Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Obsahy (33)

Dash & Cash

Dash & Cash (2009)

Krátký film DASH & CASH vznikl jako součást kampaně na propagaci japonské premiéry thrilleru ÚNOS VLAKU 1 2 3 režírovaného Tonym Scottem. Japonská distribuční společnost United Pictures najala režiséra Sabua, který mezinárodně proslul snímky, v nichž se postavy doslova za něčím ženou, aby natočil „kraťas“ inspirovaný motivy jmenovaného hollywoodského filmu. Výsledkem je hříčka o dvou postavách, které se ženou vstříc neznámému cíli a také vzájemné kolizi.

Rumah Dara

Rumah Dara (2009)

Skupina přátel na cestě do Jakarty pomůže osamělé dívce, která je poprosí, aby ji svezli domů. V odlehlém sídle dívčina rodina v čele s přízračnou matkou pro hrdiny připraví lahodné občerstvení, po kterém ale upadnou do bezvědomí. Když se proberou, čeká je osud polotovaru v obchodu s lidským masem.

Temnota

Temnota (2009)

Stylový akční krimi film sleduje pouť druhořadého černošského lupiče z Paříže do Afriky, kde má provést loupež ostře střežených diamantů. V duchu „cool“ kriminálek nového tisíciletí si na diamanty i mnohoznačného hrdinu brousí zuby řada různorodých, ale vždy životu nebezpečných protivníků. Nezávisle produkovaný debut spojuje vycizelovanou formu francouzských mainstreamových thrillerů a akčních snímků s tématy bohaté tradice amerických blaxploitation filmů (černošské béčkové tituly ze 70. let) a mystickými motivy, které charakterizují africkou žánrovou kinematografii. Hlavní roli ztvárnil jeden z předních francouzských hiphoperů MC Jean Gab'1, který pro film složil exkluzivní single.

Dead Outside, The

Dead Outside, The (2008)

Snímek zasazený na pláně oblasti Scottish Borders vychází z konceptu hororů pojednávajících o zombie apokalypse jako byl přelomový NOC OŽIVLÝCH MRTVOL (NIGHT OF LIVING DEAD) George A. Romera. Tentokrát však hrstka lidí uvnitř osamoceného domu nečelí útoku zombií, nýbrž lidí nakažených neuropatickým virem, který způsobuje šílenství. Protipóly hrozivého vnějšího světa a interiéru skýtajícího zdánlivé bezpečí se postupně stírají stejně jako rozdíly mezi nakaženými a nenakaženými lidmi. Skrze traumatizující události z minulosti hrdinů proniká navenek šílenství, které postavy nosí ve svém nitru. Film působivě kontrastuje klidnou krajinu a útulný dům s obrazy afektovaných grimas šílenství.

Jalainur

Jalainur (2008)

Řadou cen z mezinárodních festivalů ověnčený film zachycuje vztah starého strojvedoucího parní lokomotivy a jeho mladého asistenta, kteří pracují na železniční trati vedoucí k povrchovému uhelnému dolu Jalainur v mongolské oblasti Číny. Muži, které z povahy jejich pracovních pozic váže silné osobní pouto, jsou vlivem odchodu staršího z nich do důchodu nuceni podstoupit nesnadné loučení. Poeticky pojaté vyprávění s minimem dialogů se odvíjí převážně v působivě komponovaných obrazech gest, postav a krajiny, které filmu vynesly i cenu za kameru na festivalu v Singapuru. Snímek natáčený v reálném okolí lomu Jalainur s tamními neherci je teprve druhým celovečerním dílem devětadvacetiletého režiséra. Vizuální stránka filmu je částečně dílem režisérových pečlivých storyboardů a práce nestudovaného kameramana Zhanga Yiho, s nímž se autor spřátelil během společného studia oboru animace na Pekingské filmové akademii.

Sex Galaxy

Sex Galaxy (2008)

Unikátní filmově recyklační projekt spojuje tradici brakové kinematografie se současným trendem fanouškovského přetváření filmů. V 60. letech vznikl v produkci Rogera Cormana titul VOYAGE TO THE PLANET OF PREHISTORIC WOMEN, který sestává ze záběrů převzatých ze sovětské sci-fi PLANETA BOUŘÍ a scén natočených se sexbombou Mamie Van Doren. O čtyřicet let později debutant Mike Davis přestříhal Cormanův film, doplnil ho o materiál z dalších „public domain“ snímků (naučné filmy, kreslené grotesky, reklamy) s daty výroby v rozmezí 1926-1979 a vše předaboval. Tak vznikla obscénní karikatura i pocta béčkovým sci-fi z 50. let, kde neohrožení kosmonauti létali do vzdálených galaxií rozsévat nejen demokracii.

Truffe

Truffe (2008)

Následkem globálního oteplování se kanadský Montreal stal světovou velmocí v těžbě lanýžů. Postupem času však gastronomická rarita radikálně klesla na ceně a nyní platí za ekvivalent pálenky vyhledávané demoralizovanými „lanýžo-kopy“. Do tohoto prostředí je zasazena surreálně groteskní hříčka, která prostřednictvím bizarních situací nápaditě rozkrývá ekonomické vztahy moderní společnosti. Film sleduje úsměvně fantastický souboj manželského páru provozujícího malé bistro, proti nelidské korporaci, jež chce ovládnout světový trh s lanýži. Kritická rovina rezonující s finanční krizí je decentně vpředena do vyprávění, které v prvé řadě prezentuje různé aspekty uhrančivě svérázného světa.

Weitertanzen

Weitertanzen (2008)

Svatební obřad a bezprostředně následující oslava zpravidla ve filmech slouží jako spouštěč schematicky motivovaných komediálních momentů. Mužské postavy v nich vyjadřují svůj panický strach z navlečení hlavy do chomoutu a ženy zase zosobňují marnivost a umanutou potřebu organizovat. Německý debut přichází s originálním ženským pohledem na událost, která v sobě obsahuje potenciál štěstí, rozpaků i katastrofy. Svatební hostina je zde pojata jako přízračný prostor na hranici reality, metafory a halucinace. Během jednoho večera je hrdinka oděná do svatebních šatů konfrontována se svými pochybnostmi, když musí čelit bizarním svatebním hostům, nevázané matce i neodbytnému bývalému příteli.

Tie san jiao

Tie san jiao (2007)

Unikátní filmový projekt přichází s koncepcí štafety, kde si film po cca půl hodině stopáže předávají tři režiséři (a jejich tvůrčí týmy). Těmi jsou velikáni moderního hongkongského žánrového filmu Tsui Hark (Do poslední kapky krve), Ringo Lam (Vězení v plamenech) a Johnnie To. Film není rozdělen do částí, které by přímo ohraničovaly práci každého tvůrčího týmu. Přechody jsou patrné pouze z odlišného filmového stylu specifického pro každého z režisérů. Přitom film představuje celistvý akční thriller pojednávající o třech přátelích a jejich loupeži bedny s tajuplným obsahem. Podle vzoru klasických lupičských filmů snímek obsahuje vzájemně se zrazující postavy a množství nečekaných zvratů.

Šílený detektiv

Šílený detektiv (2007)

U spousty filmů Johnnieho Toa figuruje jako spolurežisér Wai Ka Fai, s nímž To zakládal produkční společnost Milkyway Image. Jejich poslední společná režijní práce pojednává o excentrickém detektivovi s paranormálními schopnostmi. Díky nim sice dokáže vyřešit všechny případy, ale současně na ně doplácí jeho duševní zdraví, což se projevuje nejen na jeho bláznivých způsobech řešení případů, ale i nevyzpytatelném chování. Oproti předchozím filmům Johnnieho Toa je tento formálně umírněnější a více zaměřený na budování ústřední postavy. Tu představuje Lau Ching Wan, jeden z nejlepších hongkongských herců, a právě jeho grandiózní herecký výkon činí z fantaskní detektivky zábavnou podívanou.

Hồn Trương Ba, da hàng thịt

Hồn Trương Ba, da hàng thịt (2006)

Film vznikl podle stejnojmenného lidového příběhu o šachovém mistrovi Truong Ba, jemuž bůh šachu slíbí laskavost. Po šachistově smrti jeho manželka boha poprosí o manželovo vzkříšení. Jelikož je jeho tělo již nepoužitelné, přenese bůh jeho duši do těla zemřelého řezníka, což vede k tahanicím o oživlé tělo a spekulacím o jeho identitě. Premisu tvůrci velmi volně převedli do originální bláznivé komedie těžící z motivu fyzické záměny. Surreální tělesné gagy, záměrné fyzické přehrávání herců a absurdní groteskový humor výtečně zdůrazňují zaměření snímku na otázku fyzické identity jedince a smíření se s vlastním tělem a svým místem ve světě. Ačkoli prim hraje zemitá komika, film se nestraní ani tragických a dramatických scén.

Si da tian wang

Si da tian wang (2006)

Příběh popové chlapecké kapely Alive, která vznikla, aby poodhalila fungování dnešního hudebního byznysu, ve kterém je hudební talent až na posledním místě. Paradokumentární film s klipovými animovanými vložkami sleduje čtyři herce - zpívající hvězdičky (včetně režiséra) od prvních tragických pokusů ve studiu přes produkčně a mediálně ošetřenou cestu nahoru až po rozpad kapely. Jak se stát slavným hudebníkem, aniž byste kdy vydali album?
Film je režijním debutem herce a profesionálního modela Daniela Wu, který za něj dostal Hongkongskou filmovou cenu pro nejlepšího nového režiséra.

Sexuální mašina: Sezóna obscenit

Sexuální mašina: Sezóna obscenit (2005)

Klasické erotické filmy berou ženu pouze jako objekt pro ukojení muže a podle toho také prezentují své ženské postavy jako svůdnice, nymfomanky, povolné poběhlice, případně jako bezmocné oběti mužského chtíče. Naproti tomu zdejší role pohlaví jsou vystavěny podle ženské optiky. Hlavní hrdinka zde mužům nepodléhá, naopak k sexu dochází pouze pod podmínkou, že ona sama se chce s příslušným mužem vyspat. Stejně tak se proměňuje i dominance v sexu, která je zde (stejně jako erotické pomůcky) výhradně v rukou ženy. Ženskému pohledu odpovídá i herecká stylizace mužských postav, která se blíží ke karikatuře. Zdejší muži nalézají uplatnění pouze jako prostředky sexuálních hrátek a jinak to jsou dětinsky neposední šašci, roztomilí nemotorové a směšně sebevědomí flákači. To však neznamená, že by film aspiroval na feministicky radikální dílo, pouze představuje s nadhledem pojatou mužskou sebereflexi. Díky tomu jeho základ netvoří sžíravá kritika, ale úsměvná nadsázka. K tomu se také váže sofistikované a drzé podrážení diváckých (mužských) očekávání vůči inscenování a vývoji sexuálních scén. Vedle toho film překvapí formální nevázaností projevující se v komiksové stylizovanosti postav, sebereflexivní lacinosti výrazových prostředků a krkolomné absurditě příběhu.

Och, ten domovní profi wrestling!

Och, ten domovní profi wrestling! (2004)

Wrestler, ten těžký život má. Jeho nový dům vyletí během kolaudace do povětří, jeho rival chce pomstu za smrt svého bratra a jeho manželka, která umanutě požaduje klidný život, se začne měnit v mořskou pannu. Hrdina se však nevzdává a věří, že když dokáže rodině zajistit nový dům, tak se vše v dobré obrátí. Proto přijímá výzvu na souboj na život a na smrt s týmem krvelačných bojovníků (vlkodlak, zombie, amazonka, čínský mistr). Ten má v přímém přenosu vybojovat ve velkolepém sídle, které mu v případě vítězství připadne jako výhra. Zatímco nesmyslný anglický název vyzdvihuje zombie a mořské panny, původní titul a jeho český překlad vyslovují hlavní atributy díla - fenomenální souboje a bláznivou nadsázku. Film spojuje prvky gore, parodie, braku, ale i melodramatu, sebereflexivity a kritiky médií, přičemž zůstává poutavým, videoherně vystavěným bojovým snímkem. Hlavní osobou celého projektu je Šinja Hašimoto, několikanásobný japonský a světový mistr wrestlingu. Bodrý chlapík s neuvěřitelnou fyzičkou a překvapivým hereckým talentem do natáčení zainteresoval své přátele ze světa bojových sportů, takže vedle výkvětu japonského wrestlingu se ve film představí i zahraniční bojové hvězdy Nicholas Pettas a April Hunter. Zatímco režii výplňových scén měl na starosti brakový fušer Naoki Kubo, akční scény režíroval choreograf a kaskadér Kendži Tanigaki. Díky němu film uchvátí strhujícími a perfektně natočenými souboji s dechberoucí, drsně fyzickou choreografií v nápaditě řešených arénách.

Nádherný život Sačiko Hanai

Nádherný život Sačiko Hanai (2003)

Přihlouplá prostitutka se náhodou připlete k podloudné transakci a schytá kulku do hlavy. Projektil uvízne v jejím mozku a aktivuje centrum geniality, takže dívka následně chrlí složité matematické vzorečky, hltá filosofické traktáty a vede disputace o myšlenkách Susan Sontagové a Noama Chomského. Ale jako daň za nabyté schopnosti se jí zpožďují reakce na erotické a chuťové podněty. Aby patálií nebylo málo, dostane se do jejího vlastnictví naklonovaný prst George Bushe, na který mají spadeno severokorejští agenti. Fantasmagoricky ulítlý film navazuje na tradici politicky angažovaných pinku filmů z přelomu 60. a 70. let, jejichž předním tvůrcem byl režisér Kódži Wakamacu (Andělská extáze). Ovšem na rozdíl od jeho snímků, které byly především politicky a společenskokritické pamflety, tento kasovní trhák a hit světových filmových festivalů přistupuje k ožehavým mezinárodním tématům s drzou nadsázkou a nikterak vůči nim neupozaďuje erotiku okořeněnou nestydatým humorem. Svými výmluvnými politickými komentáři, filosofickými debatami při sexu a kadencí jmen filozofů, která předčí i nejpeprnější díly Katovny, je film doslova ztělesněným mokrým snem všech intelektuálů. Ale při tom si na nic nehraje a s osvěžující otevřeností přiznává svou brakovost a amatérské podmínky natáčení.

Pečeť vraha

Pečeť vraha (2003)

V rozmezí let 1986 a 1991 došlo v jedné jihokorejské vísce k deseti sexuálním vraždám, které spáchal jeden vrah. Jeho případ zůstal dodnes nevyřešený. Režisér Bong se zaměřil na zachycení psychiky vyšetřovatelů a konfliktní spolupráci vesnických policistů a soulského detektiva. Na daném základu vytvořil důmyslný multižánrový spletenec, kde stejně důležitou roli jako vyšetřování, postavy a jejich činy hrají politický a sociální kontext a samotná taktika narace.

Ririi Šušu no subete

Ririi Šušu no subete (2001)

Film mapuje tři roky v životě několika hlavních postav, které spojuje prostředí školy nebo obdiv k (neexistující) zpěvačce Lily Chou Chou. Vedle své nepopsatelné vizuální krásy je snímek hlavně dokonalým portrétem nejen hlavních hrdinů, ale ostatně celé japonské mladé generace a odsouzením odosobněné přetechnizované společnosti, kde se za projevy citů platí nejvyšší daň.

Naprosto neočekávané

Naprosto neočekávané (1998)

Jeden z raných filmů produkční společnosti režiséra Johnnieho Toa, který ač natočený jiným režisérem, nese klasické rysy Toovy režijní práce a jeho filmového stylu. Proto mu také bývá připisován a je považovaný za důležitý titul jeho tvorby. Jedná se o jednu z nejodvážnějších žánrových kombinací, neboť v sobě spojuje linii drsného policejního thrilleru a mladicky naivní romantické komedie. Překvapivě tento nesourodý mix funguje naprosto bezchybně a obě linie vzájemně podporují působivost svých motivů. To však není jediný z naprosto neočekávaných prvků filmu a na diváky čeká množství nepředvídaných zvratů. Velkou mírou tomu napomáhá pro Toovy filmy charakteristický faktor nevyzpytatelné náhody.

Full Metal gokudō

Full Metal gokudō (1997)

V ROBOCOPOVI je správňácký polda po smrti vzkříšen jako ultimátní kybernetický bojovník se zločinem. V této brakové parafrázi na Verhovenův akční spektákl stejný osud postihne neschopného poskoka jedné rodiny japonské mafie. Brutální násilí v kombinaci s absurdní nadsázkou představuje jeden z mnoha atributů tvorby Takaši Miikeho (ICHI THE KILLER, IZO), nejvšestrannějšího filmaře současnosti. Jeho filmografie započatá debutem z roku 1991 čítá sedmdesát titulů zastupujících všechny myslitelné žánry.

Posutoman burusu

Posutoman burusu (1997)

Sawaki je pošťák, jehož jízda životem jako by ztratila směr. Když si myslí, že už ho v jeho osamělé existenci nečeká nic nového, cesty jeho osudu se začnou klikatit nejméně očekávanými směry. Z návštěvy svého starého přítele, který se stal členem jakuzy, si v brašně odnáší jeho useknutý prst. Díky náhodně přečtenému dopisu se zamiluje do dívky, která umírá na rakovinu. V nemocnici se skamarádí se stárnoucím nájemným vrahem Joem, účastníkem Národního kvalifikačního turnaje zabijáků. Navíc mu na krk dýchá místní policie, které jsou jeho styky s lidmi mimo zákon stále podezřelejší. Postman Blues je hřejivou a zároveň mrazivou směsicí absurdní komedie a dramatu, v níž se jasně formuje styl Sabuových pozdějších filmů.

Reklama