Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Akční

Recenze (2 756)

plakát

Délka života (2020) 

(AFO 2021) Genová blízkost octomilek a lidí - zdravá dlouhověkost rypošů - relativní nesmrtelnost nezmarů: skutečnosti, o nichž jsem měl jisté povědomí již před zhlédnutím tohoto dokumentu, jsou zde poskládány do celku a zastřešeny jedním hlavní tématem - stárnutím. Kdo by nechtěl bez starostí a nemocí žít dlouhý život? Oproti evolučně primitivním žahavcům či nevysvětlitelně houževnatým rypošům jsou lidé stojící na pomyslném piedestalu evoluce zároveň neuvěřitelně zranitelní a ve vyšším věku náchylní k nemocem - což je rozhodně fakt k zamyšlení a dalšímu výzkumu.

plakát

Levhartí královna (2020) (TV film) 

(AFO 2021) Audiovizuálně podmanivá dokumentaristická sonda do života malé levhartí rodinky sice nenabízí žádné nové či převratné poznatky ze života těchto kočkovitých šelem, nicméně i přesto jsem si sledování příběhu Olimby a Makumbiho náramně užíval. Tvůrcům se vskutku kvalitním způsobem podařilo zobrazit koloběh života a smrti v divoké přírodě.

plakát

Píseň lásky – Lidoop s appkou (2019) (TV film) 

(AFO 2021) Dokument o vzácných gibonech a jejich (komplikovaném) seznamování by se dal přenést i do světa lidí, kteří rovněž hojně využívají technologií k seznamování, cítí se osamělí a čekají na toho pravého či tu pravou, na což poukazují v dokumentu i samotní tvůrci. Zaujal mě nápad s vytvořením zvířecí seznamky, jež by mohla pomoci druhům před vyhynutím a u gibonů by například zabránila (nebezpečnému) příbuzenskému křížení. Ve filmu zazní očividná otázka, do jaké míry lze zasahovat do přirozeného chodu přírody, a tím ovlivnit život zvířecích druhů (pro jejich dobro?). Za zvuků klasické hudby se tak divák na padesát minut vydává do vzdálených barmských pralesů a má možnost sledovat svědomitou snahu vědců za záchranou "hvězdných gibonů".

plakát

Zvuky přírody - Záhada bezhlasého křiku (2019) (epizoda) 

(AFO 2021) Skutečnost, že zvířata mezi sebou komunikují a předávají si nejrůznější informace, není novinkou, avšak tento dokument (popř. epizoda) nabízí hned několik nadmíru zajímavých poznatků, jež mi rozhodně rozšířily povědomí o tom, jak se mezi sebou různí živočichové dorozumívají - ať už šlo o sloní komunikaci přes chodidla, mateřský instinkt jelenců či syslí ultrazvukové skřeky.

plakát

Světelné variace městské oblohy (2019) 

(AFO 2021) Pár úvodních informativních odstavců je následováno experimentálně pojatými výjevy z teleskopu, které však bez hudby postrádají jakoukoli gradaci, náboj či "šťávu", takže Spinův film působí ve výsledku dosti fádně.

plakát

Příběh zebry bez hřívy (2021) (TV film) 

(AFO 2021) "Nikdy nesplatíme zvířatům to, co jim jsme dlužni." I když jsem celkem nadšenec do zoologie a navštívil jsem kdysi v dětství ZOO ve Dvoře Králové, neměl jsem úplně povědomí o - dle dokumentu opomíjené - zebře bezhřívé, tudíž byl pro mě tento snímek rozhodně informačně přínosný. Vedle snahy o zmapování populace bezhřívých zeber zobrazuje film okrajově i ugandský sociálně-kulturní kolorit, a tím je více vrstevnatý. Jelikož má dokument slabou půlhodinku, působí na pár místech trochu zkratkovitě, i přesto má ale stále silnou výpovědní hodnotu.

plakát

Hvězdičky - Otto (2019) (epizoda) 

(AFO 2021) Zpočátku lehce infantilní, avšak poté zajímavě pojatý pohled do života zvídavého chlapce, z něhož se díky jeho odhodlání stal slavný vynálezce kontaktních čoček. Animace je poněkud jednoduchá, nicméně tato kreslená jednohubka sází především na informační hodnotu a přímočaré poselství.

plakát

Kuku (2020) (studentský film) 

(AFO 2021) Kukačku zná každý jako podlého hnízdního parazita a Kuku nabízí během čtyř minut pár zajímavých postřehů, jež souvisí právě s kukaččí neslavnou pověstí, přičemž se celá tato animovaná jednohubka nese v humorném pojetí. Jen mi snad trochu neseděl hlas vypravěče.

plakát

Návrat pand do divočiny (2019) (TV film) 

(AFO 2021) Nemotorné, hravé, zvídavé, nenasytné, ale i vysoce teritoriální a nebezpečné - a zároveň opředené nejedním tajemstvím - takové jsou pandy velké, ať už žijí ve volné přírodě, nebo jsou chovány v zajetí. Dokument podává jak známé, tak i nové poznatky ze života těchto černobílých medvědů, a vedle toho nabízí i zajímavý pohled do chovatelské stanice - "práce v přestrojení" byla vskutku úsměvná.

plakát

Zprávy ze světa (2020) 

Zprávy ze světa v sobě umně snoubí westernovou road movie a dobrodružné drama, okořeněné špetkou akce. Příběhově nejde o nijak složitý film - při putování z místa A do místa B dochází ke vzájemnému sebeoťukávání se, které je proložené sérií dobrodružství a zakončené uspokojivým (byť předvídatelným) rozuzlením. I tak jsem se nechal na dvě hodiny unést na mile odvyprávěné storce o bodrém veteránovi a živelné dívce, které svedl dohromady osud. Hanks je zárukou kvalitního výkonu a role "Kapitána" mu opravdu sedla. Mladičká Helena Zengel se rozhodně nenechala zastínit známějším kolegou a podala rovněž přesvědčivý výkon. Jak už bylo řečeno, snímek nepostrádá akci (honička a přestřelka u skal), ani silné až dojemné momenty (Johannin "návrat domů" či "shledání s manželkou"), a vedle toho nabízí překrásné záběry přírodních scenérií, jež jsou umocněny nepřeslechnutelným hudebním doprovodem. P.S. "Abychom mohli jít vpřed, musíme nejprve vzpomínat."