Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Krimi
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (2 457)

plakát

Noví mutanti (2020) 

(68%) Viděno v kině, a to v českém dabingu. Zvolil jsem si dabing, nemám nic proti němu, takže tak. Nyní k filmu. Je mi vlastně i jedno, jestli tohle mám zařadit do světa X-menů nebo ne. Nějaká ta zmínka o X-menech zde je, ale to je mi fuk … Film jako takový je docela dobrý, nenudil jsem se ani minutu. Potěšilo mě, že hned od začátku mě to tak nějak vtáhlo do děje, stále se tu něco dělo …. Neříkám, že to bylo narvané akcí, efekty apod. …. Ale potěšily mě i postavy, které nebyly úplně pitomé. Jen ten intimní vztah mezi dvěma ústředními děvčaty mi přišel divný, ale svůj logický smysl asi měl, co já vím. Celkově to není nic opakovatelného, možná to vidím naposledy a nebo si to ještě někdy jednou pustím. Postavy měly vcelku zajímavé super schopnosti, jen závěr to trochu kazí. Finále totiž už působí jak nějaké dobrodružné, rodinné filmy s Rockem nebo záležitosti Spy kids atd. … Ale nebylo to tak zlé, jen ten medvěd byl trochu už moc …. Ale líbilo se mi na tomto filmu dost věcí. Hlavní hrdinka byla dobrá, i role doktorky mi sedla. Na velkém plátně mi sledování tohoto snímku uteklo vcelku rychle, nic světoborného, ale i tak. Hudba od skladatele Akta X byla ucházející, chvílemi jsem měl pocit, že sleduji Akta X. Efekty jsou takové průměrné, ale co už …. Jen ten závěr mohl být lepší a obohatit ještě scénář, přidat rozpočet … ale to bych chtěl asi moc, odklad několik roků byl zbytečný si myslím ….

plakát

Bod zlomu (1991) 

(80%) Sakra, jsem rád, že opravdu dokážu po i po letech ocenit starší kousky. Občas se to povede, občas ne. Tento BOD ZLOMU patří mezi mé šťastnější výjimky. Abych se, pravdu přiznal, tak nejdříve jsem cca před 4 lety viděl remake k tomuto dílku. Ten mi relativně sedl, takový slušný nadprůměr, ale tento starý film je lepší. Ani nevím, co bych k tomuhle měl napsat. Rozhodně bych toto nepovažoval za akční žánr. Je tu opravdu jen pár přestřelek, nějaké to střílení, které je tak optimálně natočeno, nic víc, nic míň. Prostě takové drama s nádechem thrilleru. Jenže to má zatraceně dobře napsané postavy. Samé kecání a já se vůbec nenudil. Jen ta policejní linie je zde slabší a v jednom okamžiku jsem si musel ťukat na hlavu skrz nějakou tu nelogičnost, ale co už … Herecké obsazení je perfektní. Keanu Reeves a Patrick Swayze naprosto perfektní – oba měli skvělé charaktery. Dokonce i Gary Busey mě zde překvapivě sedl, a to v kladné roli. Jeho hlášky jsem žral i s navijákem. Hudba – v pohodě. Tohle mže někomu sednout více nebo méně. Scény se surfováním byly na 90. léta dobře natočeny, i když tento sport moc nemusím, zde se na to pěkně dívalo. I téměř finální scéna skoku z letadla byla vcelku impozantní. Úplný závěr nezklamal. Rozhodně by se ještě něco dalo doladit a nedá se na to dívat pořád, ale sem tam občas to opravdu bodne. Za mě velká spokojenost!

plakát

Šílenství (1994) 

(63%) Docela ucházející Carpenterovka. A to bohužel nejsem velký fanoušek tohoto známého režiséra. Paradoxně ale konstatuji, že toto ŠÍLENSTVÍ, je dle mého měřítka o něco lepší než slavný horor VĚC. Carpenterovi filmy hodnotím tak nějak průměrně, takže žádná velká tragédie se nekoná, ale nikdy jsem neměl pocit, že sleduji něco výjimečného. Tento film mě začal pořádně bavit až tak v druhé polovině filmu, což je škoda, jinak bych dal lepší hodnocení. V první půli se tu najde pár zajímavých scén a celkově je zde výborná technická stránka, vizuál všelijakých zrůd, zkrvavených lidí atd – to zde musím opravdu pochválit. Je to takové žánrem namixované, fantasy, thriller a nádech hororu. Bohužel jsem se ani na minutu nebál, ale co už. Hlavní herec Sam Neill mě bavil – měl své charisma. Ostatní herci nic extra … Finální pointa je docela solidní, jen bych k tomu potřeboval více prostoru. Úplný závěr si téměř říká o pokračování … Hudba není moc výrazná, ale ujde. No, aspoň lehký nadprůměr z toho vyvodím. Na jedno shlédnutí, to nebylo špatné, víc ale ani ťuk.

plakát

Sputnik (2020) 

(40%) SPUTNIK, novinková ruská sci-fi záležitost. Jak už tu mnozí píší, je to taková variace na spoustu vesmírných filmů na monstra typu VETŘELEC atd. No, děj se sice krom úvodu odehrává na zemi, takže to ani k ničemu moc přirovnávat nechci. Takže, nechci, aby to vypadalo, že nemám rád ruské filmy. Pravda je taková, že jich asi nemám nakoukáno moc. Třeba ale nedávný film KÓMA mi vcelku sedl …. Tenhle SPUTNIK ale moc ne. Ještě zpočátku se to tvářilo zajímavě, s tím, že mi hned začalo vadit pomalé tempo a chvílemi i podivné chování postav. Jako jde se hned na věc, máme tu mimozemskou bytost, relativně zajímavé nápady, ale to mi do cca půlky filmu stačí a pak už mě nebavilo zhola nic. Poslední cca 20 minutovka se už rozjede, ale to už šlo mimo mě. Asi nezafungovala atmosféra, napětí a bůh ví, co ještě. Téma je asi už dost využité a nebylo to točeno moc poutavým a strhujícím stylem. Takže je to jen na jedno vidění. Ale ani do průměru to nemohu zařadit, bohužel ….

plakát

Nepřítel před branami (2001) 

(83%) Další z mnoha filmů, které si v poslední době doplňuji. A musím uznat, že tento NEPŘÍTEL PŘED BRANAMI se opravdu vydařil. Marně tu hledám výrazné chyby. Úvodní velkolepá akce je dobře natočená, krásně se na ní dívá, ale ani poté se tempo filmu moc nezpomalí. Nejvíc mě bavily sniperské scény s Vasilijem Zajcevem. Tu se našlo spoustu napínavých situací se zajímavými nápady – to se nebudu ani rozepisovat …. Film funguje předně i s ohledem na postavy, což někteří mírně zkritizovali, ale mě to nevadilo. Hlavní představitel Zajceva Jude Law sehrál svou roli dokonale, stejně tak jeho filmový, německý protivník Ed Harris, který zde hrál majora Koniga. I Joseph Fiennes tu měl výborné charisma a svého bratra Ralpha určitě nezapřel. ;) Ostatní herci bez připomínek, včetně Rona Perlmana, který se tu moc neohřál, ale co už …. Spoustu scén je tu relativně krvavých, ale tak nějak do jisté míry. Soundtrack od Jamese Hornera se povedl, k tématu se veškeré jeho hudební motivy hodily. Tak co bych tu mohl alespoň lehkého vytknout? K úplné spokojenosti tu možná něco chybí, ale to ani nestojí moc za řeč. Možná, že byla trochu moc uvolněná atmosféra někde uprostřed filmu, ale možná se mi to jen zdálo. Plus finální střet obou sniperů mohl skončit ještě dramatičtěji. A krom toho ten malý chlapec Saša – to zde také bylo takové podivně pojaté …. Ale čert to vem, po druhém shlédnutí už tyto mouchy budu ignorovat. Lépe to dopadnout tak jako tak asi už nemohlo. Za mě velká spokojenost!

plakát

Bat 21 (1988) 

(80%) BAT 21 je pro mě příjemným překvapením. Jako solidní válečné drama to funguje docela dobře. Ještě tak zpočátku ta cca 1/3 je trochu pozvolná, ale i tak dobrý. No a ta závěrečná třetina je už opravdu napínavá. Tohle není válečný snímek zaměřený pouze na AKCI, takže kdo hledá nonstop akci, bude asi trochu zklamaný. Ale když na ní dojde tak je vcelku výbušná, máme tu nálety vrtulníků a menších letounů, co zde kosí vietnamce. Dojde tu i na pár přestřelek – ty už nejsou tak technicky zdatné, ale v pohodě. Ta dramatická linie a celkové chemie mezi hlavními postavami, kteří hrají Gene Hackman a Danny Glover, ta se vydařila. Najde se tu i pár zajímavých scén skrz téma na válku apod … Ze začátku jsem měl trochu dilema, stejně tak jako postava Hackmana, co se týče vraždění, ale to jsem poté překonal. Politicky to kritizovat nemohu. Něco by se tu ještě dalo vylepšit, moc rychle mi to uteklo, ale svým způsobem to nemohlo dopadnout lépe. I za zmínku stojí solidní hudba. Za mě spokojenost a někdy se k tomu ještě vrátím.

plakát

Vládce temnot (1987) 

(50%) VLÁDCE TEMNOT, starší kousek od klasického, hororového režiséra John Carpentera. Bohužel, Carpenterovi jsem asi ještě stále nepřišel moc na chuť. Rozhodně netočí, bůh ví jaké braky, to bych si nedovolil tvrdit. Jen na víc jak průměrné až nadprůměrné filmy asi nemá. Ani VĚC mi nesedla, ale o tom raději pomlčím. Tento snímek má vcelku zajímavé nápady a hlavně scény s posedlými lidmi satanem jsou docela dobré a přiměřeně krvavé. Hororové prvky fungují tak napůl. Víc mě toho moc nebavilo, pokud ještě nepočítám vydařenou hudbu, kterou sám Carpenter složil spolu s jeho kolegou A. Howarthem (oba se podíleli i na několik dílů Halloweenů). Bavil mě asi tak prostředek snímku, úvod byl takový pomalý, pozvolný a ke konci mi to už scénářem přišlo dosti natahované. Žádný velký průšvih to není, ale pecka také ne. Jednou to stačilo vidět bohatě.

plakát

Tenet (2020) 

(90%) Viděno v kině. TENET, coby dlouho očekávaný filmový trhák od vizionářského velikána Christophera Nolana! A ano, dávám na CSFD plný počet hvězd. A to se mi u Nolana nestává pořád. Krom jeho Batmanovi trilogie a jeho úvodním mini filmu Sledování je to po delší době pátá hvězda. Přeci jenom nejsem jeho až takový fanatický fanoušek, ale zde jsem plnou palbu musel dát. Mám rád jak nové, tak i starší filmy, ale natočit něco takového, to už tu často asi mít nebudeme. Rozhodně by se dalo ještě něco zde vypilovat, ale tentokrát nebudu přehnaně kritický. Ani se necítím s pocitem provinění, že takto skvěle hodnotím. Je mi už nyní jasné, že tento film uvidím víckrát. Hlavně se do budoucna musím na to náležitě připravit, zapnout reprobedny apod. protože tento snímek působí i skvěle audiovizuálem. Akční sekvence jsou skvěle ozvučené, k tomu vévodí jako úžasný doprovod skvělý soundtrack od švédského hudebního skladatele Ludwiga Göranssona, který mě zde velmi mile překvapil. Přeci jenom trháky jako VENOM nebo BLACK PANTHER neměli dle mého názoru výraznou hudbu. Jen u obou CREEDů se pěkně vyřádil – soundtracky, které poslouchám i samostatně. Takže co dál rozebrat? Rozhodně bych tento trhák nepřirovnával k POČÁTKU od Nolana. Když už jsem to nakousl, tak POČÁTEK mi vůbec nesedl, ale dost o tom. Téma je jasné, je tu v podstatě cestování časem, jsou tu jisté reality a paradoxy, kterým jsem zcela nerozuměl, a ve finále to nemusí každý pochopit, ale já se tentokrát přidávám k té šťastnější hrstce diváků, kteří závěr pochopili. Třeba u nedávného, německého seriálu od netlfixu DARK mě zklamala třetí série, která závěrem doslova spláchla celý děj seriálu. Zde u TENETU, to pro někoho také může v závěru působit, přeci jen tu jsou některé nevysvětlitelné, nebo schválně otevřené aspekty, ale většinu toho se dá pochopit. Takže i běžný divák nebude podle mě mít s tímto filmem problém – pokud je teda aspoň průměrně inteligentní. ;) Nicméně téma je docela zajímavé a nabízí mnoho neskutečných scén. Třeba ta kulka, co nestřílí, ale naopak a i jiné další předměty a SCÉNY, které běží opačně – na to se opravdu krásně dívá. Celkově je zde dost akčních sekvencí, třeba ve finále, které připomene válku. I když ta finální scéna mě už po akční stránce moc nebrala, spíš jsem byl napnut jak struna, jak to celé skončí, jaká bude pointa apod …. K té akci krásně funguje soundtrack, jak už jsem zmínil výše. Je ozvučen a někdy až moc, ale to mi nevadilo. Nejlepší a pro mě klíčovou scénou je po výbušném naražení letadla do komplexu vysvětlení jedné časové linie – víc nevykecám. Zkusím to ukončit, ať nenapíši dvě A4ky. Herecké obsazení je na tom rovněž skvěle. Musím uznat, že syn Denzela, John David Washington to zvládl bravurně. Role mu sedla, zahrál prostě kladnou postavu sympaťáka jak se sluší a patří. Doufám, že je na něj Denzel pyšný. Robert Pattinson působí na oko zvláštně, ale i tak mě jeho role bavila. A krom mladého Washingtona musím ještě vyzdvihnout skvělou Elizabeth Debicki. Kenneth Branagh zde působí velice chladným dojmem, ale svou roli zvládl též skvěle. Clémence Poeésy je zde v úvodu chvilku a Michael Caine zde má podobně malé cameo, ani ne snad 5 minut a to u stolu, což mi přišlo zbytečné, ale aspoň si můžeme oddychnout, když ho tu vidíme, že ještě žije. ;) Tak já nevím, jak to mám ještě shrnout? Nemám rád, když něco přirovnávám. Fanoušci Nolana by měli být nadšeny, možná tomu někteří najdou nějaké mouchy, ale méně jak kolem 80% by snad hodnotit neměli. Najdou se tu možná tací, kterým film sedne ještě méně, ale já se bavil přímo královsky. K té AKCI bych chtěl ještě zmínit skvělé destruktivní scény na dálnici a hlavně ty s časovými paradoxy, to jak šlo vše obráceně na dálnici, bylo skvělé. Někteří lidé Nolanovi filmy vnímají jako chladné. K tomu nevím, co mám zde napsat. Svým způsobem to bylo chladnější, ale jisté emoce zde chvílemi určitě byly. No, těším se na další a další shlédnutí. Nečekal jsem, že to bude taková BOMBA. Vylepšovat by se ještě možná dalo, ale i tak, ale je to super! PS: těch 150 min mi uteklo jak voda! Tempo bylo velké, takových 20 min bych ještě bral navíc. Možná úvodních 30 min bylo trochu táhlých, ale pak se to rozjelo až moc.

plakát

Věc (1982) 

(50%) Původní VĚC a bezpochyby Carpenterova klasika, ale mě bohužel nesedla. Problémem asi i je skutečnost, že jsem si jej pustil po x letech. To ale obecně u mě neznamená, že nedokážu ocenit starší kousky, právě naopak, většinou je vyzdvihnu, ale tohle šlo celé v podstatě mimo mě. Třeba VĚC: POČÁTEK z r 2011 – to mi sedlo o dost více. Navíc nechápu, jak může někdo napsat, že je tohle podobné jako první VETŘELEC, nebo snad ještě lepší. Ale co už, každého je to názor. Těch 50% a velmi slabé 3* jsem dal k úctě Carpentera a tohoto žánru z 80. let. Nejvíc se mi asi líbí akční sekvence VĚCI. Takže na tu dobu takové optimální efekty, ještě tak ta pasáž se psy byla cool, nějaký ten nápad byl super, Morriconeho hudba a to je asi tak vše. Hororové prvky – to zde cítím tak napůl. Herecké obsazení je takové nudné – každý se tváří tak nějak nezaujatě, včetně mého oblíbence Kurta Russella. Chvílemi to má docela pomalé tempo a úplný závěr je divně useknutý. Takže mě mrzí, že film spíš kritizuji, určitá úroveň tu je a rozhodně nic, co by mě extra urazilo. Jen mě to vyloženě téměř celé nebavilo, bohužel …. :/

plakát

The Cloverfield Paradox (2018) 

(15%) Tohle má být v podstatě takové nepřímé pokračování filmů MONSTRUM a ULICE CLOVERFIELD 10? No, potěš noha! Ale to je vlastně fuk, ať už je to pokračování, menší dějové propojení nebo samostatný film. Pro mě je podstatné, že mě to absolutně vůbec nebavilo. Dle horšího hodnocení jsem ale až v takovou nudu nevěřil. Dokonce hodnotím ještě hůře, než někteří uživatelé CSFD. Má to vcelku solidní technickou stránku, chvílemi i pěkný vizuál, nějakou tu krvavost a mě to přesto vůbec nebavilo a málem unudilo k smrti. Asi k tomu chybí atmosféra, která tu vůbec nebyla a nějaké to vtáhnutí do děje. První cca třetina filmu ještě ušla, ale pak už vůbec! A to se tu stále něco dělo. Ale ten scénář - to bylo opravdu bída a utrpení. Ani závěr mě nechytl … Tohle mě minulo hodně velkým obloukem.