Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Famózní. Pominu-li skvělé herecké obsazení a výborný scénář, zbývá ještě mnohé. Radost herců z toho, že mohou zase jednou skutečně něco hrát, ta je  vidět v každé minutě snímku. Každý díl je v podstatě velké téma, které by samo vydalo na seriál, přesto je v jednom díle vždycky řečeno to podstatné. A vždycky zůstáváme v rovině rozumu, známe limity možného, názory všech stran. A je na nás divácích si vybrat to své. Pořád však cítíme, že to se ve filmu děje, jde vší silou k meritu věci a to i v případě věcí velmi obtížně řešitelných, běhů na dlouhou trať. Jde o oficiální linii zaštítěnou státem, přes všechny přešlapy stále prosazovanou tradici a dlouhodobé cíle naší kultury v tom lepším slova smyslu. Vše velmi korektně a pokud možno nestranně prezentované. A ten nádherný závěr, to tu prostě už dlouho nebylo...90% ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší český seriál od Mostu! (sice jsem od Mostu! žádný jiný český seriál neviděl, ale víte jak) Ochránce má silné téma v problémech českého školství, přičemž se zašťiťuje konkrétními případy a daří se mu je nahlížet věcně, citlivě i divácky atraktivně, coby drama oděné do kriminálky s trochou politiky, kdy se za případy vyjíždí do různých koutů republiky. A oceňuju ten message, že věci často bývají složitější než v novinách a na vině nebývá jedno shnilé jablko v sudu, jak chceme slyšet, ale špatně postavený sud, který způsobuje, že jablka hnijí. Jinými slovy pokud se chcete rozčilovat a rychle soudit u zpravodajství, poslužte si, ale tady černobílé dobro a zlo a jasné záporáky najdete spíš výjimečně. Komunikování problémů výborně pomáhá vztah ombudsmana s jeho pohodářským řidičem-zosobněným (rozumným!) hlasem lidu a to i díky perfektnímu Řezníčkovi. Co celou dobu pokulhává je linie ombudsmana a jeho manželky, která se zúročí až v úplném závěru. Některé díly nekončí úplně přesvědčivě (Andílek, Džungle před tabulí...), ale za slabý nebo zbytečný bych označil jen Mužskou záležitost a za největší pecky pak pilot a závěrečný díl. ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Řeknu vám, je to fakt síla a popravdě bych nevěřil, že něco podobného bude kdy možné vidět v tuzemských seriálových vodách. Jde totiž o snad nejsmysluplnější počin, jaký se mohl v rámci, nejen naší, televizní tvorby zrodit, protože se snaží provést objektivní rozbor závažných problémů týkajících se školství a majících velmi významný celospolečenský přesah, poskytnout všechny úhly pohledu a poskládat co možná nejpravdivější obrázek skutečnosti, který se daří vykreslit ve všech barvách, a to především díky životným postavám a jejich uvěřitelnému konání a prakticky bez výjimky skvělým hercům v jejich rolích. ()

.baris. 

všechny recenze uživatele

Je super sledovat, jak a kam se Vaculík herecky i žánrově posunul od dob Kamaráda do deště. Svoji roli zvládá výborně a dává jí punc opravdovosti. Snad jediné, co se mi zdá trochu nepřirozené, je ta zavile spisovná čeština, to mi k němu moc nesedí. Jinak mu věřím všechno. Skvělý je ale i další casting. Plesl, Havelka, Hřebíčková, hlavní aktéři jednotlivých příběhů - všichni jsou výborní, ale absolutně všechny, včetně hlavního hrdiny, válcuje fantastický Řezníček, u něhož bych nikdy neřekla, že mu taková role sedne, ale který je bezchybný a svůj part si viditelně užívá. Klobouk dolů. Občas je tempo trochu pomalejší, ale žádný díl není vyloženě slabý. Aktuální a palčivá témata českého školství jsou otvírána citlivě, ale bez větších vytáček, poutavě, ale ne prvoplánově a se skvěle vygradovaným závěrem v rámci jednotlivých epizod i celku. A hlavně - s vědomím, že nikdo a nic není černobílé... Skvělý počin. Nejlepší díly: Ahoj tati, Tichá dohoda, Andílek. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že divák musí občas trochu přivřít oko, přece jenom je to seriál a ne dokumentární tvorba, takže se nějaká ta berlička najde. Ale jinak je to naprosto dokonalá sonda do problematiky českýho školství inspirovaná skutečnýma příběhama a případama. Někdy je to nepříjemný, vyvolá to nejednu emoci, jindy skoro zůstává rozum stát, že se vůbec něco takovýho může dít. Ale bohužel je to tak a tady bych rád tvůrcům složil poklonu, protože nasadili laťku vysoko a udrželi to celou sérii. Herecký výkony nijak nehaprujou, všechno těm hercům sedí a exceluje pak zejména ústřední dvojice (L. Vaculík jakožto sám Ochránce a jeho řidič v podání P. Řezníčka). Musím uznat, že na konci nejednoho dílu mně ukápla slza, to sdělení a poselství tam rozhodně je. Za mě to splnilo svůj účel a v tomhle případě doufám, že se dočkáme i druhé řady! ()

Galerie (195)

Zajímavosti (37)

  • Natáčelo se ve Slaném, na Kladně a v bývalé elektrárně dolu Schoeller v Libušíně. (rakovnik)
  • Premiéru epizody sledovalo 1,3 mi. diváků (15+). Epizoda se tak stala nejsledovanějším večerním pořadem a také nejsledovanějším pořadem celého dne. (rublik05)
  • Brněnská škola se měla nacházet dle slov postavy ztvárněné Jaroslavem Pleslem na náměstí Brigády, v prvním záběru je ale u vchodu vidět název ulice Kotlářská. Náměstí Brigády, ani ulice Bystrická, o které se v tomto díle hovoří, v Brně nejsou. (klukluka)

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama