Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Horor

Zajímavosti k filmům (175)

Mutant War

Mutant War (1988)

Auto, které hrdina ve snímku hojně využívá, je očesaný Ford Thunderbird model 1977.

Strašení

Strašení (1963)

Eleanor (Julie Harris) jezdí autem Hillman Husky Series II (1960). Když s ním na konci nabourá do stromu, nabourané auto se změní na starší Hillman Husky Phase 1 (1955).

Knight Rider 2000

Knight Rider 2000 (1991) (TV film)

Červené auto K.I.F.T: (Knight Industries Four Thousand) bylo přemaskovaný Dodge Stealth a mělo poměrně zajímavý osud. Auta byla vyrobena dvě. Jedno tvůrci nakonec přeřízli napůl, aby mohli natočit záběry z interiéru. Druhé si pak zahrálo v několika dalších filmech a seriálech: Chips se vrací (1998), Černý škorpión (1995), nebo třeba Power Rangers Time force (od r. 2001). V posledně zmiňovaném ho přebarvili na černo-bílo a ztvárňovalo futiristické policejní auto ve dvou epizodách. Nakonec se objevil ve sci-fi seriálu Scare Tactics (od r. 2003), kde s ním dokonce projeli zdí. V roce 2009 se auto vydražilo na eBayi, už značně zbědované. Koupil ho sběratel filmových aut Bob Moseley a vozidlo od té doby čeká na renovaci.

Jízda

Jízda (1994)

Po uříznutí střechy se auto zbortilo tak, že nešly otevřít dveře. Proto v celém filmu hrdinové nastupují skákáním přes zavřené dveře.

Herbie jede rallye

Herbie jede rallye (1977)

Lancia, do které se Herbie zamiluje, je velmi vzácné auto. Je to Lancia Scorpion, americký derivát Lancie Montecarlo. Bylo jich vyrobeno jen 1 801. Pro film byly použity celkem tři – jedna pro závodní scény, jedna pro ukazování a jedna rozřezaná pro scény v interiéru. Filmování přežila jediná, ta co se používala pro závody a mimo jiné ve filmu skončila ve vodě. Současný texaský majitel ji před několika lety nechal zrenovovat do podoby, ve které byla ve filmu. Stejný majitel má i Herbieho z filmu Zamilovaný brouk. Mimochodem Lancia Scorpion byla pro film vybrána záměrně, měla pomoci propagaci Lancie v USA. Film ale propadl a stejně tak i Scorpion.

Dech života

Dech života (1987)

Když letadlu dochází palivo, Bond (Timothy Dalton) se jej rozhodne opustit se slovy: „Není tu kde přistát.“ Letadlo následně havaruje do úbočí hory. Přitom z něj ale James Bond vyjede v autě na rozlehlou rovnou pláň, na které je navíc prázdná hladká asfaltová silnice.

Špion, který mě miloval

Špion, který mě miloval (1977)

Společnost Shell nabídla produkci zdarma jeden ze svých prázdných tankerů pro natáčení scén se supertankerem Liparus. Produkce ale nabídku nakonec nevyužila zejména ze dvou důvodů: vysoké denní pojištění tankeru (60 tisíc amerických dolarů za den) a také fakt, že prázdný tanker by čněl velmi vysoko z vody a nevypadal by jako ponořená loď s ponorkami uvnitř. Pro natáčení byl proto vytvořen obří model tankeru.

Občan se bouří

Občan se bouří (1974)

Zhruba v 80. minutě je krátká scénka v loděnici, kde se postavy baví v suchém doku pod velkým zaoceánským parníkem. Ten má jméno „Achille Lauro“. 11 let po natočení filmu tuto loď unesli palestinští teroristé. O tomto činu pojednává film Únos lodi Achille Lauro (1990).

Vinnetou

Vinnetou (1963)

Před nárazem do domu lokomotiva vytrvale houká, ačkoli z ní chvíli předtím vyskákala veškerá posádka.

Putování skřítka Hajáska

Putování skřítka Hajáska (1978) (seriál)

Skřítek Hajásko v seriálu jezdí detailně nakresleným autem „Rennzweier“, má to napsáno i vzadu na kufru. Toto závodní auto v roce 1900 vyrobila v jediném exempláři firma Nesselsdorfer Wagenbau-Fabriks-Gesellschaft A.G., dnes známá jako Tatra Kopřivnice. Originální Rennzweier je dnes v expozici pražského Technického muzea.

Loď duchů

Loď duchů (2002)

Po nalezení parníku vyprávi kapitán remorkéru strašidelnou historku o lodi Mary Celeste. Říká, že loď opustila posádka a ta sama urazila7 tisíc mil, proplula Gibraltarem a doplula do Středozemního moře. Ve skutečnosti byla 4. 12. 1872 nalezena na širém oceánu a přes Gibraltar ji pak dopravili zcela nezáhadně její nálezci.

Hrdinný kapitán Korkorán

Hrdinný kapitán Korkorán (1934)

Když kapitán Korkorán (Vlasta Burian) mluví o topičovi na parníku Primátor Dittrich, říká: "Kdyby tam dal o lopatku víc, tak to vybouchne jak František Josef, a to byl nějakej parník!" Mluví o katastrofě pražského parníku, kterému vybuchl kotel u Palackého nábřeží 19. května 1898. Při neštěstí zahynuli tři lidé.

Šílený Max: Bojovník silnic

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

Spousta vraků aut, které zbyly po natáčení filmu, se dodnes povaluje na jednom australském pozemku v Broken Hill.

Šílený Max: Bojovník silnic

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

Maxovo (Mel Gibson) auto - The Interceptor - je původem Ford Falcon XB. Vozidlo se objevilo už v prvním filmu, po jehož dotočení bylo na prodej, ale nikdo ho nechtěl. Nakonec ho tvůrci znovu použili pro toto pokračování. Bylo upraveno, aby vypadalo omšeleji než v prvním díle a dozadu přibyly známé velké nádrže. Ačkoliv je Interceptor ve filmu zničen, ve skutečnosti explodovalo jeho filmové dvojče a originální Interceptor se dochoval. Několik let stál na jednom vrakovišti, pak několikrát změnil majitele, prošel renovací, vlastnictvím několika muzeí a nyní se nachází ve sbírkách muzea na Floridě v USA, společně s řadou dalších filmových aut.

Skyfall

Skyfall (2012)

V závěru filmu v kapli má James Bond (Daniel Craig) suché šaty, ačkoliv chvilku předtím strávil celý ponořený v ledové vodě. Přinejmenším by tedy měl po sobě zanechávat mokré stopy na podlaze.

Kulový blesk

Kulový blesk (1978)

Když červená škodovka, řízená Ing. Severínem (Ladislav Smoljak), při zkoušce airbagu couvá do garáže, lze si všimnout, že jde o předchozí záběr výjezdu z garáže přehrávaný pozpátku. Chodec na chodníku jde pozpátku.

Socialistický Zombi Mord

Socialistický Zombi Mord (2014)

Děj je zasazen do roku 1985, ale několikrát je tu v přímém záběru počítač Amiga 500 (a to i na plakátu na zdi), který přišel na trh až v roce 1987, a který navíc nikdy nebyl ve vybavení socialistických škol.

Návrat do budoucnosti II

Návrat do budoucnosti II (1989)

Kromě notoricky známého DeLoreanu jsou ve filmu i další létající auta. Dvě z nich - BMW 633 CSi Biffa Tannena (Thomas F. Wilson) a taxi Citroën DSpecial, jímž Biff pronásleduje DeLorean, se dochovala a prošla renovací. BMW (rok výroby 1976) bylo na prodej v aukci v americkém Connecticutu. Taxi, původem z roku 1972, koupil v roce 2003 holandský sběratel. Nyní je vůz vystaven v showroomu Citroën ve Waddinxveenu.

Zítřek nikdy neumírá

Zítřek nikdy neumírá (1997)

V úvodní scéně vidíme (těsně před začátkem titulků), jak odlétajícímu letounu L-39 Albatros, pilotovanému Bondem (Pierce Brosnan), vytryskne proti kameře z trysky plamen forsáže. Jenže tento podzvukový letoun přídavné spalování nemá.

Univerzální voják

Univerzální voják (1992)

Bizarní, jakoby nafouknuté letadlo, kterým se tým univerzálních vojáků s celým svým kamionem přepravuje, je upravený Boeing 377 Stratocruiser, konkrétně verze "Mini Guppy" z roku 1967. Vznikla přestavbou dopravního letadla na nákladní variantu pro velké objemy. Letadlo nosilo těžké náklady až do roku 1995, kdy bylo předáno muzeu. Krom Mini Guppy vznikly ještě větší "Pregnant Guppy" a obří "Super Guppy" - pro americký vesmírný program.

Reklama