Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (2 752)

plakát

Brooklyn Bridge (1981) 

Ikonický visutý most a jeden ze symbolů New York City; strastiplná konstrukce (otec a syn Roeblingové) v době boomu po občanské válce a poté jeho kulturní význam. Závěr je plný hezky vzletných komentářů, baví nadšenecký exot P. Goldberger. ♪♫

plakát

The U.S. and the Holocaust (2022) (seriál) 

Jistě existuje dobrá stovka dalších holocaust dokumentů, tento se zaměřuje speciálně na roli USA a ztracenou příležitost zachránit mnohem víc evropských židů; kdy spíše než romantické renomé země imigrantů a duch sochy svobody převážila síla exkluze, motto "America First" a anti-imigrační nálady. Nechybí důkladný kontext příčin včetně inspirací pro Hitlera, jako je eugenika, osadnická invaze na západ (vyhlazení původních kmenů), degradace černochů na úroveň podřadných obyvatel. Šestihodinová série dosahuje vytříbený Ken-Burns standard kvality, obsahuje množství dobrých komentářů / svědectví, vstup osobností formátu T. Snydera a nebo Wernera Herzoga, pasáže z deníku Anne Frank. Varování je třeba, téma likvidačních táborů nikdy nepozbyde svůj mrazivý appeal, samozřejmě šlo předejít XY hrozivých osudů, nicméně jedná se o práci ve stylu "co jsme bývali měli udělat..." a těch 225 tisíc (nehledě na zásadně pozitivní roli ve válce) se také musí počítat.

plakát

Coney Island (1991) (TV film) 

Stručná historie populární newyorské zóny "k zábavě a neřesti", kdysi plné atrakcí, midgetů, elektrických světýlek a dalších vzrušení za časů epických světových výstav (x). Předně tu Burns mapuje zlatou éru tří parků (Steeplechase, Luna, Dreamland) v době před první světovou, doporučuji doplnit si příslušnou epizodou podcastu Bowery Boys. Jo a vtipně zde komentuje "Grandpa Munster" Al Lewis. [běželo v rámci cyklu AMERICAN EXPERIENCE]

plakát

The Doors - When You're Strange (2009) 

Snad až příliš krátký dokument dobře zachycuje to, co mám tak rád na muzice The Doors, tj. podmanivou atmosféru a temný snový opar v souladu s jedinečně vypjatou dobou Vietnamu, Mansona, střetu generací, LSD a atentátů. Ve středu se složitou a neudržitelnou osobností Jima Morrisona. +bod za volbu Deppa jako vypravěče, další za užití úryvků z HWY: An American Pastoral. / "I’m interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning. It seems to me to be the road toward freedom." (JM)

plakát

Na pivo do první linie (2022) 

Pohodová válečná komedie v souladu s nedávnou PBS sérií (x), tj. "ani nevíme, proč tam bojujeme", celý je to patová fraška plná vládních dezinformací... Efron jako zprvu naivní a srdcařský budižkničemu je super obsazený, ke 4* mě definitivně přiklonila závěrečná část a působivá rekonstrukce Saigonu během zrádný ofenzivy Tet. Trhák to není, nicméně akorát fajn balanc humoru a vážný látky.

plakát

Blondýnka (2022) 

Nikoli váš konvenční "babičkovský" Hollywood-star portrét, rozhodně neuspokojí po stránce faktický biografie (už předem mějte kontext), nýbrž je to hezky depresivní, magicky realistická životní koláž ve znamení traumat, ztrát a neštěstí, exploatace a manipulací. Hlavní téma je zde tragický rozkol mezi Marilyn Monroe a Normou Jeane. Ana de Armas je okouzlující, bez ní by to bylo možná úmorný.

plakát

...a spravedlnost pro všechny (1979) 

Uvolněná humorná nálada se tu hezky sráží s temnou realitou v "čestný" soudní profesi, aneb jak morální integrita, poctivost a spravedlnost s prací právníka nemá moc nic společný. Jak ukáže super vyhrocený finále, může to být přehlídka kariérní korupce, blázinec a šaráda. Film je v podstatě koláž absurdit, tragédů a fuck-upů, výborná je postava ctihodného soudce Rayforda, jinak samozřejmě vydatná herecká show Al Pacina. Zábava!

plakát

Waiting for Armageddon (2009) 

Buď hodná a pasivně militantní ovečka, nebo tvrdě doplatíš, jakmile se odpočatý Ježíš uráčí snést z nebes a začne se to tu čistit od bezvěrců. Fajn hodinka plná apokalyptických jistot pro všechny, kdo se rádi baví lidskou blbostí.

plakát

The Munsters (2022) odpad!

Maximálně shitový a ve věci Zombieho renomé krajně nepochopitelný pseudo-film někde na úrovni sezonních Spirit Halloween obchodů a strašidelný atrakce tady u nás na Matějský. Cokoli Rob zamýšlel (zachytit a poctít roztomilý kouzlo 60’s série?), tak po všech stránkách hrozně nefunguje. Mohl to být super nostalgický retro camp n’ cheese. Místo toho tonálně mimo, laciný a ošklivě přefiltrovaný, v podstatě fakt nezodpovědný a odfláklý, scénáristicky chabý, trapný, herecky otravný (J.D. Phillips obzvlášť) a těžce nesrandovní / to nejhorší co letos uvidím.

plakát

McCabe a paní Millerová (1971) 

Spolu s Judge Roy Bean další svérázná osadnická hustler postava, Beatty nemá o nic menší charisma. Zde navíc podmanivá snová atmosféra, mix melancholie a dobrosrdečný komedie, romantický prostředí pršavý/ zasněžený důlní kolonie na samotě u lesa, motiv fair-play podnikání nevěstince versus zmrdský praktiky velkých společností (prodej nebo tě zabijeme) — všeho všudy pěkná westernová alternativa.