Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Biografie (22)

SABU (herec / režisér / scenárista)

10.04.2011

SABU (vlastním jménem Hirojuki Tanaka) začínal jako představitel vedlejších rolí jakuzáků v béčkových gangsterkách. Nejvýraznější kreací jeho herecké kariéry je hrdina jediného hraného filmu geniálního mangaky a anime režiséra Kacuhira Otoma WORLD APARTMENT HORROR (1991). V roce 1996 položil herecké řemeslo na hřebík a začal se… (více)

Meiko Kadži (herečka)

10.04.2011

Není žádnou nadsázkou označit Meiko Kadži za královnu exploatačních filmů. Svou kariéru odstartovala po boku Sonnyho Čiby ve filmu GINČO NAGAREMONO: MESUNEKO BAKUČI (1967). V sedmdesátých letech proslula coby představitelka mlčenlivých a chladných hrdinek v legendárních sériích STRAY CAT ROCK (pět dílů 1970 - 1970), FEMALE… (více)

Seidžun Suzuki (režisér / herec / scenárista)

10.04.2011

Filmová společnost Nikkacu byla v padesátých a šedesátých letech předním studiem na trhu s béčkovými thrillery a Seidžun Suzuki je dnes považován za jejich nejvýznačnějšího tvůrce. Ve své době ovšem byl pouze jedním z mnoha řemeslných režisérů s roční bilancí cca čtyř celovečerních filmů. Čím se však od svých kolegů odlišoval,… (více)

Šindži Aojama (režisér / scenárista / herec)

06.04.2011

Shinji Aoyama (nar. 13.6. 1964 ve městě Fukuoka) se k filmu dostal již během svých univerzitních studií, kde ho ovlivnily přednášky Shingehiko Hasumiho o filmové kritice. Po prvních osmimilimetrových filmech (STRAIGHT TO THE NIGHT; THE RED MUFFLER) se dostal do filmového průmyslu jako asistent výpravy a vypracoval se až na… (více)

Kazuhiko Hasegawa (režisér / scenárista)

06.04.2011

Kazuhiko Hasegawa za celý život režíroval pouze dva filmy, ale už ty stačily, aby byl veleben jakožto jedna z ikon japonské kinematografie. Ve filmové branži se pohybuje od roku 1968, kdy se na základě inzerátu ucházel o práci v produkční společnosti Šóheie Imamury. Následkem toho sice nedokončil studium na tokijské univerzitě,… (více)

Chuyên Bui Thac (režisér)

06.08.2008

V roce 1990 absolvoval herectví na Filmovém a divadelním institutu ve Vietnamu a následující roky působil jako herec na divadle. Po sedmi letech se na Institut vrátil jako lektor hereckého přednesu a v roce 1999 tam začal studovat filmovou režii. První krátký film natočil už v roce 1991. Po studiích režie natočil množství… (více)

Kóiči Saitó (režisér / scenárista)

06.08.2008

Začínal jako fotograf fotosek (still photographer) nejprve pro společnost Óizumi eiga a posléze pro Nikkacu. Cit pro kompozici obrazu uplatnil i jako režisér a stal se dominantním prvkem jeho filmů. Po debutu ve vlastní produkci "Sasajaki no Džó" (Šeptající Joe, 1967) natočil řadu populárních hudebních filmů pro studio Šóčiku. … (více)

Dimas Djayadiningrat (režisér / scenárista / střihač)

06.08.2008

Vystudoval grafický design a během studií začal pracovat v hudebním průmyslu, působil zde jako tvůrce obalů hudebních alb a fotograf. Od poloviny 90. let pracoval na videoklipech, nejprve v oddělení výpravy a posléze i jako režisér. Nejen v oblasti hudebních videí, ale také na poli televizní reklamy brzy získal status… (více)

Mabrouk El Mechri (režisér / herec / scenárista)

06.08.2008

Francouzský scenárista, režisér a herec alžírského původu začínal natáčením autorských krátkých filmů. V roce 2005 dokončil svůj celovečerní debut VIRGIL. Toto humorné melodrama o odstrkovaném a životem těžce zkoušeném podřadném boxerovi jako by předznamenávalo režisérův druhý snímek JCVD. Mnohovrstevnatá filmová hříčka z El… (více)

Ching-Po Wong (režisér / scenárista / střihač)

06.08.2008

Začínal jako asistent režie v televizi. Postupem času se přes režii hudebních klipů a reklam vypracoval až k natáčení celovečerních filmů a založení vlastní produkční společnosti. Jakožto bytostný formalista dává velký důraz na výstřednost a lákavost vizuální stránky svých filmů. Sám vytváří návrhy dekorací a má hlavní slovo na… (více)

Rjósuke Hašiguči (režisér / herec / scenárista)

06.08.2008

Po neúspěšném studiu na umělecké vysoké škole v Ósace se živil jako režisér televizních pořadů. Jeho celovečerní debut HATACHI NO BINETSU (1993) se stal filmovou i společenskou senzací a otevřel dveře japonského filmového průmyslu pro celou jednu generaci nezávislých filmařů. Hashiguchi se otevřeně hlásí ke své homosexuální… (více)

Šúdži Terajama (režisér / scenárista / skladatel)

06.08.2008

Již v raném mládí proslul jako básník a následně i romanopisec. Jeho první tvůrčí kontakt s filmem byl začátkem 60. let skrze psaní scénářů pro Masahira Šinodu. Ve stejnou dobu natočil první krátký film, ale posléze se věnoval převážně experimentálnímu divadlu, na jehož poli získal celosvětové renomé. K filmu se vrátil v roce… (více)

Kazuo Kuroki (režisér / scenárista / herec)

06.08.2008

Po studiu práv začal pracovat na postu asistenta režie u firmy Iwanami eiga, kde byl roku 1956 povýšen na režiséra. Svými dokumenty si získal velký věhlas a byl spolu se Susumu Hanim veleben jako nejvýznamnější režisér firmy Iwanami. V roce 1960 stál spolu s dalšími kolegy u zrodu skupiny Ao no kai (Modrý spolek), která… (více)

Zhuangzhuang Tian (režisér / herec / kostymér)

06.08.2008

V roce 1982 absolvoval Pekingskou filmovou akademii jako jeden z prvního ročníku po jejím znovuotevření po konci kulturní revoluce. Náleží do tzv. páté generace čínských filmařů, kterou dále tvoří jeho spolužáci ze stejného absolventského ročníku. První světový úspěch zaznamenal filmem TAO MA CEJ (Zloděj koní, 1988), za jehož… (více)

Jóiči Sai (režisér / herec / scenárista)

06.08.2008

Je druhou generací korejské rodiny žijící v Japonsku. Začínal jako asistent režie a režijně debutoval v roce 1983. Přelomem v kariéře byl titul Cuki wa dotoči ni deteiru (All Under the Moon) z roku 1993, v němž se poprvé věnoval tématu Korejců žijících v Japonsku. Film byl ohromný úspěch a celosvětově posbíral přes padesát… (více)

Jódži Jamada (scenárista / režisér / herec)

06.08.2008

Yōji Yamada (1931) se podobně jako klasik Yasujirō Ozu etabloval coby autorský specialista v žánru melodramatu. Narozdíl od Ozua spoléhá Yamada spíše na tradiční způsoby dramatického vyprávění. Jeho filmy představují ekvivalent klasických hollywoodských snímků, kde formální stránka co nejméně upozorňovala sama na sebe a naopak… (více)

Ping He (režisér / scenárista / producent)

06.08.2008

Specializuje se převážně na historické snímky, ale narozdíl od většiny čínských tvůrců rámec výpravných filmů využívá pro smělé žánrové experimenty a intimní lidská dramata. Ve filmu THE SWORDSMAN IN DOUBLE FLAG TOWN (1991) ztvárnil fantaskní příběh o potulných šermířích ve stylu westernů. Stejný žánrový mix uplatnil i v SUN… (více)

Dankan (herec / režisér)

06.08.2008

Přízvisko Dankan, pod nímž ho v Japonsku zná snad každý, získal Minoru Izuka v osmdesátých letech coby člen tzv. Takeši gundan (Takešiho armáda), což je název pro spolek stálých spolupracovníků Takeši Kitana. Dankan účinkoval v Kitanových televizních skečích a později si zahrál v jeho filmech Bod varu (Boiling Point) a Všichni… (více)

Ngai Kai Lam (režisér / scenárista / kameraman)

06.08.2008

Lam Ngai Kai (1953) je známý především jako režisér excesivních exploatačních filmů z přelomu 80. a 90. let jako EROTIC GHOST STORY či STORY OF RICKY. Začínal v 70. letech ve studiu Shaw Brothers, kde patřil k nejvíce uznávaným kameramanům. Jeho filmařský talent a inscenační bravuru potvrzuje fakt, že sami představitelé… (více)

Šin'ičiró Watanabe (režisér / scenárista / herec)

06.08.2008

Shinichirô Watanabe vstoupil na anime scénu vysoce ceněným pokračováním legendární série Macross, video titulem Macross Plus (1994). V roce 1998 mu byla svěřena režie televizního seriálu Cowboy Bebop, který se záhy stal kultovní záležitostí. Na seriál navázal neméně úspěšným celovečerním filmem, v Čechách vydaným jako Lovec… (více)

Reklama