Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

dobytek 

všechny recenze uživatele

O projektu Mercury je asi lepší přečíst si nějakej článek, kde jsou holý fakta bez tý vaty kolem. Film neni špatnej, ale je šíleně zdlouhavej. Klidně se z toho mohly vyhodit všechny ty vedlejší linky o tom, jak to maj kosmonauti doma s manželkama a podobně. Jinak zajímavý je, že Ed Harris je fakt strašně podobnej Johnu Glennovi. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známý, přesto však naprosto zásadní film pojednávající o experimentálních pilotech USAF a souboje o dobývaní kosmu v šedesátých letech. 200 minut hrdinských frajerů, ódy na USA, místy zdravého humoru a sebeparodie a na svoji dobu skvěle natočené dramatické scény s důrazem na realističnost a historickou přesnost. Až do Apollo 13 zřejmě nejlepší film o dobývání vesmíru s legendárním hereckým ansámblem, který v dnešní době seženete tak akorát do Avengers. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Výrok Lid chce být klamán, tedy je klamán, je připisován neznámému autorovi již z dob starého Říma. O jeho pravdivosti se můžeme přesvědčovat každý den, speciálně na webu. S tímto faktem velmi zručně pracuje i Hollywood, který lze s minimem nadsázky, považovat za jednoho z největších producentů a distributorů dezinformačních a propagandistických materiálů, všech dob. Už desetiletí předkládá filmy, ve kterých obratně manipuluje s diváky pomocí nepravd a zkreslených informací. Největší rozmach přinesla osmdesátá léta, kdy se ke slovu dostal mix vrcholného kapitalismu se studenou válkou. Úkol byl jasný. Domácí diváky uklidnit, pobavit a přimět k poslušnosti a vlastenectví. Zahraniční postrašit a přimět k závisti. Bylo by tedy dost pošetilé vnímat Správnou posádku jako historický film, protože scénář stojí na beletrii, kterou se sice snažil Kaufman protkat fakty, ale ... . To ovšem není výtka, jen připomenutí mladším divákům, aby nevěřili všemu, co uvidí. Protože ono to vše velmi uvěřitelně působí. Především díky dobře napsaným postavám, atraktivitě námětu, ale i zpracováním. Pokud tvůrci pohodí pár zrnek faktů, je snadné nechat se strhnout příběhem o mužích, kteří posouvali hranice a snažili se dostat dál, výš, rychleji... . Co na tom, že byli v rolích postradatelných figurek ve hře, kde si poměřovali šulínky politici SSSR a USA? Jak by divák mohl nefandit posádce správných chlapců, se sympatickými tvářemi vynikajících herců? Ale věřím, že Kaufman chtěl opravdu natočit film o statečných pilotech. I proto ho vypráví tak odlehčeně, že místy vlastně tu šulínkovanou i znevažuje. Přestože se nemohl vyhnout kontextu doby, v popředí jsou hlavně piloti a jejich ženy. A také úspěchy a selhání, kterých sice bylo o dost více, než se divák dozví, ale v osmdesátých letech, se pravdu nedozvěděl ani Kennedy. Podpora veřejnosti byla klíčová, protože "odvrácená" strana demokracie je, že politici musí skládat účty veřejnosti. Proto s ní bylo a je manipulováno skrze mediální kampaně a lži. Přesto se u tohoto filmu vyplatí nepátrat a nezasazovat si ho do kontextu doby. A užít si ho přesně tak, jak ho tvůrci předkládají. Jako dobrodružné drama o pilotech, kteří se jako první pustili tam, kam se dosud nikdo jiný nevydal... . Tedy s výjimkou Gagarina, šimpanzů, psů... . PS: líčení světlušek, které Glenn popisoval, stojí u zrodu mnoha konspiračních teorií. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Americký hrdina. Tak bych asi nazval já oslavný opus o amerických kosmonautech, kteří v době studené války letěli do vesmíru přesoutěžit Sovětský Svaz a dokázat že Amerika je lepší, jelikož je svobodná. Předlouhý film nám to popisuje pěkně od začátku, jak jsou ti chlapi tvrdí, nemají strach, neselžou tam, kde jiní ano, vypijou sud kořalky a stojí na nohou atd. Do toho nám hraje taková ta hudba, jako když akční hrdina vybíhá z ohně s dítětem v náručí. Nános patosu byl v osmdesátých letech povinnou složkou kinematografie a americký divák byl doslova "fedrován" nacionalismem. Emoční masáž hesly, vlajkami, plačící hrdé manželky stojící nad hroby hrdinů padlých za vlast, nekonečná autorita prezidenta, zkrátka všechno dobré co USA ztělesňují pro svět. Dnes je ale jiná doba, na hladinu "jezírka Dobra" vyplavalo už mnoho páchnoucích škraloupů a zobrazení USA jako obránce míru a prosperity pokulhává a vyvolává úšklebek. Tento film tím ztrácí na věrohodnosti a stává se pouhou agitkou. Jediné, co zůstává, je výpověď o praštěné době studené války, na pokraji jaderné katastrofy, kdy stačilo málo,a už bych tento komentář nemohl napsat. Takové svědectví by ovšem mohlo být natočené civilnější formou a ne jako lepší Top Gun. 60% ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších amerických filmů historie s tou nejsehranější partičkou hrdinů, jaké si člověk může přát a s hudebním motivem, na který se salutující ruka zvedá k čelu už při prvním tónu. Amerikanismus z toho přímo čiší, ale pro jednou je také potěšující vidět film, který oslavuje samotného člověka a jeho nezlomnou soutěživost. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (37)

  • Během natáčení scény, kdy Chuck Yeager (Sam Shepard) ztratí kontrolu nad zkušebním letadlem a katapultuje se, zemřel kaskadér Joseph Leonard Svec. Jeho helma se naplnila kouřem, ztratil vědomí a zemřel na následky pádu. Ve skutečnosti si Yeager rozbil čelní sklo helmy a popálil si obličej. (HellFire)
  • Samotný Chuck Yeager na filme pracoval ako technický konzultant. (Real Tom Hardy)
  • Když Alan Shepard (Scott Glenn) dostává medaili od Kennedyho, má ji na klopě připnutou již před předáním. (JohnSmith)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama