Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Horor

Oblíbené filmy (9)

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů a určitě nejoblíbenější díl vetřelčí ságy. Také jediný film v mém životě, o kterém se mi po opuštění kina v noci zdálo. Je to v podstatě válečný film, jen na cizí planetě. Postupné odkrývání tajemné příšery z prvního dílu nahradil Cameron masivní záplavou zuřících bestií, ale není to na škodu, je to prostě jiný pohled. Vizuální efekty jsou strhující i po těch více než dvaceti letech Nabubřelí mariňaci jsou tu najednou šokem konfrontováni s mnohem silnějším nepřítelem a ze sebejistých marine corps jsou najednou vystrašení vojáčci, snažící se přežít a koukající na hodinky, které jim odpočítávají čas k vytoužené spáse. Přes mohutný arzenál stejně jeden po druhém podléhají. Pro mě je sestříhaná verze pro kina lepší než prodloužená DC, film je dynamičtější a i napínavější - zvlášť pasáž s nalezením mimozemské lodi byla příliš polopatická a část s automatickými kanóny zase tempo zbytečně brzdila. Za zmínku stojí také zvukové verze. Viděl jsem tři: původní znění, kde ovšem občas není slovům moc rozumět. Pak verzi pro kina, kde se malá Newt představuje jako "Mločka", což je teda taky rána. A nakonec verzi pro video, která má dabing příšerný ve stylu telenovel - všecky původní zvuky jsou potlačené a slyšíme jen české (hrozné) hlasy. Pak to vypadá tak, že voják střílí z M-41 na vřeštícího aliena, ale my vidíme pomalu jen blikání hlavně a rozšklebenou tlamu a do toho český dabér řekne: "á". Co filmu ale musím vytknout je hrozné herectví Sigourney Weaver. Resp. ani ne tak herectví, jako křečovitý pohyb před kamerou. Zvlášť když má v rukou nějakou zbraň. Ta ženská se prostě neumí hýbat, cokoliv drží jako prase kost a když běží, vypadá jako že se má už už posrat.

Armáda temnot

Armáda temnot (1992)

Ash je prostě frajer, jeden z největších filmových borců které kdy hostilo plátno nebo obrazovka. První film s Brucem, který jsem viděl a hned mě naprosto očaroval. Je doslova nabitý hláškami a nápady a má i výborný, trochu naivní český dabing. Taky VYNIKAJÍCÍ kameru a dobrou hudbu. Scéna kdy vejtaha Ash jde na hřbitov pro Necronomicon je prostě geniální. "Řekl jsi při tom ta slova?" - "Jo, v podstatě jsem je řek" :) Opomíjení Bruce Campbella filmovými tvůrci a studii v jeho nejlepších letech je jeden z nejvíc promrhaných talentů a obrovská škoda.

Barbar Conan

Barbar Conan (1982)

Dílo, které stojí a padá s Poledourisovou hudbou. Jeden z mých nejoblíbenějších soundtracků. Film je hodně zjednodušený Howardův svět, ale stále se na něj - narozdíl od jeho pokračování - dá (občas) podívat. Ten menší z Thulsových bouchačů, co se ohání megakladivem, mi vždycky připomínal Bruce Dickinsona, zpěváka Iron Maiden. Líbí se mi i to, že film neobsahuje žádné bombastické scény a i konec nejsou žádné americké výbuchy - prostě Conan příjde a neozbrojenému protivníkovi usekne hlavu. A je to :)

Věc

Věc (1982)

Když jsem to viděl poprvé, mohl jsem prdelí stříhat dráty. A i teď bych je aspoň ohnul. Norrisova pavoučí hlava a Benningsovy pařáty mě děsí už skoro 30 let. BTW naprosto chápu toho Nora, kterého najdou na vypálené základně z podřezanými žílami. A to měl to štěstí, že našel břitvu...

RoboCop

RoboCop (1987)

Robocop ani po letech neztratil nic na své působivosti. Kromě - samozřejmě - akční roviny a výborných triků je tu taky ještě aspekt nešťastného hlavního hrdiny, kterému tragické události vzaly milovanou rodinu. Sice se s tím musí smířit, ale nemůže se s tím vyrovnat. Tenhle motiv je ale více rozvinutý až ve druhém díle. Robocop obsahuje řadu černých fórků, kovové tělo hlavního hrdiny je přímo zázrak funkčního designu a zlý robot ED-209 má dnes už kultovní status. Peter Weller podal coby RoboCop skvělý herecký výkon, ale stejně tak i Ronny Cox a Kurtwood Smith v rolích hlavních záporáků. A v neposlední řadě je nutné vyzdvihnout famózní soundtrack Basila Poledourise. Ode mě 5 hvězdiček bez nejmenších rozpaků a to už je tomu filmu 23 let.

Matrix

Matrix (1999)

Je jenom jeden jediný Matrix. Všechny pokusy o pokračování je potřeba ignorovat. Tenhle film je dokonalý ve všech aspektech, prostě jsem nenašel chybu. Mělo zůstat jen u něj.

Hvězdná pěchota

Hvězdná pěchota (1997)

StarCraft na plátně. Výborné triky, špičkový soundtrack, nicmoc scénář a herci. Nicméně já ten film miluju. A nechápu, proč oficiální text distributora je spoiler :-/ BTW v nesestříhané verzi Zander Carmen přefikne, což si v kinoverzi divák může pouze domýšlet.

Černý jestřáb sestřelen

Černý jestřáb sestřelen (2001)

RATATA-ČUŇATA-BROUKA! No já nevim, asi jsem ten film pochopil jinak než zdejší kritici. Mně to vůbec nepřipadalo jako americká náborová agitka, naopak mi to příjde jako obrovská kritika nesmyslnosti válečných konfliktů a "neomylných" mariňáků. Dostali na prdel, stejně jako ve Vetřelcích, obrovskou přesilou, která nehleděla na ztráty. BTW Zimmerův soundtrack je fakt pecka!!!