Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Krimi
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (2 457)

plakát

Pašerák (2018) 

(85%) PAŠERÁK je film, který mě trailerem trochu zaujal, ale moc jsem od toho neočekával. No, nakonec jsem se na to vrhl a s klidnou duší můžu říci, že jsem docela překvapený jak se to povedlo. Clint Eastwood má už opravdu pokročilý věk. Ve věku 88 letech zrežírovat a hrát hlavní roli ve filmu, to opravdu klobouk dolů. V některých sekvencích je opravdu už vidět, že je to starý pán, ale k tomuto tématu se to hodilo. Herectví mu pořád jde, stejně tak jako režie. Opravdu velký potlesk pro tohoto člověka, který filmovému průmyslu tolik dal. Na jednu stranu doufám, aby se na to už vykašlal a šel na odpočinek, ale třeba nám ještě takový 1 až 2 filmy nabídne, uvidí se. Takže nyní k Pašerákovi. Příběhem je to dost jednoduché. Není tu nic, co by se muselo násilně přidávat, vše šlape jak hodinky. Roli zvládl opravdu bravurně, tam není co řešit. Děj byl v pohodě, ke konci je tu i pár emocí. Dialogy o které se Eastwood postaral, neměly chybu. Například upřímná konverzace Eastwooda s Cooperem o rodině. Konec mi přišel ale takový trochu urychlený, sice to byla téměř dvouhodinovka, ale já bych ještě takových 20 – 30 minut přidal, trochu víc vylepšil scénář, něco ještě víc zapamatovatelného a hned bych šel do plného počtu hvězd. Krom Clinta mě tu bavil i Bradley Cooper. Zato Michael Pena a Laurence Fishbourne zde byly už navíc, ale svoji roli si odbily. Má to docela i dost nadlehčených scén, o které se Clint postaral. No, jsem rád, že jsem si to dílko pustil. Nedá se tomu moc co vytknout. Ještě jednou velký potlesk pro Clinta Eastwooda! Doufám, že i ostatní již stárnoucí borci půjdou Clintovi příkladem.

plakát

Složka 64 (2018) 

(78%) SLOŽKA 64 je již 4. dílem této severské série. Pevně doufám, že vzniknou další a další pokračování. Nejsilnějším kladem této série je rozhodně hlavní herecké duo v podání skvěle napsaných postav Carla a Assada. Oba mají zajímavé charaktery, především Carl, který mě v mnoha scénách a konverzacích pobaví. Co se týče děje, rozhodně je zajímavý a i realistický. Jen ta první půle filmu je taková pozvolná, což velkým problémem není. Spíš je trochu slabší detektivní linie, ale to se vše v cca druhé části snímku dost vylepší a i se to žánrem trochu promění. Jakmile se film dere ke konci, tak je k tomu i dost emocionální. Takže celkově je to téma zrůdného doktora, co zničil život tolika ženám dost zajímavé a pár scén je i docela krutých. No, vylepšovat by se toho dalo samozřejmě dost. Ale tak je to severské filmové řemeslo, má to svůj styl, tak z toho nemůžeme chtít bezchybné dílko. Když porovnám celou sérii, tak na prvním místě je rozhodně třetí díl, za ním tento čtvrtý, pak hned první a na posledním je bohužel ne moc povedený a průměrný druhý film.

plakát

Trojí hranice (2019) 

(60%) Od TRIPLE FRONTIER jsem nic extra nečekal, trailer působil sice zajímavě, ale přesto jsem si to jen tak náhodně pustil. Ve výsledku rozhodně nejsem zklamaný, ale ani nadšený. Jednak to do filmového světa nepřineslo nic nového a jednak mi to příběhem a především první půlí snímku přišlo docela nezáživné. Spoustu diváků tu píše jistou podobnost k snímku MĚSTO. Ale s tím já moc nesouhlasím. Tématika je samozřejmě už dost ohraná, ale aspoň to bylo zpracované trochu jinak. Trochu akční úvod mě též moc nechytl, stejně jako cca ta zmiňovaná první část. Alespoň mě teda bavila herecká sestava. Herci své role zvládli dobře. Ben Affleck tu předvádí svůj standart (poslední dobou mi ale přijde, že už mu moc herectví nejde, nevím proč, ale nic jsem mu zde nemohl více vytknout). Dále herci Oscar Isaac a Charlie Hunnam mě bavili o dost více. Druhá část filmu je už lepší. Stále se tu něco děje, celé je to takové nepředvídatelné. Jejich plán jde čím dál víc z kopce. Akce tvoří především pár dobrých přestřelek a sem tam nějaký ten výbuch. Takže po této stránce je to dobře natočené, prostě ta akce je k tomuto žánru něco jako takový solidní doplněk. Určitě bych něco asi víc změnil a přidal, takových filmů bylo natočeno dost a rozhodně kvalitnějších. Nemůžu v tomhle hledat žádnou větší chybu či nelogičnost, na víc jak na jednohubku bych to ale neviděl. Slušný a mírný nadprůměr, který zabaví, ale víc ani ťuk.

plakát

Captain Marvel (2019) 

(83%) Viděno v kině (3D s dabingem). Hurá a máme tu další marvelovku. Na Captain Marvel jsem se docela těšil. Nebyl jsem z traileru teda nějak extra zvlášť odvařen, ale patří to do této dlouhé série, tak jsem si to přece nemohl nechat ujít. Ve výsledku jsem spokojen a těším se na postavu Carol v přicházejících Avengers Endgame. Jen bych si přál, aby ještě vzniklo nějaké to volné pokračování Captain Marvel – potenciál by to určitě mělo. Takže jak se mi to vlastně líbilo ? Rozhodně zde nuda nehrozí, furt se tu něco děje, akce je rozložená po celém snímku, ke konci je trochu už přehnaná a to především ze strany hlavní hrdinky, která je opravdu nezničitelná. To bych trochu upravil, přidal nějaké napětí a asi i obohatil scénář. Ale co, holt takových filmů bylo natočeno už mraky. Přesto si nemůžu víc stěžovat a byl jsem v kině velmi spokojen. Má to i výborný příběh, který je především složen z nejasných vzpomínek, které budou na konci dávat smysl. Dokonce to má po půli filmu i jednu zásadní pointu – tu jsem opravdu ocenil. Herecká sestava je na tom celkem dobře. Mimo hlavní hrdinky mě bavil skvělý Samuel L. Jackson, který hláškoval co se dalo. Potěšila i role agenta Coulsona. Hudba mi trochu připomněla OST z filmu Thor Ragnarok. Akční scény nejsou na takové úrovni jako Avengers, iron Man atd, ale to je opravdu jen malý detail. No, jsem spokojen, není to vyloženě pecka, ale určitě nedílnou součástí těchto marvelovek. Těším se na další shlédnutí.

plakát

Vzkaz v láhvi (2016) 

(84%) Třetí díl této známé severské série. A musím uznat, že dle mého gusta je to doposud nejlepší část. Dvojice Kaas a Fares jsou opět dokonalí. Postava Carla je zde ještě víc otrávená životem – pozorovat dialogy mezi ním a Assadem je super. Krom toho to má zajímavý, temný příběh a i tu ve filmu visí nějaká ta myšlenka víry, která je ke konci dobře podaná. Hlavní záporák je naprosto skvělý, nemá chybu. Scénář nám nabídne pár chladných a i drsných scén. První půlka filmu je taková pozvolná, ale to mi vůbec nevadí. Atmosféra filmu je dokonalá a o napětí už vůbec nemluvím. Rozhodně bych ještě něco přidal a především bych vymazal jednu velkou nelogickou scénu, která mě docela zamrzela, jinak bych dal plný počet hvězd. Jak to mohl ten chlapec pod vodou takovou dobu přežít ? To mě opravdu naštvalo, ale holt co se dá dělat, skvělý požitek z tohoto snímku mi to ale moc nepokazilo.

plakát

Zabijáci (2014) 

(50%) Druhý díl této severské série. První film nesoucí název Žena v kleci mě zaujal. Rozhodně bych k tomu něco přidal, ale ty optimální 4* jsem dal. Zato tento díl mě docela zklamal. Je to takový nerovnoměrný počin. V určitých aspektech je snaha, jinde zase naopak něco chybí. Herecké duo je opět skvělé. Znova jsem si užíval Nikolaje Lie Kaase a Farese Farese, jenže to je asi tak jeden z mála pozitiv. Celý děj filmu je tak divně a nezáživně natočen, že jsem se mnohdy nudil. To se mi v prvním snímku rozhodně nestalo. Krom toho finále už bylo úplně o ničem, klasické klišé, svázání obou hl. hrdinů apod. Jako netvrdím, že to bylo vyloženě špatné. Ta dánská atmosféra, chladnokrevnost, pár drsných a mrazivých scén se zde najde – to vše se dá chválit. Navíc já nepatřím ke skupince diváků, kteří neuznávají dlouhé dvouhodinové filmy. Třeba u prvního dílu mi vadilo, že to bylo stopáží tak krátké, zde bych ale zas minuty neubíral, jen bych lépe podal příběh. Jako asi mi to ani moc nesedlo, tolik postav atd. Jenže zde ani moc nefungovali emoce, bylo to takové až moc chladné, což rozhodně asi není chybou, patří to k severským filmovým počinům, ale celkově atmosféra byla u prvního dílu zcela odlišná. Ještě za pozitivní zmínku stojí role sekretářky – ta mi sedla. No, dávám s odřenýma ušima 3*, snad se další dva díly vyvedou lépe.

plakát

Zemřít mladí (2019) 

(75%) Solidní filmový počin. Mapuje, jak to chodí mezi gangy v špinavých ulicích Ameriky. Hlavního herce tu máme jako dospívajícího teenagera, který je rádoby pravou rukou zdejšího gangstera. Celé je to pojaté docela realisticky. Najde se tu plno zajímavých scén a napínavých situací. Jean-Claude Van Damme zde má poctivou vedlejší roli, takže si ho tu vcelku dost užijeme. Hraje němého válečného veterána a musím uznat, že tyhle jeho role zničeného a poznamenaného člověka mu v poslední době docela sednou stejně jako nedávný thriller LUCAS. Akčně se tu Van Damme předvede jen trochu, ale to bohatě stačí. Finále je už takové moc urychlené, ale dobře zahrané – nemám s tím problém, jen bych asi filmu přidal delší stopáž a u konce bych trochu víc přitvrdil s brutalitou, ale to jsou jen detaily. Vydařená záležitost to každopádně je. O akci to není, pár obyčejných přestřelek tu máme a jednu slušnou honičku autem. V rámci žánru není co vytýkat. Jen tak dále.

plakát

Všechno nejhorší 2 (2019) 

(80%) Viděno v kině. No vida a to mi jednička až tolik nesedla. Rozhodně mě zabavila, ty zasloužené 3* jsem dal, ale tím to haslo. Na dvojku jsem zašel jen tak ze zvědavosti. Ve výsledku to bylo v podstatě to samé, stejný koncept, podobný příběh, ale bylo to o dost zábavnější, nápaditější, hláškující atd. Celá herecká sestava mě bavila včetně hlavní a skvělé herečce. Žánrově to může připomenout hned několik filmů. Celé je to brané s nadhledem, ale jak se film ubírá ke konci, tak i nějaké ty emoce zafungují – skvělé. Víc od tohoto snímku se snad ani čekat nedá. Já se bavil, lepší jak první díl, ještě si to někdy pustím. A pozor pro ostatní ! Chce to nutně vidět předchozí díl a především si ho v případě pustit těsně před tímto novým. Je to dost pospojované a i některé scény jsou stejné. No, jsem spokojen, paráda!

plakát

Žena v kleci (2013) 

(75%) Začátek severské série. No, tato série mi unikala, tak jsem se rozhodl ji dohnat. Takže nyní k tomuto prvními filmu nesoucí název Žena v kleci. Rozhodně mě to bavilo. Začátek se rozjíždí trochu pomaleji, ale i tak jsem se nenudil. Hlavní herecké duo mě teda dost zaujalo. Hlavní hrdina Nikolaj Lie Kaas mi padl do oka a nemůžu si pomoci, dost mi připomínal vzhledem a trochu i povahou Johannese Brandrupa, který hrál v 1.sérii Kobře 11 policistu Franka Stolteho – opravdu neskutečná podoba a i povaha té postavy. No, jeho pomocník Fares Fares mi přišel jako sympaťák, takže se na tuto dvojici budu v následujících dílech těšit. Příběh tu máme jednoduchý, je i jednoduchým způsobem podán, ale funguje. Hudba je solidní. Vyšetřování má hlavu a patu, záporák je super, žena v kleci si vytrpěla dost, i když bych ještě více přitlačil na pilu a především bych přidal stopáž filmu, aby to bylo více strhující a bohatší na scénáři. Jinak s tím nemám větší problém. Vylepšovat by se toho dalo více, zas taková pecka jako obdobný film Muži, kteří nenávidí ženy, to není, ale i tak jsem spokojen.

plakát

Ticho před bouří (2019) 

(50%) Podle traileru jsem se na SERENITY docela těšil. Říkal jsem si, že z toho možná vznikne zajímavý thriller. No a ve výsledku ani nevím jak to popsat. Rozhodně mě to moc nebavilo, i když pár slušných nápadů to mělo a především solidního hereckého výkonu hlavního herce. Začátek mě teda moc nechytl, pak se to začalo postupně rozjíždět, ale pořád nic moc, především si mou pozornost udržel McConaughey. Jenže po cca hodině filmu nastane velký zvrat, který mi přišel nejen nečekaný, ale i divný. Moc mi do tohoto žánru nepasoval. Takže po zbytek snímku po tomto divném zvratu jsem čekal všelijaká vysvětlení, ale toho jsem se nedočkal. Asi s tím tvůrci záměrně počítali, aby si diváci vytvořili svoji vlastní verzi pravdy. Takže na druhou stránku to moc kritizovat nemůžu, je to takové rozporuplné. Na hraně mezi 2 a 3*, ale já dávám tu slabší 3*. Vyloženě špatný film to nebyl, jen měl být lépe vysvětlen a podán.