)
2003 Budapest Retro 2. - a.z.
Osobnosti (TV seriál)
2002 The Star Dreamer
2001 Příběhy slavných (TV seriál) - a.z.
Miliony lidských očí (S02E19) - a.z.
2000 Konspirace Soyuz - a.z.
1999 Planety (TV seriál)
1998 Studená válka (TV seriál)
1985 The Rock 'n' Roll Years (TV seriál) - a.z.
1965 Zvědavá kamera (TV seriál)
Viděl jsem zemi jako dětský míč (E02)
1963 Zuřivost
1962 Festivaalit -62 - a.z.
1961 Vítali jsme Gagarina

Host

TV pořady

1957 Was sieht man Neues? (TV pořad)