Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (1 870)

plakát

Báječní muži s klikou (1978) 

Humorný příběh o průkopnících kinematografie v Česku. Toho humoru v něm ale vlastně moc není a děj je poměrně plytký. Plusem filmu Jiřího Menzela ja krásně navozená atmosféra staré Prahy a herecká představení mistrů Rudolfa Hrušínského a Vladimíra Menšíka. 55 %.

plakát

Jedna noc (2016) (seriál) 

Jedna noc zcela změní život mladého studenta Naze Khana - newyorčana s pákistánskými kořeny. Mistrovsky provedené atmosférické dílo, které sází hlavně na tísnivou a depresivní atmosféru a atmosféru tajemna a očekávání dalšího vývoje. Do tohoto prostředí dokonale zapadají hlavní postavy příběhu - Nasir Khan a John Stone, jejichž obsazení Rizem Ahmedem a Johnem Turturrem se tvůrcům neskutečně povedlo. Zvláště Turturro je v roli svérázného advokáta jedinečný a naprosto úžasný. Škoda, že po první absolutně dokonalé epizodě, ty další už malinko stagnovaly v lehkém stereotipu a ve výživnosti a samotné finále vyšumělo do ztracena. I tak je "The night of" více než dobré a poutavé pokoukání. 75 %.

plakát

Neznámý voják (2017) 

Vynikající finský biják o boji Davida s Goliášem ve Finsko-Ruské (Sovětské) válce. V první řadě skvělá kamera, a to jak v detailech, tak v záběrech krásné finské krajiny lesů a jezer, výborně natočené bojové scény, které tvoří asi osmdesát procent filmu a v neposlední řadě výborní finští herci a taky hezká hudba. Pochvala pro finskou kinematografii. 80 %.

plakát

Ochránce (2021) (seriál) 

Lukáš Vaculík jako školský ombutsman řeší deset závažných případů v českých školách, které jsou smutným odrazem atmosféry a dění v dnešní společnosti. Kromě zábavné ambice nese v sobě tato desetidílná série také podnět k hlubšímu zamyšlení se nad velice současnými, živými problémy českého (nejen) školství a společnosti vůbec. Skvělé scénáristicky, režijně i herecky. Jediný, ale dost zásadní problém jsem měl se samotnou osobou ombutsmana, která je zde vyobrazena na jednu stranu jako vyplašený, nedůstojný posluhovač, kterému přidělí jako kancelář plesnivý kamrlík a kterého nechají u prvního případu zcela bez peněz a prostředků kdesi v zapadákově v pasťáku, kde musí přespat a půjčit si tři stovky od místního správce a na stranu druhou je to téměř všemocný úředník s pravomocemi organizovat práci kriminalistů a mordparty a výrazně do ní zasahovat. Ani samotný Lukáš Vaculík v titulní roli - s těmi jeho dlouhými pohledy vyplašeného raněného zvířete - mi nějak nekápl do noty. Dávám ale určitě palec nahoru za výborně natočený, originální, smysluplný a na místní poměry vyjímečný počin. 80 %.

plakát

Smrtonosná past: Opět v akci (2013) 

Starý dobrý John McClane z devadesátých let je nenávratně pryč. Toto není Smrtonosná past, toto je jen jeden z nepřeberného množství prostoduchých béčkových akčňáků. 40 %.

plakát

Smrtonosná past 4.0 (2007) 

Skoro dvacetiletý časový skok od natočení první Smrtonosné pasti a více než desetiletí od trojky předpokládá u čtvrtého pokračování technický a vizuální progres, a ten se také dostavil a ukázal se v plné kráse a síle. Oči si parádně smlsly. Je to ale jako jídlo, které je krásně nazdobené, načančané, ale chuťově přeplácané a nevyvážené. Film Lena Wisemana má sice spád a akční akcelerace, ale chybí to správné dějové napětí a nápaditost, mnohé scény jsou těžce přepálené, těžce uvěřitelné až spíše komické a John McClane už není tím normálním chlapíkem, který tu a tam utrousí nějakou vtipnou hlášku. Čtverka sklouzla do béčkové kategorie, nicméně je to poměrně zábavné béčko. 65 %.

plakát

Smrtonosná past 3 (1995) 

Třetího pokračování série se ujal John McTiernan a odvedl skvělou práci. Trojka je svým pojetí trošku jiná než první dva filmy, ale co se týče napětí, nápaditosti příběhu, hereckého složení a svérázného humoru, drží nastolenou vysokou úroveň a mne dokonce bavila více než dvojka a oproti jedničce je horší snad jen v tom, že jednička je prostě jednička. Výborná práce. 85 %.

plakát

Smrtonosná past 2 (1990) 

Po roce jsou zde opět vánoce a John McClane se znovu ocitá v (ne)správnou dobu na (ne)správném místě. Tentokrát na newyorském letišti, kde se postaví po zuby ozbrojeným teroristům... Kouzlo jedničky se trochu vytrácí kvůli pocitu prvoplánového kalkulu, který toto volné pokračování lehce navozuje. Je zde více akce, výbuchů a střílení, ale taky více přepálených a ne zcela věrohodně působících momentů. Stále je to ale skvělá zábava se skvělým Brucem Willisem. 75 %.

plakát

Smrtonosná past (1988) 

Bruce Willis jako newyorský policista John McClane, který se octnul v kalifornském mrakodrapu právě ve chvíli, kdy do něj vniknou ozbrojení teroristé...Výborný scénář, napětí od začátku do konce, charismatický, přirozený a uvěřitelný Bruce Willis, stejně skvělý záporák Alan Rickman, výborná kamere Jana de Bonta a hudba Michaela Kamena. Naprosto skvělá podívaná. 90 %.

plakát

Dopisy z Iwo Jimy (2006) 

Příběh, přibližující bitvu Japonců s Američany o strategický ostrov Iwo Jima a hlavně příběh obyčejných japonských mužů, v jejichž nátuře je nesmírné odhodlání zemřít za svou zem a za svého císaře, třeba i "čestnou smrtí" sebevraždou. Ne všichni jsou ale fanatičtí hrdí vlastenci. Jsou i tací, kteří si uvědomují nesmyslnost války a zbytečného utrpení a jejich touha po přežití a po setkání se svými nejbližšími je větší, než odhodlání zemřít. Oba postoje jsou ve filmu představeny velice silně, hluboce a emotivně. Silných pasáží je v příběhu několik (nejsilnější je jednoznačně ta, kdy vojáci provádějí granátové sebevraždy), ale jsou zde i pasáže zdlouhavé a jednotvárné. U mne slabé, ale 4*. 70 %.