Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (165)

plakát

Černé moře (2014) 

Ztracené nacistické zlato tady už nějakou dobu nebylo a obsazení v čele s Judem je rozhodně fajn. Také atmosféra i technická stránka je slušná. Jenže opravdu špatný scénář od začátku takřka do konce sadisticky hází protagonistům pod nohy větší či menší zcela účelové a většinou smysl postrádající klacky (totiž hřídele), aby se náhodou posádka zrezivělé ponorky těch několik desítek/stovek metrů pod hladinou nezačala nudit. Potenciál námětu je tak zcela ubit několika pitomými ukázkami fungování Murphyho zákonů s nějakým tím ještě pitomějším zvratem navíc. Škoda.

plakát

Osamělý jezdec (2013) 

Verbinski má prostě (v tomto případě komiksově přepálený) western v oku, ať už tomu říkáme pocta, parodie či prostá vykradačka. A Zimmerova parta k tomu prérijnímu blbnutí pouští nabušený soundtrack, který podobně jako celý film plynule navazuje na základy položené v Rangovi. Přes obecně vytýkanou natahovanost ani nemám pocit, že by Lone Ranger obsahoval nějak nestandardně vysoké množství vyloženě zbytečných scén. Navíc takřka cokoliv, co se ve filmu děje, minimálně dobře vypadá a zvučí. Na druhou stranu je při téhle délce opravdu trestuhodné, že jsou ve scénáři nedůvodné zkratkovité střihy a díry. Stejně tak jindy vesměs vítaná multižánrovost se tady přetavila v nepovedenou nevyhraněnost. Zejména rodinnější humor pochybné kvality do načrtnutého dost drsného světa opravdu nezapadá. Kdyby se tvůrci trochu víc obuli do tu a tam naznačené roviny Tontova nespolehlivého vyprávění (obdobně jako se to podařilo např. v případě přášila Silase Greavese ve výborné polské westernové akci Call of Juarez: Gunslinger), mohli z uvedených nedostatků udělat originální přednost, ale v této podobě se na nás Lone Ranger vyřítil s dost rozpačitým výsledkem.

plakát

Kingsman: Tajná služba (2014) 

Dost možná nejzajímavější akční film poslední doby, ale skečovitou stavbou příběhu za dalšími Vaughnovými peckami trochu zaostává. A příště prosím více vyleštěných oxfordek (jakkoliv říct o nich, že mají "open lacing", dost shazuje tu šviháckou imidž, o kterou se tvůrci snažili) a obleků na míru na úkor intenzivního tlaku na divákova vnitřního puběrťáka a do poslední sekundy vyhrocené (byť bezchybně střižené) akce s pompézní hudbou málem iron-manovského ranku (s bondovskými motivy, samozřejmě). Jinak first-class zábava, na kterou jsem se šel podívat ještě jednou (ale na rozdíl od Kick-Ass asi nehrozí, že bych si po další projekci rozmyslel hodnocení směrem nahoru). Colin Firth je přirozeně jeden z vůbec nejlepších superbritských supertajných superagentů filmové historie.

plakát

The Passing Bells (2014) (seriál) 

Masa dost, ale bez krve... a jinak ani nebude. Je zřejmé, že formálně vypiplané "Umíráčky" od BBC cílí na žáky nižšího stupně základní školy jako didaktická pomůcka k hodinám vlastivědy. Dva velmi zkratkovité "zrcadlové" příběhy, lišící se především barvou uniformy, naťukávají některé důležité historické motivy, které si přímo říkají o dovysvětlující učitelský či (pra)rodičovský výklad nebo alespoň o prolistování nějaké slušnější encyklopedie. Do toho koneckonců zapadá i to kompletní anglické znění, které má sice neblahý vliv na autenticitu, ale kupodivu je legrační snad jen v jedné scéně (konfrontace v zajetí, kde se mluví v jedné scéně anglicky i "německy"). Navíc to vyvažuje typově velmi dobře zvolený casting v čele s Lowdenovým Michaelem, kterému toho Němce věříte i přes jazykové kotrmelce. A nebudu zakrývat, že mě u takto sice standardně ošklivé, ale zároveň takřka romanticky podané Velké války, docela překvapil ten cynický konec, jakkoliv je to [SPOILER] jen pocta/vykradačka Na západní frontě klid. Každopádně si myslím, že německá ZDF podobně laděný příběh obyčejných (nejen) vojáků, byť až z té druhé války, zvládla o něco líp.

plakát

Joe Kidd (1972) 

Dobře naložený Eastwood, sympaticky slizký Duvall, pěkná výprava a zajímavá hudba. K tomu pár kouzelných a originálních momentů, třeba kyvadlo s hliněnou nádobou či neslavný konec samozvaného největšího Kiddova soka stojí za to. Také závěrečný grandiózní příjezd lokomotivy je fajn, přestože, stejně jako většina dění okolo, nedává valný smysl. Zhruba od poloviny, kdy lovecká družina dorazí do horské vesnice, se příběh začne plácat v čím dál tím větších pitomostech a nevyhrabe se z nich prakticky až do konce.

plakát

U6 - Úžasný svět vědy (2014) (pořad) 

Slušná reklama na vítkovickou 6. ústřednu. Režie je občas trochu bezradná, děti lehce strojeně nadšené a Zimův Ducháček tu a tam nepříjemně přehrávající... Vaněk si však dává pana továrníka skoro se stejnou grácií jako Heydricha v divadelním Pérákovi.

plakát

Batman: Útok na Arkham (2014) 

Pořádná dávka násilí i nějaká ta erotická vsuvka u Batmana určitě potěší, jen houšť! Jenže co naplat, když se onen dospělý a temnější přístup opět obrovským obloukem vyhnul samotnému ději. Herní Arkham, do jehož světa je tenhle animák zasazen, je na tom příběhově mnohem lépe.

plakát

Djesus Uncrossed (2013) 

Ke čtvrté hvězdě tomu chybí skuteční Brad Pitt a Ving Rhames, k páté skutečný Samuel L. Jackson.

plakát

Skvělý plán (2012) 

Teda neodhalil jsem to sám, ale zřejmě jde o francouzskou romantickou obdobu The Usual Suspects. Blbá zápletka s ještě blbějšími, přesto většinou zábavnými momenty totiž dává mnohem větší smysl, pokud přistoupíme na hru rodiny nespolehlivých vypravěčů. Ti, stejně jako můj oblíbený L'Arnacoeur, šikovně zvolenou manipulací směřují třetí, nicnetušící osobu k nalezení opravdového štěstí... Prostě scenáristický alibismus v praxi. Takže polopaticky: Isabelle a Jean-Yves svůj příběh v rámci načrtnuté filmové reality buď prožili "trochu" jinak, anebo, což je pravděpodobnější, ho neprožili vůbec. Tolik ke všem těm komentářům o pokulhávající logice a nesmyslnosti děje.