Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

mm13 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale potom vyšla na DVD režisérska verzia filmu a jej vplyv na moje rozhodnutie je jasný. Presne ako pri tých málo iných šťastných režisérskych zostrihoch (Bessonova Magická hlbina, Coppolova Apokalypsa alebo aj Almost Famous od Crowea) i tu platí, že film po úpravách nestratil nič z toho čo mal a nenápadne získal dosť. Predtým to bolo super (a že je takých sebaironických výletov najmä v americkej kinematografii žalostne málo), teraz je z toho malý epos. A moji obľúbení, poväčšine žiaľ epizódni herci, dostali viac priestoru! Šesť hviezdičiek!!! [100%] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, herecky sice vyborne obsadne /Shepard, Glenn, Harris, Quaid/ ale ta trojhodinova stopaz -. to bol moj zabijak, fakt som nemohol udrzat pozornost cele tri hodiny. Kennedy bol Dzonny, to viem akurat z celeho filmu a parkrat boli zabery na rakety. No ale nuda k posrani, toto reziser Kaufman prehnal . 45 % ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Toho času se téměř dotýkali hvězd, lámali všelijaké rekordy a popírali fyzikální zákony i elementární pud sebezáchovy. Jsem sice pro svižnější a údernější pojetí, 190 minut je prostě extrém, nicméně období nového náhledu na vesmírné programy a s tím spojené nebezpečí prvních raketových letů má svoje kouzlo i po letech. Tvůrci navíc posbírali opravdu zajímavou plejádu výborných herců, vytáhli se zvukaři i střihači a Oscar pro Billa „stojím hlavně za hudbou k Rockymu“ Contiho je ve správných rukou. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

prva polhodina sa nesie v podobnom duchu, ako to bolo v donnerovej malo znamej x-15tke t.j. krasny vizual leteckych scen, ale nijak zvlast vynimocna story. potom sa to chvalabohu prehubne do atraktivnejsieho prostredia, medzi astronautov.. v tom momente som sa zacal bavit o dost lepsie. vdaka dlhej stopazi vsak reziserovi a scenaristovi v jednej osobe dochadza dych a tym padom neponuka akosi nic nove pod slnkom. tradicna premisa, vyleti jeden, druhy, treti.. aby sme sa nenudili dalsi musi nieco posrat atd.. nehovorim, ze je to absolutna nuda, zrucnejsi clovek za kamerou by vsak z nametu vytazil o kus viac. co sa tyka hereckej posadky ta je vyborne namiesana, radost pozerat. slusnych 70%. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Americký hrdina. Tak bych asi nazval já oslavný opus o amerických kosmonautech, kteří v době studené války letěli do vesmíru přesoutěžit Sovětský Svaz a dokázat že Amerika je lepší, jelikož je svobodná. Předlouhý film nám to popisuje pěkně od začátku, jak jsou ti chlapi tvrdí, nemají strach, neselžou tam, kde jiní ano, vypijou sud kořalky a stojí na nohou atd. Do toho nám hraje taková ta hudba, jako když akční hrdina vybíhá z ohně s dítětem v náručí. Nános patosu byl v osmdesátých letech povinnou složkou kinematografie a americký divák byl doslova "fedrován" nacionalismem. Emoční masáž hesly, vlajkami, plačící hrdé manželky stojící nad hroby hrdinů padlých za vlast, nekonečná autorita prezidenta, zkrátka všechno dobré co USA ztělesňují pro svět. Dnes je ale jiná doba, na hladinu "jezírka Dobra" vyplavalo už mnoho páchnoucích škraloupů a zobrazení USA jako obránce míru a prosperity pokulhává a vyvolává úšklebek. Tento film tím ztrácí na věrohodnosti a stává se pouhou agitkou. Jediné, co zůstává, je výpověď o praštěné době studené války, na pokraji jaderné katastrofy, kdy stačilo málo,a už bych tento komentář nemohl napsat. Takové svědectví by ovšem mohlo být natočené civilnější formou a ne jako lepší Top Gun. 60% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (37)

  • Skutečný Chuck Yeager si zahrál barmana. (HellFire)
  • Samotný Chuck Yeager na filme pracoval ako technický konzultant. (Real Tom Hardy)
  • Film se inspiroval skutečnými událostmi programu Mercury 7. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama