Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (968)

plakát

Kód Enigmy (2014) 

Letošní souboj filmů o dvou velkých mozcích Hawking (Theory of Everything) a Turing vyhrává celkem jasně Imitation Game druhého jmenovaného. Krásný příběh, který se vyvíjí v několika rovinách. Osobní drama Turinga, válečné pozadí, romantický vztah s nádhernou Keirou nebo příšerné zacházení s homosexuály ve Velké Británii, jak je zmíněno na konci filmu. Cumberbatch se tímto filmem začíná usazovat mezi největší filmové hvězdy a od teď už není pouze Sherlockem a Šmakovým hlasem. Konečně film, který můžu s klidem srovnat s Čistou duší a Russellem Crowem.

plakát

Hon na lišku (2014) 

Bennett Miller film vybrousil takřka k dokonalosti, působí uceleně a s jasným tahem na bránu. Nic zde není navíc a nestrhává pozornost stranou. Proč potom jenom tři hvězdy? Na rozdíl od Moneyballu je Foxcatcher bohužel místy tak trochu nuda a těch míst je bohužel víc než prstů na ruce. Hlavní herci jsou fajn, Carellovi Oscarová nominace určitě neunikne, ale ta příběhová strohost trochu mrzí. PS: Zajímalo by mě do jakého sportu Bennett Miller zabrousí příště.

plakát

Soudce (2014) 

Na jedné straně fajn příjemný film, na druhé straně obsahově prázdné soudní drama s menším rodinným konfliktem. Downey a Duvall jsou skvělí, charismatičtí herci s rolemi na tělo táhnou film vzhůru. Bohužel drama mezi otcem a synem výrazně převyšuje drama v soudní síni, které je jednoduše nudné a s jasným koncem hned na začátku. Je škoda, že film v sobě nemá žádné výraznější poselství jako třeba mnou nedávno viděný A Time to Kill jehož náplní je rasová nenávist. Soudce je mainstreamový nekonfliktní film pro masového diváka, který v kině nechce namáhat své buňky šedé kůry mozkové.

plakát

Teorie všeho (2014) 

K těšení se na tento film jsem přistupoval poněkud rezervovaně. Proč? Na jedné straně stojí úžasný životní příběh Hawkinga, kterého každý zná jako světového fyzika a matematika, ale nikdo jako "občana" Hawkinga. Na druhé straně pak stojí fakt, že film nemůže mít velké finále, protože TA TEORIE VŠEHO se ještě nenašla, neobjevila. Pravděpodobně nikdy ani objevena nebude, ale to už film (možná chvílemi spíše dokument) neobsahuje. To že film z mého pohledu člověka, který dílo Hawkinga trochu zná ztrácí film na poutavosti z důvodu směřování k nejasnému konci je fakt, se kterým se tvůrci museli nějak vyrovnat. Aby překonali tento hluchý konec, měl být film natočen více strhujícím a osobním způsobem, který z Vás udělá zúčastněného pozorovatele a ne externího statistu doma v křesle. Velký film o Stephenu Hawhkingovi teprve musí přijít!

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Tak a je to schluss-čus-pičus Středozemi. V posledním dílu se PJ bohužel nevyvaroval tomu, čím "obohatil" předchozí dva díly. CGI neskutečně dominuje oproti LOTRovi a vytváří místy až trapný balast, kdy jen kroutíte hlavou (viz scéna Barda na čtyřkoláku nebo Legolasova okružní prohlídka). Vtipná postava Stephena Frye byla velmi zdařile zastoupena Alfridem "Červivcem vol. 2", otázka ale je, zda něco takového do filmu patří, když Vám po scéně pobíhá chlap převlečen za ženskou s čouhající spodničkou a dudama tak velkýma, že by zbylo ještě pro celý regiment. Pozitiv je ale na druhé straně mnohem více než negativ a také mnohem více než v předchozích dvou dílech. Prolog Šmakuldy má styl a jeho řádění jsem si užil jak málo co. Tomu se říká dezert na začátek, často to může znamenat zhoubu zbytku filmu, ne však naštěstí tentokrát. První polovina určená pro rozložení figurek na bitevním poli ani zdaleka nudná není a SUPERFIGHT v podání ZÁSAHOVÉHO KOMANDA Galadriel-Elrond-Saruman mi vzal dech. Nedá se věřit, že devadesátiletý stařík Christopher Lee skáče po scéně jako kamzík po skalách, ale WHO CARES. CHOREOGRAFIE je jedním slovem úžasná. Všichni protagonisté mají alespoň chvilku na to, aby ukázali, jak dokáží mávat stylově šavličkou. Mimo toto mimořádně nadupané trio bych zmínil Thranduila, který svojí elfí elegancí strhává vždy pozornost na sebe. No a druhá polovina, která se týká už "jenom" BITVY VŠECH BITEV poměrně svižně odsýpá. Všechny dlouho očekávané souboje proběhnou a to ještě v lepším provedení, než jsem si vůbec dokázal představit. Jsem rád, že PJ se do Středozemě vrátil, asi to bylo definitivně naposled, ale nezlobil bych se, kdyby dokázal najít materiál na další sérii. I kdyby to mělo trvat celou dekádu.

plakát

Kancl (2014) (seriál) 

Anglický kancl mám rád, americký kancl nemám rád.. jak mohu mít rád český kancl? První díl not BAD.. anglický humor a styl je sice očividně kopírovaný jak moc to jen jde, ale trochu se to ztrácí v postavě šéfa Václava Kopty. On je totiž bohužel moc sympatický, každý ho totiž známe jako "vtipného" komika. Naproti tomu Gervais je "drsný" komik, který se neštítí ničeho, ani si dělat legraci třeba z postižených lidí. No uvidíme, třeba z pana šéfa bude na konci série taky pěkná "PASSY".

plakát

E.A. Poe: Podivný experiment (2014) 

Prostředí blažince je příjemně staroanglické a zároveň někdy nečekaně vtipné. Ne tedy pro vás v případě, že vám olíznuté elektrody přiloží na spánky, pak z toho můžete mít trochu horkou hlavu. Ale k jádru svěrací kazajky. Hezké prostředí v kombinaci s příběhem, který místy nutí (bohužel) k zamyšlení. Například scéna v úvodu kdy katka back-in-sale kopne džima star-guesse pod stolem, který má na šířku dva metry a kateřina opravdu tak dlouhé nohy nemá, aby "dokopla". Je tam toho bohužel víc a film ke konci trochu nudí, ale jako průměrná edgarovo-allanovo-poeovka to ujde.

plakát

Železná srdce (2014) 

Smíšené pocity mnou zmítají. Akce a rozjíždění nácků tankovými pásy prostě bomba, na druhé straně neskutečně klišoidní příběh podle schématu, který je takřka v každém válečném filmu. Vždyť je to úplně stejná linie jako vojin Ryan! Mladý klučina se dostane kam původně vůbec neměl, nemá rád válku, pak dostane od šéfa seržanta Brad "zase zjizvenýho" Pitta kouř, nemá rád ani svýho šéfa, pak zastřelí pár nácků, začne mít rád svýho šéfa, začne mít rád válku. Plno scén je tak neskutečně umělých a trapných, že jsem měl co dělat abych nevyprsknul smíchy. Asi nejčastěji jsem dusil smích u němčourek doma (a rozhodně to nebyly ty studené němky co jsou horší než teplé pivo). No a ten konec, ten hodný esesák, ten mě skoro dojal. Bazinga! nedojal.

plakát

Interstellar (2014) 

Nolan je už dnes jednoduše jinde než ostatní. Jeho filmy mají jakýsi těžko definovatelný přesah a umožňují Vám se povznést někam mnohem výše než jen na oběžnou dráhu Země. Pro Interstellar to platí jak obrazně tak doslovně. Obrazně jsem si opět mohl uvědomit maličkost lidí a doslovně jsem procestoval červí dírou a viděl nádherný přenádherný vesmír. Technicky nelze nic vytknout a naopak vypíchnout se musí úchvatná Zimmerova hudba spolu s dlouhými záběry vesmíru. Nechci spoilerovat, takže o příběhu se nebudu rozepisovat. Za zmínku ale rozhodně stojí to, že je překvapivě velmi emoční a to hlavně ve vynikajícím závěru. Ano.. záměrně hýřím superlativy, protože takto strhnut filmem jsem už dlouho nebyl. Nejsilnější zážitek v biografu ever. Viděno v IMAXu. Zatím jednou. Podruhé velmi brzy. EDIT: Druhá projekce. Stejně silné jako při prvním shlédnutí. Sice jsem byl pochopitelně ochuzen o překvapivé rozuzlení, ale v určitých momentech jsem si dával větší pozor na důležité detaily, které mi na poprvé unikly. Nebojím se říci, že se jedná o film roku.

plakát

24 hodin: Dnes neumírej (2014) (seriál) 

Jak na mě působí poslední série 24? Tvůrci si dali pár let voraz, protože jim došlo, že točit dokola to samé už ani nejoddanější diváky nebaví. Tak teda těch pár let přemýšleli a vymysleli velký prd.. místo toho objevili HOMOLAND. A tak si řekli, že tam hoděj nějaký drony a trochu toho arabskýho světa a budou zase na koni. A co má znamenat ta zaporná postava v podání "Catelyn Tully"? Ta její bezcitnost a krutost hraničila s těžkou demencí. Suma sumárum sračka to neni, je to jen slabý odvar mnohem lepšího seriálu.