Reklama

Reklama

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (713)

666teen 

všechny recenze uživatele

Ano, je to tak. Když dva dělají totéž, není to totéž. Viz obrázkové zpracování severských kriminálek. Dánští braši se v klidu a v pohodě pustili do Oddělení Q a zatím drží laťku proklatě vysoko. Ovšem tato mezinárodní verze dobrodružství detektiva Holea, známého jako Zlitý Harry je podívaná zmatená, až abstraktní. A to mám obě předlohy ještě v živé paměti. Fassbender se sice celý film opravdu tváří jako sněhulák, ale tentokrát to není na víc, než na dvě hvězdy. Slabé dvě. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Až srandovně nepovedené. Alfredson vypráví tak klopotně a neobratně, že potenciálně napínavý případ zazdí asi už po dvaceti minutách, a to s prvním flashbackem s Valem Kilmerem, u něhož jsem regulérně vyprskl smíchy. Fassbender je ještě unavenější než v Assassin’s Creed a Sněhulák je přesně tím typem filmu, který je vždy za divákem a otravně kombinuje stupiditu a děravost zápletky s překombinovaností a zmatečností. Chápu, že to asi chtělo vyplnit klasický podzimní slot po Zmizelý, nakonec to ale končí i za Dívkou ve vlaku. 30% ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Pane profesore Kardo, tak jsem toho sněhuláka postavil. Ale za mokra (mu) moc nestojí. Spoléhám na Breivika, že mně pošle pytel mrkve. Stavění sněhuláků je totiž ukrutná legrace. Tenhle film bych přejmenoval na Huhuláka. Alespoň v názvu filmu by byl nějaký tvůrčí vrchol, samotný film jej totiž postrádá. Pokud by se jednalo o televizní krimi na odpoledne, ta tvůrčí nejistota a poslepovanost záběrů ústící do nepřehledné změti a mizerné finální rozuzlení, které moc rozumu nepobralo, by nikoho nepřekvapilo. Prostě typický tv standard. Jenže film měl být ambiciozní kino produkcí, v níž vystupuje slavný románový detektiv Harry Hole, který dvě hodiny v ukrutném ledu a mrazu nahání stavitele sněhuláků u domů žen produktivního věku a pisatele zlověstných vzkazů alkoholem načichlému detektivovi v jedné osobě. Liknavý režijní přístup mohl/měl zachránit detektiv v hlavní roli, když ale vyberete herce, který má charisma pohozeného nedopalku na nádraží v Oslu a celou dobu neprojevuje zájem film jakkoliv herecky podržet/podpořit, je třeba odmyslet si tuto postavu a zaměřit svá čidla na někoho jiného. Třeba Rebecca Ferguson byla zajímavá, následně i pátrání se neubíralo úplně blbým tempem a formou. Stále ale platilo, že film měl nepřehledné střihové zkratky/skoky, kdy nevím, jaký vliv měla na děj dvojrole Chloe Sevigny, následně jsem nepostřehl, co se s ní po jejím zmizení stalo, proč byly ve filmu flashbacky s herecky resuscitovaným Valem Kilmerem a jiné "záhady". Určitě měl film nemálo dějových pochybení, přikládám to zhoršeným podmínkám, ve kterých vznikal. Na filmu není znát, že by námět byl až tak špičkový. Vypíchnu zajímavý a nejasný úvod, pak příjemné pátrání po stopách tajemného detektivova "ctitele", i vizuál má něco do sebe. Závěr je extrémně trapný, prostě finále měli jednoznačně přetočit, rozuzlení nedávalo dobrý smysl, napětí se nedostavilo, celé to vzalo rychlý konec. K tíži filmu jde i bizarní přízvuk, jakým herci mluví v originále. Jasně, většina norských postav mluví žvatlavou angličtinou. Výsledek není optimální, je zhola průměrný, tenhle Huhulák totiž s příchodem prvních slunečních paprsků roztaje, respektive za pár dnů se tahle nepropracovaná krimi vytratí z paměti. 5/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velmi mizerné zpracování knižní předlohy, které jsem po právu stále odkládal. Fassbenderovi jdou spíše padouchové, než postavy, které by měly být kladné. Absence jakékoliv postavy, s níž by se divák mohl ztotožnit a fandit jí, způsobila, že mi osud postav byl vcelku lhostejný. Kde jsou onen severský chlad, ona příznačná temnota? Těch několik napínavých minut se ve dvou hodinách rozplyne jak kapka v moři. Většina postav si navzájem lže a skrývá před sebou tajemství, a tak není divu, že místo spolupráce si na své přijde smrt. Možná bych ocenil, kdyby alespoň v tom marastu zůstal detektiv ležet uprostřed sněhu a ledu a už se nezvedl. Nejdrsnější scénou je hned zkraje vyplňování dotazníku, pak už se film jen vleče. Bez atmosféry, nulové gore, nezáživné. Oceňuji snad jen sněhuláka a severskou krajinu, i když z ní mohlo být vidět více. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vážně mě překvapuje, kolik lidí vlastně film vůbec nechápe. Ano, spousta dějových linek vyzněla do ztracena, zřejmě v rámci proškrtávání už tak tak snesitelné stopáže, ale ve vyšetřování se nebude ztrácet ani nečtenář knižní předlohy. Film má výbornou mrazivou (haha :D) atmosféru, dokonce bych se jí výjimečně nebál nazvat hororovou a ačkoliv jsem si říkal, že skandinávské tvůrčí vedení co do autenticity zážitku může filmu jenom prospět, stejně jsem se nedokázat ubránit pocitu, že takový Fincher a jeho žánrová sestřenka Gone Girl je ještě o něco tíživější podívaná a vlastně jsem se u Sněhuláka nedokázal úplně naladit na potřebnou strunu (haha, další inside joke). Druhá půlka mě překvapivě pohltila více, ovšem jakmile došlo k rozuzlení, tak to pro mě bylo docela zklamání. Takže jsem si vlastně naplno nedokázal užít ani jednu půlku jak jsem chtěl. Nic to však nemění na faktu, že jsme rozhodně dostali nadprůměrnou adaptaci jedné slavné norské detektivní série, ve které jako vždy exceluje Michael Fassbender a vedlejší postavy hrají herci, které určitě odněkud znáte, což mi také tak obvykle nepřipadá a určitě to pomáhá k lepšímu ztotožnění se s postavami. Repete si asi nedám, ale za pár let bych si další případ klidně se stejným tvůrčím týmem a o něco méně zkratkovitějším scénářem s chutí dal. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (14)

  • Režisér Tomas Alfredson sa priznal, že sa im nepodarilo nakrútiť nejakých 10 - 15% scenára.
    (classic)
  • Ve filmu se vyskytuje známý norský most Storseisundbrua, který patří mezi nejnebezpečnější mosty na světě. Je to kvůli svému obloukovitému zakřivení, který připomíná horskou dráhu a od jara do podzimu do něj naráží silné vlny. (Yoshitsune)

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Co zazdilo Sněhuláka?

Co zazdilo Sněhuláka?

19.10.2017

Už zítra jde do amerických kin Sněhulák s Michaelem Fassbenderem. Mrazivý thriller, jenž natočil uznávaný Tomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven), byl jedním z nejočekávanějších… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

Reklama

Reklama