Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (2 373)

plakát

Dumbo (2019) 

Dumbo mě trailery nezaujal, ale chtěl jsem mu dát šanci kvůli Timu Burtonovi(jehož starší tvorbu miluji, ale ta novější je o dost slabší), hercům Farrell, Green, Keaton a DeVito. Samotný film mě kupodivu bavil a docela jsem si ho užil. Na pár místech je poznat Burtonova režie, jinak jde čistě o Disneyho neurážející produkt. První půlka je dobrá a zábavná, v prostředku to dost drhne, scény na sebe moc nenavazují a Michael Keaton je nevyužitý. A pak přijde finále, jenž je akčnější a celkem povedené. Není to žádný zázrak, a mezi Disneyho hranými předělávky to bude patřit k horší půlce, přesto mě to překvapilo, že to nebylo špatné

plakát

Stranger Things - Season 3 (2019) (série) 

Jsem hodně moc spokojený. Tahle řada je nejzábavnější, nejvtipnější a místy taky nejdojemnější. Hodně se sazí na humor a mírnou přepálenost, a to ať už jde o dialogy nebo příběh. Tvůrci místy trochu tlačí na pilu, ale jakmile dojde na citlivé a emocionální scény, tak to funguje na 100%. A je radost sledovat, jak se postavy vyrovnávají s bláznivou zatracenou maličkostí jménem láska. Je velmi dobré, že tvůrci dokáží příběh lehce okořenit(obchoďák, invaze), a s novými postavy(Robin, Alexej) pracovat na výbornou. Nejvíce to platí pro postavu Robin(její dialogové výměny se Stevem a s Dustinem nemají chybu), jenž je skvěla a krade si desítky scén pro sebe. Za mě tedy velká spokojenost a radost z návratu známých postav. 9/10

plakát

Yesterday (2019) 

Můj černý kůň letošní sezóny, a pro mě jeden z nejočekávanějších filmů, na který jsem se moc těšil. A o to více mě bolí, že musím napsat, že mě to nesedlo jak jsem chtěl a hlavně jak jsem si přál. Jsem naštvaný, a fakt doufám, že to druhá projekce zlomí, a já pak budu nadšený, ale do té doby budou platit tyto slova. Yesterday má jednoduchou a originální zápletku, a jsem byl zvědaví co s tím tvůrci předvedou. A oni s tím nepředvedli skoro nic, krom pár nápadu. Občas mě přišlo, že scénárista Richard Curtis a režisér Danny Boyle jedou na půl plynu. Z této zápletky se dalo vytěžit mnohem více. A totéž platí i pro písničky. Himesh Patel je fajn a svého Jacka pojal docela sympatickým způsobem, že mu chceme fandit. Kate McKinnon dostala vděčnou roli a užívá si to v každé scéně. Ed Sheeran hraje sám sebe a je vidět, že mu nevadí si udělat ze sebe legraci. Ale i tak, srdcem tohoto filmu je Lily James. Na ní to stojí, díky ní funguje ta romantická linka, emoce a samotný závěr. Yesterday není špatný film, jen z té zápletky šlo vytěžit mnohem více.

plakát

Spider-Man: Daleko od domova (2019) 

Další díl z marvelovského filmového seriálu, a já ve výsledku nemohu říci, že bych byl zklamaný. Spider-Man patří k mému dětství, takže na každý jeho film se těším, i přestože postava je čím dál mladší a já čím dál starší. Přesto to nic nemění na tom, že se v kině dokáži uvolnit a užít si komiksové dobrodružství. Nový Spidey krásně navazuje na Endgame a ukazuje následky z navrácení rovnováhy. Tady si scénáristé a režisér zaslouží velkou pochvalu, protože to dokázali krásně zapojit do příběhu a není to jen taková obyčejná berlička, ale má to svůj význam. Režisér Jon Watts nabral po předchozím díle více sebevědomí a je to hodně znát na akčních scénách a dialogových výměnách mezi Peterem a MJ. Watts do toho velmi příjemně šlape, a tím pádem film ani chvilku nenudí, a díky tomu, že se neustále mění lokace je film i dost zábavný a pestrý. Velmi mě potěšilo, že akční scény jsou propracované a dokáží vycházet z děje a posunout postavu někam dál(Berlín - Londýn). Po herecké stránce to je velká pohoda. Tom Holland, Zendaya, Marisa Tomei, Sam L. Jackson, Jon Favreau či Jacob Batalon si to na pohodu dávají a skvěle si svoje odehrají. Příjemně mě překvapil Jake Gyllenhaal, jelikož uchopil Mysteria správný způsobem, jen je škoda, že mu scénáristé ke konci nedali lepší vývoj. Bohužel scénáristé měli potřebu dát hodně prostoru vedlejším postavám, které pak ve výsledku dost brzdí film a některé scény jsou na škodu, a logika v nich dostává těžce zabrat. Spider-Man: Daleko od domova je fajn komiksový film, který dobře vypadá, má pár fajn zvratu a jako letní oddychovka funguje parádně.

plakát

Aladin (2019) 

Parádně vysoustružený blockbuster, kde je všechno na správném místě. Po prvních trailerech jsem filmu nevěřil, a bál jsem se že Guy Ritchie natočí další komerční průšvih. Na konec to všechno dopadlo dobře, a film se povedl a je zábavný. Ritchie si to hezky pohlídal, sice tomu chybí výraznější autorský rukopis(u pár akční scén je vidět jeho styl a totéž platí pro některé dialogové výměny), ale na druhou stranu má Ritchie po dlouhé době úspěšný film. Je to něco za něco. Velmi mě potěšilo, že film sám osobě vypadá nádherně. Po vizuální stránce je to pastva pro oči, hodně moc se mi líbila práce výpravy, kostýmy a všelijaké detaily, díky kterým jsem měl pocit, že jsem v pohádce. Velkou pochvalu si zaslouží obsazení. Will Smith je tahounem filmu, a krade si spoustu scén pro sebe. Mena Massoud je jako Aladin naprosto přesvědčivý a dobrý. Naomi Scott je nádherná a je radost na ní koukat. Marwan Kenzari svého záporáka zvládl s přehledem a svojí roli si užívá. Hodně velkou radost mě udělala Nasim Pedrad, kterou vždy rád vidím. Film šlape, jako švýcarské hodinky, a jediné co ho sráží je délka a muzikálové čísla, kterých je o trochu více, než je třeba, a bez nich by byl film lepší. Aladin je hezký a dobrý film, a jako odpočinková pohádka funguje velmi dobře.

plakát

Chvilky (2018) 

Mám radost z každého dobrého českého filmu. A to Chvilky rozhodně jsou. Režisérka Beata Parkanová natočila velmi osobitý příběh, který dokáže zaujmout a dojmout. Není to zábavná podívaná, místy je to hodně depresivní a nepříjemně opravdové, a taky hodně povědomé. Film je jeden velký herecký koncert Jenovéfy Bokové, jenž hraje velmi dobře a její výkon je hodně uvěřitelný, a každá cena, kterou za tuto roli dostala je zasloužená. Dobří jsou i herci ve vedlejších rolích(Jaroslava Pokorná, Martin Finger) protože plní úkol sparing partnerů pro hlavní hrdinku. Je to osobní, upřímné a hlavně je to hodně dobré.

plakát

Rocketman (2019) 

Mám z tohoto filmu radost. Asi nejkrásnější věc na Rocketmanovi je ta, že to není klasický životopisný film. A já za to tvůrcům tleskám, protože se mohlo jít cestou klasických životopisných filmů, ale nakonec tvůrci vsadili na zajímavější variantu. Variantu plnou nápadů, extravagance, muzikálových vystoupeních a upřímnosti. Ve filmu se toho děje dost, a klidně by to šlo prodat přes klišé a patos. Naštěstí k tomu nedojde, a film si naše uznání, emoce a další věci zaslouží úplně něčím jiným. Dexter Fletcher je borec a líbilo se mi co zde předvádí. Jeho film je plný energie, života, nadšení pro hudbu a muzikálová čísla. Fletcher si vyhrál nejenom s choreografií, ale i s vizuálními nápady. A v neposlední řadě nezapomněl na upřímnost. Je opravdu osvěžující vidět, jakým způsobem je nám hlavní hrdina zobrazen. Člověk z masa a kostí, plný pochybností, radosti a taky chyb. Žádný oslavný piedestal. Fletcherova parádní režie a skvělý příběh od Lee Halla, by ve výsledku, tak dobře nefungovaly, kdyby nebylo Tarona Egertona. Taron Egerton je hnacím motorem filmu, jeho živoucí sílou a taky srdíčkem. Egerton dává do filmu všechno a je radost to sledovat. Velmi dobře ho doplňují skvělí Jamie Bell(ukradne si několik momentů pro sebe) a Richard Madden(dokazuje, že umí velmi dobře hrát). Potěšila mě i Bryce Dallas Howard, kterou jsem nepoznal(jakmile nemá zrzavé a nebo blonďaté vlasy, tak se mi ztrácí). Film má dobré tempo, které neustále udržují různé písničky nebo muzikálové scény. Nicméně je tam toho dost a místy mě ty písničky začaly trochu splývat(je to hlavně tím, že Eltona nemám tolik naposlouchaného). Oceňuji, že film dokáže prodat emotivní scény a být dojemný, ale tím správný způsobem. Rocketman je velmi povedený životopisný film, který dokáže prodat životní příběh Eltona Johna, tak by to bylo chytlavé a upřímné, a nechybělo tam srdce.

plakát

Dobrá znamení (2019) (seriál) 

S01 - Jsem hodně spokojený. Ještě, než seriál vznikl, tak jsem si říkal, že bude stát za to, už kvůli té zápletce. Pak přišlo obsazení hlavní herecké dvojice, a účast na projektu od samotného spoluautora knihy Neila Gaimana. Díky těmto dobrým znamením vznikl kvalitní seriál Dobrá znamení. Režisér Douglas Mackinnon odvádí velmi dobrou práci. Je si jistý ve vyprávění, krásně nám dokáže prodat svět plný andělů a démonů, a vtipné situace, jenž nám předkládá jsou opravdu vtipné a zábavné. Mackinnon měl šťastnou ruku na obsazení, protože v tomto případě je kvalitní obsazení půlka úspěchu. Michael Sheen a David Tennant si to neskutečně dávají a užívají si každou scénu a hlášku(jejich cesta historií patří k tomu nejlepšímu). A i zbytek obsazení je velmi kvalitní. A to ať už jde o Jacka Whitehalla, Jona Hamma, Mirandu Richardson, Adriu Arjona nebo další herce v cameo roličkách. Seriál má dobré tempo a zajímavé nápady, a k tomu tam dost často hrají písničky od Queenů. Jak jsem psal na začátku, jsem hodně spokojený. Bez chybné to nebylo, ale velká spokojenost zůstává, a to je to hlavní. S02 - To, že vznikne druhá řada mě celkem překvapilo, jelikož jsem si po konci první sezóny říkal, že další příběhy nepotřebuji. Ale pak jsem si řekl, že vidět znovu Sheena a Tennanta jak se baví, hláškují a užívají si své role, taky nebude na škodu. A opravdu to na škodu nebylo. Bohužel tentokrát je zde mnohem více chyb, nudnějších momentů a hlavně slabší příběh. Když, to řeknu jednoduše, tak kouzlo první řady je pryč a reálně nás ve druhé řadě skoro nic nepřekvapí. Tím neříkám, že je to ztráta času, nebo že by to nebylo kvalitně natočené. Jen to prostě je o level hroší, než první řada. Herecky je to opět top - Jon Hamm dostal více prostoru a krade si scény pro sebe, vizuálně velmi dobré, vtipy fungují moc dobře, a narážky na bibli jsou stále zábavné. Osobně se mi hodně líbilo zapojení písničky Everyday od Buddyho Hollyho, scény z Edinburghu nebo samotný konec a pointa celého příběhu. U další řady budu a doufám, že co se týče kvalit, tak napodobí první.

plakát

X-Men: Dark Phoenix (2019) 

Jsem kupodivu spokojený. Po trailerech a vším co se dělo(přetáčky, neúspěšné testovací projekce) jsem čekal fakt špatný film. Nakonec se to povedlo nějaký zázračným způsobem ukočírovat, aby to celkem fungovalo. Jasně, na to nejlepší z x-menovského světa se to nechytá, ale rozhodně je to lepší, než Poslední vzor, Apokalypsa nebo první Wolverine. Největší zásluhu na tom, že se to celé nerozpadlo má režisér a scénárista v jedné osobě Simon Kinberg. Kinberg ví, kde jsou jeho silné stránky, a je mu taky dost jasné, že do epického měřítka se nemůže měřit s Mužem z oceli nebo s Avengers. Proto, taky film stojí na menší, ale propracované týmové akci a velmi solidních dialozích. A ze začátku to velmi dobře funguje. Bohužel, s příchodem s záporáka(Chastain je tady zbytečná a nemá co hrát) se příběh začíná rozmělňovat. A to co by se dalo vyřešit dobrým dialogem je vždy smeteno ze stolu. Jakoby se Kinberg doslova nutil k vytvoření nějakého konfliktu a společného nepřítele. Naštěstí pak přijde efektivní poslední půlhodinka, která vše vylepšuje, a je zde hodně dobré akce(Magneto váli) a i fajn nápadů, a rozhodně je to zajímavější, než jak to vypadalo v trailerech. Jen je to zbytečně plné digi bordelu, a mohlo to být jednodušší, efektnější a osudovější. Film dobře zní a i vypadá. Má slušnou atmosféru, místy dobré dialogy, a starší herci(McAvoy, Fassbender, Lawrence) si to s přehledem dávají. Škoda jen té Sophie Turner, jenž na to prostě nemá. Jsem příjemně překvapený, že to není špatné, ale na druhou stranu žádný zázrak to taky není, a jakmile se začne trochu přemýšlet o příběhu a jednání postav, tak se to začne rozpadat. X-Men: Dark Phoenix není špatný film, ale jako rozlučka s komiksovou sérii, která nakopla komiksové adaptace pro toto století to prostě nestačí.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Po dlouhé době seriál, u kterého platí, že by ho měli vidět všichni. Bez ohledu na věk, národnost nebo víru. Tvůrcům se v seriálu povedlo, výborně vykreslit a ukázat to co se v Černobylu stalo, a co pak následovalo. A díky realistickému přístupu, je to neskutečně silné, depresivní a smutné. To co vidíme se zarývá pod kůži, tak snadno, až mi z toho místy bylo nepříjemně. Obrovskou poklonu si tvůrci zaslouží, jak to zvládli natočit bez zbytečného patosu, přikrášlování a kýče. Prostě čistá syrovost, a co největší věrohodnost a opravdovost. K tomu skvělá vizuální stránka, díky které jsem měl pocit, že tam jsem. A v neposlední řadě nesmím zapomenout na výborné herecké výkony(Jared Harris,Stellan Skarsgård, Emily Watson, Barry Keoghan nebo Paul Ritter), protože díky ním je to o další stupínek uvěřitelnější, a taky mnohem více depresivnější. Už teď je pro mě Černobyl jeden z nejlepších seriálů tohoto roku, a vůbec bych se nedivil, kdyby byl i nelepším seriálem, který letos bude na televizních obrazovkách.