Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (320)

plakát

Sněhurka (2012) 

Proč tak nízká hodnocení? Tahle "Sněhurka" fakt není úplně pro malé děti, užil jsem si ji já (nesnáším Juliu Roberts, tady jsem ji ale miloval, pro TYHLE cynické role se narodila), moje žena (princ Krasoň neustále bez horního dílu zabral), oba (nekonečný proud cynických fórků, narážek, sprosťárniček, ano, občas trochu infantilních, pošahaní trpaslíci, a ten závěr...). Navíc moc pěkná výprava, nestvůra v lese, trpasličí vychytávky, spousta dějových drobností, kostýmy, emancipovaný děj, ale s nenápadným náznakem, že emancipace ve stylu "nikoho nepotřebuju, vystačím si sama, protože tím změním svět" nemusí dopadnout dobře. Tohle zpracování si na nic nehraje, má prostě pobavit. A já se bavil dobře.

plakát

Dítě Bridget Jonesové (2016) 

Viděl jsem asi půl hodiny. Renée vypadala strašně a celé to bylo hrozně trapné.

plakát

Egypťan Sinuhet (1954) 

Rovnou musím říci, že jsem nejdřív shlédl film a ten mne teprve motivoval přečíst si předlohu. Film nevybočuje z velkofilmů té doby, všechno je velké, rozmáchlé, kostýmy úžasné, barevné, celá výprava. Pokud se člověk spokojí s tím, bude asi spokojený. Mně tam ale něco chybělo, nějaký přesah, a co to bylo, jsem zjistil po přečtení předlohy. FIlm si z ní vzal jen malý zlomek, a zrovna ten méně důležitý, a ani ten nějak zvlášť nerozvinul. Tahle kniha by si zasoužila zpracování ve stylu seriálu Řím, seriál, který bude tak rozmáchlý, že nevynechá zcela zásadní části knihy, ale, stejně jako kniha, se bude snažit zachytit ten přesah, myšlenky, dilemata, mocenské kličky a jejich důsledky, marnost nad chováním člověka, nejednoznačnost postav.

plakát

Vládce knih (1994) 

Bohužel, námět nadějný, stejně jako začátek, dalo se z toho vytřískat něco úžasného, epický příběh s úžasnou animací, hloubkou ... jenže to by nesměl chytit hollywood se svými profláklými nudnými nezajímavými malůvkami bez přidané hodnoty. Promrhaný potenciál.

plakát

Báječný den (1996) 

Takoý příjemný rodinný film. Celá zápletka se mohla vyřešit hned na začátku, kdyby se rozhodli ty otravný děcka hodit do řeky.

plakát

Latte a kouzelný vodní kámen (2019) 

Pěkný příběh, dost dlouhý, takže pro trochu větší děti, nejen kvůli délce, ale i kvůli určitému příběhovému přesahu, neboť obsahuje dost různých "výchovných" pasáží. Není tak zběsilý, jak některé americké hrůzy. Mně se příběh líbil, našemu dítěti také, to hodnocení mi přijde podstřelené.

plakát

Krakonošovo tajemství (2022) (TV film) 

Za mne dobrý. Ne úplně dobrý, ale dobrý, ale serou mne ta nízká hodnocení, tak spíš přidám, než uberu. Po delší době pěkné zpracování příběhu, které neurazí. Vydařený výběr herců, včetně např. Leony Skleničkové, Jana Nedbala nebo Dominiky Zeleníkové. Bez přehrávání – toho jsem se opravdu velmi obával u prvoplánovitě komické role vědátora Ondřeje Sokola, ale úroveň pitvoření a hláškování nakonec tak akorát, aby se to nezvrhlo v trapnou frašku. Švehlík spíše komornější a strohý (k třistaleté postavě mi to nicméně sedělo), Prachař správný necita a hajzl (jako vždy), Skleničková k sežrání, i ten trochu přehrávaný Burmeister mi tam seděl. Příběh měl hlavu a patu, krásné exteriéry, kamera a taky, jak jsem si už při filmu uvědomil, vydařené hudba a ruchy. Decentní triky. Fakt, že se na to určitě ještě někdy podívám, sám o sobě znamená, že film byl dobrý. Jasný, jsem generace vyrůstající na staré seriálové verzi, ale ta byla až příliš černobílá a tendenční (zlý pán s velkým břichem vykořisťující poddané, hodní poddaní, krakonoš, kterému vlastně všechno patří a rozdává jen komu chce) a na jedno brdo (Trautenberk něco vymyslel, byla to vždy lumpárna, Krakonoš ho vytrestal), což mi vždy vadilo. Rozhodně bych staré verzi dal nižší hodnocení než této, nicméně jsou to dvě rozdílné kategorie.

plakát

Pětka s hvězdičkou (1985) 

Slušný film z osmdesátek, poměrně realistické, domnívám se, zobrazení života na vesnici, ta sociální kontrola, pomluvy, výuka, život děcek, partaj a její akce, v několika okamžicích jsem se až divil, že některé hlášky tehdy prošly. Koukatelné překvapivě i po létech, neboť toho soudruhování tam moc nebylo. Pro Čejkovičáky zase možnost osvěžit si obec před 30 lety, pro ty, co dobu nepamatují, lehký náhled (branná cvičení, dobrovolně povinné akce, učitelský sbor apod.).

plakát

Zimní víla (1999) (TV film) 

Viděl jsem popravdě jen kus, ale to bylo tragické. Šílená hudba, herecké výkony jak z ochotnického divadla, podivná kamera, zoufalá výprava. To i ty hloupé uřvané Troškovy pohádky NĚCO měly.

plakát

Pozadí událostí (2022) (seriál) 

Neokoukaní herci, zajímavé prostředí Olomouce a univerzity, jak nemám Issovou rád, hrála velmi civilně a uvěřitelně. Nečekal jsem nějaké velké dílo k filozofickému přemítání, spíš lehčí detektivku, a tu jsem prostě dostal. Některé scény z posledního dílu byly jak z absurdní komedie, pobavily, ale v kontextu seriálu byly trochu přepísknuté.