Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (211)

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Hobit se nesmí srovnávat s Pánem prstenů, jinak je po ptákách. Pán prstenů je ve všech ohledech propracovanější, úplnější, kvalitnější, lepší. V první řadě se musí divák s tímto faktem smířit, aby mohl pokračovat v cestě k pozitivnímu přijímání třídílného dobrodružství Bilba Pytlíka. Peter Jackson jako by se v určitých momentech či rozhodnutích snažil tomuto pocitu bránit, co mu síly stačí, ale můžeme se jen dohadovat, co může být přičítáno jemu a co ne.. viz. informace o velmi uspěchaném natáčení a dokončování scénáře za pochodu. Hobit je mnohem odlehčenější příběh, který neklade příliš důraz na realismus jako LotR, a je k tomu důvod, protože Hobit je pohádka, až z Pána prstenů se při jeho vzniku stalo drama. Zpět ovšem k tomuto dílu, Neočekávaná cesta je bezesporu nejlepší z celé trilogie, Tolkienovy předlohy se snaží držet nejvíc, a podle toho to vypadá. Mrzí mne samozřejmě zpočítačovělost, jistá míra praktických efektů by taky neuškodila. Jako jeden z nejvíce kladných aspektů filmu pokládám Martina Freemana, jenž celý film táhne, když si trpaslíci vybírají otravnou/nudnou chvilku a Gandalf zrovna bloudí po Středozemi. Ian McKellen je samozřejmě klasa a s rolí Gandalfa si umí poradit, z ostatních herců pak ještě vyčuhuje i Richard Armitage a ze všech trpaslíků budou nejsympatičtější Balin a Dvalin. Zpracování trpaslíků je dle mého velmi dobře zvládnuté a maskéři si na jejich vzhledu skutečně pohráli, díky čemuž se pak i lépe rozlišují. Nenacházím zde žádné vyloženě zbytečné scény, v pořádku je úvodní hostina ve Dně pytle, akční scény mají spád a pokud si divák zvykne na nenápadně se vytrácející fyzikální zákony, dokonce se i dobře baví. Inu, hodně se pokročilo od Legolase, sjíždícího schody na štítu ve Dvou Věžích. Azog je vcelku hrozivý záporák, i jeho backstory je vystavěná obstojně a myslím si, že není chyba ho nastrčit i do zbytku příběhu. Stejně tak je slušná i linka s Nekromantem a nevyslovená hrozba Sauronova oka nahání husí kůži víc, než jeho odhalení v dalších dílech. Za nejlepší scény bych označil jednoznačně Hádanky s perfektním Glumem (jako vždy), závěr u hořící borovice, ale i odlehčení se zlobry. Hudba zde k vykreslení nejpříjemnější atmosféry z trilogie vyniká nejvíce, v dalších dílech už pak není příliš motivů k zapamatování, narozdíl například k zdejšímu nápěvu Misty Mountains. Kdyby takto vypadali i ostatní dva Hobiti, rozplýval bych se. Nejzaslouženějších pět hvězd z Hobitů, ovšem dostanou je i přes výhrady nakonec všichni, protože Středozem je srdcovka.

plakát

Spalovač mrtvol (1968) 

Silou vlastního šílenství naprosto psychologicky deptající snímek. Mistrné promitnutí knihy na filmové plátno. Dokonalá režie, zneklidňující kamera, psychotická hudba podtrhují děsivou, hrůznou atmosféru. Démonický Rudolf Hrušínský v životní roli hravě strčí do kapsy všechny Hollywoodské herce.

plakát

Blade Runner 2049 (2017) 

Podmanivá a intenzivní atmosféra podkreslená dunivou, éterickou hudbou dokáže obalit velmi nadprůměrný scénář se skvělými herci do výsledného nezapomenutelného audiovizuálního zážitku a jinak poměrně dlouhá, pro někoho až nepřekousnutelná stopáž se tak mění v barevné, poklidné a emotivní rozjímání.

plakát

Kingsman: Zlatý kruh (2017) 

Zlatý Kruh je prakticky Tajná Služba přes kopírák, pokud by se přidalo mnohem více over-the-top akce, digitálních efektů a známých tváří. Navzdory ostatním lidem mi to rozhodně nevadí a 140 minut mi uteklo jako voda. Herecky nejvíce exceluje Colin Firth a příjemným překvapením je i Pedro Pascal, jenž si skutečně krade každou scénu pro sebe. Jeden z mála záporů je trochu slabší záporák (šišlajícího Sama L. Jacksona je těžké překonat Julianne Moore, i kdyby se snažila sebevíc). Stejně jako v jedničce je tu příjemné množství zapamatovatelných scén (honička s taxíkem, pěvecké číslo a vlastně většina akčních scén) a to je přesně to, co od filmu chci. A ještě pár dní si asi budu zpívat Johna Denvera. :)

plakát

Smrtihlav (2017) 

Kdyby se smíchalo to nejlepší z Anthropoidu a Smrtihlava, vznikl by dokonalý film. Takhle je HHhH jen slabší odvar prvního zmíněného. První polovina, soustředící se na Heydricha, je o dost lépe zvládnutá, než trochu uspěchaný závěr s parašutisty. Vyskytly se tam velmi kvalitní momenty, které ale vždycky bohužel vyprchaly dříve, než scéna skončila. Film ale nenudil, hodně rychle utekl a nebýt Anthropoidu, možná by se dočkal lepšího přijetí.

plakát

Strážci Galaxie Vol. 2 (2017) 

Některé filmy balancují na velmi tenké hraně mezi vtipností a trapností a je obdivuhodné, jak tenhle tuto situaci s naprostým přehledem zvládá, dusíc člověka vlastním smíchem.

plakát

Muži, kteří nenávidí ženy (2011) 

Velmi sympatické zpracování, akorát mi přišlo trochu zbytečné, vzhledem k filmu s Noomi Rapace, který vznikl asi tak dva roky před ním. Celkově je mi trochu odporný ten zvyk Hollywoodu si natočit s vlastními herci úplně všechno, aby nemuseli číst titulky. Původní film je o něco lepší a Noomi Rapace mi do role sedí víc, ale i přesto je Muži, kteří nenávidí ženy adaptace věrná, a to i svou kvalitou.

plakát

Zahradnictví: Rodinný přítel (2017) 

První díl Zahradnictví je film typu "neurazí, nenadchne", zkrátka takový průměr, který z naprosté opomenutelnosti zachraňuje Ondřej Sokol se svým trademarkovým hraním, díky němuž celkový film zvláštně balancuje i na hranici komedie. Díky němu je film o dost sledovatelnější, než by byl bez něj, a obávám se, že jestli nepřijdou do dalších dílů s něčím jiným, bez něj to prostě nebude ono. Některé postavy jsou naprosto odporné, ať už záměrně (baba Mařčí mě bude ve snech pronásledovat ještě týdny) či navrátivší se Jindra (nechápu jak se jim to podařilo, ale je mi šíleně nepříjemnej kvůli Fingerovi, jestli je to záměr, tak nic proti). Celé to zkrátka stojí na Sokolovi, který když táhne film od Jarchovského a Hřebejka svými humornými hláškami, je to známka toho, že je něco špatně. Ale jako celek, jak jsem říkal, neurazí, nenadchne.

plakát

Špunti na vodě (2017) 

Příjemné překvapení a na poměry současné české komedie velice nadprůměrné. Krátká stopáž je ideální a celkový snímek je naplněn krásnou lehkostí, a i hloupé vtípky pak dokážou být zábavné. Čermák a Liška perfektní, Langmajer sice hraje trochu přitrouble, ale to se dá přičítat jeho postavě. 70%

plakát

Hra o trůny - Série 2 (2012) (série) 

Po první série částečný pokles kvality, který ale úspěšně dohání povedený závěr z Černovody. Ze Stannisovy linky je dobrá jen postava Davose a Shireen, po konci té Nedovy přichází Robbova, která je ovšem mnohem nudnější. Joffrey se nám stále víc vybarvuje a Noční hlídka je za Zdí o dost zajímavější. Výtečná volba závěrečné scény. OBLÍBENÉ POSTAVY: Jon Sníh, Tyrion Lannister, Arya Stark, Bronn, Jaime Lannister, Brienne, Jorah Mormont, Davos Mořský, Samwell Tarly, Varys, Jeor Mormont. NEOBLÍBENÉ POSTAVY: Joffrey Baratheon, Cersei Lannister, Pycelle, Stannis Baratheon, Renly Baratheon, Loras Tyrell, Janos Slynt, Shae, Catelyn Stark, Craster.