Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (839)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Kde byla první část Duny expozicí tajemného světa téměř neuchopitelné budoucnosti, tam je druhá část postaveným hradem z písku, ve kterém si aktéři můžou nezřízeně hrát a tak je v něm tolik akce a děje, kolik se do dvou a půl hodiny vůbec dá fyzicky nacpat. A přesto je to málo. Před dvěma lety bych nejradši na Arrakis v tom téměř bezčasém limbu nejradši zůstal další hodiny(for the record, meditativnější tempo jedničky mi celkově sedělo víc), a stejně tak bych si celého tamního dějinného kolotoče rád přidal i nyní. Villeneuve je opravdu mašina na wallpapery a celý film je jednoduše pastva pro oči. Je to ale tak unikátní, že neskromně nechci jen hostinu, nýbrž nezřízenou žranici - u každého ustřiženého záběru a každé obrazové zkratky si ukřivděně připadám, jako by mě tvůrci okrádali o něco, co nakonec semele vlna historie stejně nevyhnutelně jako ten hrad z písku.

plakát

Indiana Jones a Chrám zkázy (1984) 

The times they are a-changin'. Chrám zkázy mi v paměti celá léta zůstával jako Indyho podivná východní odbočka s nedostatkem nácků a přehršlem kouzel. Dnes se k tomu navíc přidaly původně nevnímané ale dnes nepřehlédnutelné orientalistické a rasistické tendence. Ale je to holt produkt jiné doby. Ale možná i díky tomu byla repríza filmu tím nejpříjemnějším překvapením v celé trilogii. Chrám zkázy je temný, zlý, krvavý, špinavý, hašteřivý, kousavý, ve zkratce jiný. Snový. Klidně to může být jen noční můra, která se Indymu zdála na palubě letadla z Bangkoku. Než z něj vykočil jen na fakin-raftu, ve kterém se doplavil až k vesničce, kterou jako správný bílý rytíř zachránil. Na základě těchto dvou vět může být film buď úplná katastrofa, nebo geniální počin. Třebaže původní autorský záměr byl nejspíš nezamyšleně blíž první možnosti, já se přikláním k té druhé. Tento film zestárnul jako málokterý jiný, ale málokterému jinému to taky tak prospělo.

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

Někde mezi popcornovou Mumií, tuctovým Marvelem a nestoudným a zároveň láskyplným fan-service je sweet spot, kde film bez výjimky funguje. Dungeons & Dragons jsou přesně takoví, nedrží se ani v nejmenším zpátky a z předloh i formátu se jim daří vytřískat veškerý potenciál. Akce, vtip, tempo, nápady, eye-candy, chemie mezi postavami, to vše funguje od začátku do konce na 200% a přesto film narozdíl od tolika jeho podobných nezahltí a neunaví. Čekal jsem příjemné béčko, dostal jsem instantní klasiku a už teď se nemůžu dočkat dalšího výletu do Faerûnu.

plakát

Duna (2021) 

Hodnocení 14/10, objektivně by to bylo na 15 kdyby film měl tak o osm hodin víc (třebaže by sledoval stejný zlomek děje). Jinými slovy totální nadšení z úplně každé vteřiny a na jakkoli věcnější komentář se snad zmůžu až po další projekci. IMAX nutnost.

plakát

The Mandalorian - Season 2 (2020) (série) 

Je to sice jen dalších osm "nijak" natočených epizod čistého fanservisu s jalovými scénáři podprůměrné videohry, ale přesně to se od Mandaloriana očekávalo a víc od něj ani nechci. Snad teda přinese těch deset seriálových spinoffů Disney dost peněz, odvahy a dobré vůle na to konečně zahájit produkci čehokoli, co prostě půjde zcela opačnou cestou (ideálně samozřejmě trilogie Riana Johnsona).

plakát

Červený trpaslík - Země zaslíbená (2020) (epizoda) 

Trpaslík ve vrcholné formě, to je něco co jsem po solidních ale nijak zvlášť vynikajících nových sériích nečekal. A i když bych rád viděl celou sérii kompletní party hochů z trpaslíka, vzhledem k tomu jak dobře tento speciál dopadl si na ni klidně nechám zajít chuť. Teď už jen zbývá modlit se k Rimmerovi za to, aby se u něj podobně sešli i všichni dabéři.

plakát

The Director and the Jedi (2018) 

I trust him. I have to trust him. I'm firmly in Rian's camp now, having told him "I hate everything you've done to my character and disavow...." but once I got that off my chest, I said "Now, lead me oh guru." (Mark Hamill) And lead he did!

plakát

Zrcadlo (1975) 

Sledováno čirou shodou okolností ve stavu málem totálního fyzického vyčerpání, kdy jsem měl problém jak zůstat vzhůru, tak i usnout. Na tomto pokraji bdění a snění se mi toto zrcadlo lidské paměti vrylo do duše; a další den se mi během už obyčejnější reprízy jako zrcadlo lidské duše vrylo i do paměti jako jeden z vůbec nejsilnějších filmových zážitků.