Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (386)

plakát

Absolvent (1967) 

Nebýt skladeb Scarborough Fair a Mrs.Robinson, nejspíš by jsme zůstali při třech hvězdách. Záběry podkreslené Scarborough Fair se stávájí nezapomenutelným zážitkem, aby vše vyvrcholilo právě Mrs.Robinson při výjezdu z tunelu na most. Nádhernej film, nečekal jsem to až tak dobré. Můžu se na to dívat ze dvou pohledů. Z jednoho můžu kritizovat - pár věcí. A z druhého pohledu kritizovat nejde. Je to ten pohled kdy si jen sednete a užíváte si! Doporučuju druhou možnost.

plakát

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008) 

Paráda! Strašně jsem se bál na ten film jít nebo na něj koukat. Fincher je totiž docela modla, která je zaslouženě v mé režisérské TOP 10. Jenže co to, mistr thrillerů se rozhodne pro Romantické Drama s podivuhodným, až neuvěřitelným příběhem a mě se svírá řiť strachy. No nakonec jsem kvůli nadšeným reakcím zdejšího osazenstva do kina vyrazil a teď se ve mě šíří velice příjemný pocit překvapení. Obavy se nenaplnili, zato očekávání splněno bylo. Kecy o cíleném útoku na plešaté sošky můžou být pravda, stejně tak ale můžou být úplnou paranoiou a upřímě je mi u té mé stažené řitě zda je to tak či onak. Důležité je že jsem shlédl perfektní film s perfekntím příběhem a skvostnými hereckými výkony - zejména ústřední dvojice. Není to úplně Fincher Fincheroidní, ale přesto skvělé. Napadá mě ale, že vlastně vůbec nechápu proč to lidi nejvíce srovnávají s Gumpem. Zatímco u Gumpa máme dva paralelní aspekty (historie Ameriky a život Forresta), které se navzájem stále ovlivňují a oba mají stejný význam, Podivuhodný případ Benjamina Buttona je čistě příběhem života Benjamina Buttona na jehož vzdáleném pozadí se sice odvíjí dvacáté století, ale Benjamin do historie ani historie do Benjaminova života nijak nezasahují snad až na jedinou vyjímku - 2.sv. válku. Gump byl průvodce dvacátým stoletím, Button je průvodce životem Benjamina a Daisy. Oba filmy jsou naprosto odlišně pojaté - NESROVNÁVAT. A proč "pouhé" čtyři hvězdy? Kdybych dal pět, ukřivdím Vetřelci 3, Sedm, Klubu Rváčů, Zodiacovi i Hře. Bejnamin je perfektní a bezchybný, po všech stránkách vynikající film, přesto ale není a nebude (alespoň pro mne) kultem jako je tomu u výše zmíněných. Do toho mu přecejen něco schází. Co se Fincherovi tvorby týče, s jeho úspěchy bylo jen otázkou času kdy se vydá do líbivých vod určených pro to nejširší publikum. 80%

plakát

Tři barvy: Červená (1994) 

Famózní. Tato trilogie má vzestupnou tendenci. Ač máte pocit už odzačátku, že není moc co zlepšovat, další film vás vyvede z omylu. Samotný závěr volně propojené trilogie se povedl na jedničku a trilogii jako celek bych hodnotil pěti hvězdami, přesto že filmy samostatně hodnotím pouhou čtyřkou. Perfektní kamera, scénář, režie i herecké výkony musí zaujmout snad každého.

plakát

Gangy New Yorku (2002) 

Jsem na rozpacích jestli tři nebo čtyři. Ke čtyřem láká především skvělý Daniel Day Lewis, ale i ostatní herecké výkony. Ale pro čtyři jednoznačně mluví stopáž. Ona "americká" nota na kterou ten film hraje se musí odpustit protože ten film je o americe. Nějak mě to moc nevzalo...a na Scorseseho musím říct že velká slabota.

plakát

Spojenec (2006) 

Pěkné. Další chytrá variace na dokonalou bankovní loupež. Plán je v tomto případě rafinovaný jak cukr krystal. Bohužel v dnešní době takováhle rafinovanost v tomhle žáru nepřináší tolik originality, aby to bylo na absolutní hodnocení. Přesto se na filmu povedlo co mohlo. Nemám co vytknout. Velice mě zaujal trošičku netypický Denzel Washington v typické roly...konkrétně jeho vystupování je jaksi jiné než na co je člověk zvyklý. A z Owena se mi stává ostře sledovaný adept na post jednoho z oblíbenců.

plakát

Po přečtení spalte (2008) 

Božemuj to byla zas jednou stupidita. Zábavná, vo tom žádná (až na první půlhodinu, ta se musí překousnout a vleče se), Pittova role je prostěéééé, prostěéééé...jak to napsat...šílená :-D a z něj jsem měl vážně záchvaty. Coenové jsou prostě mistři šílených stupidit. A stejně jako u několika dalších jejich filmů se mi teď honí v hlavě obrovskej otazník pod kterým je připsáno..."a co jako"??? Ježiši to bylo ulítlý!

plakát

Kocourek se vrátil (1988) 

Kocour do domu - Pán do domu, aneb takhle geniální animovanej kraťas jsem dlouho neviděl.

plakát

Rallye smrti (2008) 

W.S.Anderson a logika? Asi bych spadl po halvě z jahody, když bych něco takového vyžadoval. Takže to raději nevyžaduju...a přesto. Takovouhle srágoru jsem dlouho neviděl...poslední podobná byla snad...snad AvP :D To bych tomu zas křivdil. Proti AvP je totiž Death Race zlatý! A za svou jakous takous snahu o vizuální stránku si dokonce svou ednu hvězdičku zaslouží. Horší už je to s lidma...kýčovitý zpomalený záběry na kozatý silikonový pýřící se děvy byly vyloženě na přezdžku. Taktéž klišovité záběry na Stathama na hrazdě - to by se chtělo až křičet "KOMU TIM PROSPĚJETE?!" Ale nejhorší ze všeho je scénář! Vzpoměl jsem si na jednu hru na předchůdci stolního počítače - slavném ZX Spectru. Evidentně ji pam režisér/scénárista hraje dodnes. A aby mohl realizovat "gamesnické" sbírání bonusů, zasadil děj do dnes již obehraného prostředí které znáte minimálně z Running Mana, ne? Pokud by to člověk měl brát vážně...eh, co to kecam, o to se nikdo snažit ani nemůže. A pokud to berete jako bezmyšlenkovitou odreagovávačku na umlácení času, přežijete celých 90 minut bez újmy na zdraví (alespoň v to doufám). Děkuji všem svatejm alespoň za to že se Anderson tentokrát nejal zničit nějakou legendu a hraje si na svém písečku, kde nemůže urazit ani nasrat, jako to udělal u AvP.

plakát

Fargo (1996) 

Sám jsem ustívačem několika kultovních filmů. Jsou kulty které vyloženě nemusím, dokážu ale pochopit jejich kultovitost - Osvícení od Kubricka, Matrix. Jenomže jsou tu i kultovní snímky kde mi hlava absolutně nebere proč. Sem bohužel teď patří i Fargo, prostě jsem viděl průměrný film, nebo lehce nadprůměrný, ale nic víc. Debata zda je lepší Lebowski nebo Fargo mi přijde absolutně zcestná a zbytečná - ty filmy jsou tak jiný že srovnat nejdou a nevidím důvod proč by se o to měl někdo snažit. Takže Fargokult mě nevzal, ale přesto se utěšuji že jsou i kultovnější snímky které jsem hodnotil mnohem níž (viz. některé pokusy klipaře Aronofskyho), takové už kulty zkrátka asi jsou.

plakát

Rocky Balboa (2006) 

TO CO STÁRNE V ČLOVĚKU NEJPOMALEJI, JE SRDCE! Sly to dokázal. Nechci tady velkohubě prohlašovat že je to ten nejlepší Rocky ze všech, ale svím způsobem to tak opravdu je. Je totiž ten nejlidštější a myšlenkově nejhlubší. Nádherný příběh který plně vystihuje právě to, co cituji na začátku komentáře. Zde není nejdůležitější trénink, ani zápas, který přesto je samozřejmím vrcholem. Zde je nejdůležitější lidskost a překonání sebe samého. Famózní! Čtyři nebo pět hvězd?