foto

Jack Smight

  • nar. 9.3.1925
    Minneapolis, Minnesota, USA
  • zem. 1.9.2003 (78 let)
    Valencia, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jack Smight je jedním z hollywoodských filmařů, jehož kariéra začala při výrobě seriálu COLUMBO. Narodil se 9. března 1925 a v průběhu druhé světové války sloužil v Pacifiku jako příslušník letectva Spojených států. Zkušenosti z bojiště zužitkoval později při realizaci dnes již klasického válečného velkofilmu BITVA O MIDWAY (MIDWAY - 1976) s Charltonem Hestonem, Henrym Fondou a Robertem Mitchumem v hlavních úlohách.

Jeho kariéra u filmu ovšem začala mnohem dříve, neboť už ve čtyřicátých letech spolupracoval s televizní sítí NBC. Pro televizi režíroval několik dílů seriálů THE TWILIGHT ZONE a THE ALFRED HITCHCOCK HOUR, které mu vynesly nominaci na cenu Emmy. První celometrážní film I´D RATHER BE RICH natočil Jack Smight v roce 1964. V hlavní roli se objevil Maurice Chevalier a jednalo se o remake komedie IT STARTED WITH EVE z roku 1941. Jeho další snímky byly THE THIRD DAY (1965) s Georgem Peppardem, KALEIDOSCOPE (1966) s Warrenem Beattym a Susannah Yorkovou, HARPER (1966) a TAJNÁ VÁLKA HARRYHO FRIGGA (THE SECRET WAR OF HARRY FRIGG - 1968), oba s Paulem Newmanem v hlavní roli, a sci-fi THE ILLUSTRATED MAN s Rodem Steigerem.

Po epizodě seriálu COLUMBO nazvané SEMÍNKO POCHYB a filmu LETIŠTĚ 1975 (AIRPORT 1975) režíroval Smight ještě několik známých filmů, mimo jiné zmíněnou BITVU O MIDWAY (1976), MILUJÍCÍ PÁRY (LOVING COUPLES - 1980) se Shirley MacLainovou a snímek FAVORITKA (THE FAVORITE - 1989) s Maud Adamsovou a Amber O´Sheaovou. Jack Smight zemřel 1. září 2003 v Los Angeles v Kalifornii.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Režijní filmografie

Filmy

1989 Favoritka
1987 Číslo jedna s kulkou
1982 Remembrance of Love (TV film)
1980 Milující páry
1979 Fast Break
1978 Roll of Thunder, Hear My Cry (TV film)
1977 Alej zatracení
1976 Bitva o Midway
1974 Letiště 1975
1973 Double Indemnity (TV film)
Frankenstein: The True Story (TV film)
Linda (TV film)
Partners in Crime (TV film)
1972 Banacek (TV film)
Longest Night, The (TV film)
The Screaming Woman (TV film)
1970 Rabbit, Run
The Traveling Executioner
1969 Strategy of Terror
The Illustrated Man
1968 Tajná válka Harryho Frigga
Takhle se s dámou nejedná
1966 Harper
Kaleidoscope
1965 The Third Day
1964 I'd Rather Be Rich
1960 Destiny, West! (TV film)

TV seriály

1972 Banacek (TV seriál)
Madigan (TV seriál)
1971 Columbo (TV seriál)
Semínko pochyb (S01E03)
1970 McCloud (TV seriál)
1963 Arrest and Trial (TV seriál)
East Side/West Side (TV seriál)
1962 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1961 The Defenders (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Twenty-Two (S02E17)
1960 Route 66 (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Night of the Meek (S02E11)
The Lateness of the Hour (S02E08)
1959 The Twilight Zone (TV seriál)
The Lonely (S01E07)
1958 Naked City (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1979 Fast Break

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace