Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (1 363)

plakát

Smrt černého krále (1971) 

Jako vždy, Sequens natahuje stopáž ponejvíce zbytečnými výstupy. Ale kriminální zápletka je tentokrát výborná.

plakát

Nejistá sezóna (1987) 

Protože film vznikl v době nesvobody, nemohl se vyjadřovat k současnosti přímo, nýbrž výlučně v metaforách a jinotajných narážkách. Snad proto je odborná kritika v hodnocení tohoto díla nápadně nejistá. Německý bohemista Helmuth Beranek vyslovil názor, že film je jízlivou kritikou poměrů na českých železnicích (želva v akváriu, sníh v ulicích, Papouškův tragický výlet na dvorek, atd.). Naopak numerolog Mojmír Horyna zjistil, že ve zdánlivě nicneznamenajících číslech o počasí je zakódováno proroctví o vzestupu a pádu komunistické Číny. Tomu by odpovídala i scéna, kdy Svěrák zdánlivě náhodně fouká do vody bubliny. Tak či onak, film je tajemstvími přímo nabit. Političtí činovníci jen funí a mlčí. Napětí se dá krájet. Smrtka říká "na shledanou" - komu? To se nesmí říkat ani naznačovat. A kam se ztrácejí Smoljakova ramínka?

plakát

Soudce (2014) 

Dobré. Ale scénář není bez problémů. Trošku přesmíru vedlejších postav a minipříběhů, trošku nesoustředěné vedení hlavní linky. Chtělo by to ještě dopilovat, myslím.

plakát

Angel Heart (1987) 

Nesmyslný příběh slátaný dohromady prvkem rozdvojené osobnosti. Pro mě neakceptovatelný, laciný trik. A všeliký ten satanismus je taky nahovno.

plakát

Kaviár jen pro přátele (1969) (TV film) 

Znamenitý scénář. A chtěl bych vidět, kdo ze současných herců by tohle zahrál.

plakát

Sněhulák (2017) 

Myslím, že je to průměrné i v těch nemnoha ohledech, které tady někteří vychvalují.

plakát

Smrt mouchy (1976) 

Mně se zdá, že tohle byl snad poslední Kachyňův originální počin. S postupem let se redukoval na jakýsi sladkobolný, nekonfliktní výraz. Řemeslo samozřejmě uměl, ale umělecky kornatěl, nebo snad tlak normalizace... Kdepak Kočár do Vídně!!!

plakát

Oslněni sluncem (2015) 

Myslím, že řemeslně je to zvládnuté skvěle, ode všech zúčastněných. Co se na filmu všeobecně nelíbí, to je jeho chlad, bezvýznamnost. Jenže vtip je v tom, že právě takovým to mělo být! Jenom pózy a nedospělé hry lidí prolezlých hedonismem a falší (pop-music). Co skutečného mohou takoví lidičkové prožít? I ta smrt je v jejich podání jaksi pitomá a zbytečná. Leč symptomatická! Kolik jen hvězd pop-music zemřelo takhle blbě? No nic, tak podepíšeme fanouškovi cédéčko a máme tu epizodu za sebou. --- Soukromě si představuji, jak by se na takovém "šokujícím úmrtí génia" vyřádil bulvár. A Tilda by se slzou v oku přidala k dobrému, jak ta strašná událost navždy ovlivnila její (neexistující) uměleckou tvorbu. --- Pořád ta hra, hra na život, jen ne život sám.