Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (1 128)

plakát

Právě začínáme (1946) 

Nádherný film. Herecký koncert pánů Marvana a Plachty snad ani nepotřebuje komentář. Režisér Slavínský mohl ve třicátých letech platit za mistra kýče, ale i v tomto období u mě platí za nadprůměr. Od Protektorátu šla křivka jeho výkonnosti ještě nahoru, viz báječné snímky "To byl český muzikant", "Nebe a dudy", "Advokát chudých" a "Zlaté dno". Po konci Druhé světové pak natočil ještě dva klenoty - "Poslední mohykán" a "Právě začínáme". Škoda, že zemřel tak brzy, i když se nabízí otázka, jak by se v padesátých letech realizoval.

plakát

Nafukovací panna (2009) 

Výborný námět, ze kterého se ale určitě dalo vytěžit více. Film naštěstí není úchylný, jak by so mohlo zdát. Svým způsobem mě zasáhl, ale jako by se bál jít více na dřeň emocí, škoda.

plakát

Moulin Rouge (1952) 

Výborný životopisný snímek. Někde jsem četl, že byl úmyslně natočen "dvojrozměrně", tedy bez větší hloubky obrazu, aby více připomínal malířské dílo. Skvělému Ferrerovi sebral Oscara Gary Cooper ("V pravé poledne").

plakát

Zuřivý reportér (1987) 

O něco slabší než "Lovec senzací". První povídka velmi zajímavá, ta o telegramu mi naopak přišla dost průměrná.

plakát

Florián (1961) 

Moc hezké, líbily se mi všechny ty nápady - malované kulisy, občasné zvířecí zvuky místo dialogů, naklánění obrazu při cestě z hospody domů atd. Být z toho hodinová televizní pohádka, je to dokonalé. Zdejší hodnocení (53 %) jen ukazuje, že místní tupci a požírači popcornu nepoznají dobrý film, ani kdyby je nakopl do zadku. Jako bonus povedená jazzová hudba. Tento film chci vidět znovu.

plakát

Caravaggiův stín (2022) 

Bohužel zklamání - ze všech filmů o malířích (či obrazech) se mi tento líbil asi nejméně. Je v něm víc m*dání než obrazů a celkově je to takové prázdné a podlézá to špatnému vkusu.

plakát

Lovec senzací (1987) 

Výborný film, skládající se ze dvou povídek. První je ryze detektivní, ta druhá pak humorná ze života židů; první je zajímavá a druhá skvělá. Už se těším na "Zuřivého reportéra".

plakát

On maratónským závodníkem (1919) 

Klasická groteska, kde běh kupodivu nehraje hlavní roli. Nachází se zde zrcadlová scéna (v rozbitém zrcadle se prohlíží detektiv a vidí Harolda), jejíž princip později znovu uvidíme u bratrů Marxových či ve filmu Pekařův císař.

plakát

Mechanik zabiják (1972) 

"Vidět Neapol a zemřít." Povedený akčňák z počátku sedmdesátek, svojí atmosférou mi chvílemi připomíná spíše francouzské krimi filmy.

plakát

P.Ě.S.T. (1978) 

Trochu netradiční Stallone, z jeho filmů možná ten vůbec nejnáročnější. Snímek je to pěkný, ale musel jsem si dát přestávku, při délce přes dvě hodiny je toho na jednoho moc, což možná vysvětluje nižší hodnocení. Ale dát Pěsti dvě hvězdičky považuji za směšné. Stallone mě utvrdil v tom, že z akčních hvězd osmdesátých let je nejlepší herec.