Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (317)

plakát

Eternals (2021) 

Začnu výčtem pozitiv, protože jich moc není. Líbila se mi moc přítomnost Celestials (ačkoliv byl Tiamut až tragicky odbyt a Arishemova reakce na konci byla taky donebevolající) a celá dvouminutová scéna, kde se představovaly záměry Celestials byla parádní, konečně se dostáváme v Marvelu pořádně do vesmíru a k entitám, což já dost můžu. A jsme už celkem vysoko, za Celestials už tu máme pouze vyloženě abstraktní postavy jako Lord Chaos and Master Order, Infinity a Eternity, Living Tribunal a pak už sám bůh Marvel univerza - One-Above-All (jehož jeden aspekt je dokonce jeden ze Celestials, jménem Fulcrum). Pak se mi líbilo, jak SPOILER*** natáhl ten ind tu malou holku kamenem po hlavě ***KONEC SPOILERU a tím to hasne. Zbytek nuda, cringe, nevtipné vtipy, škoda materiálu. Všechno tu bylo řečeno, ten film je doopravdy nemastný neslaný. Veškeré charaktery působí (oproti tomu na co jsme v MCU zvyklí) jako opravdoví žabaři a ještě navíc jsou stavěni do role velkých vychovatelů lidské rasy, tak to potěš koště. Různé změny národností, ras, pohlaví a orientací mi jako nevadí, třeba ta hluchá Makkari byla dost super, to mi přijde cool a klidně sem s dalšíma "postiženýma" superhrdinama a hercama, ale tady toho bylo moc a na sílu. Hrozně to chtělo být poplatné době, fanouškům a vlastně se ten film snaží být vším a není ničím. Meh. Jo, ale k dalšímu výčtu pozivit patří Pip the Troll, jak se objevil, tak jsem zajásal. Nejen tím, že tu postavu mám vlastně rád, ale že značí velké věci a objevil se dost vtipně, takže super. Přísliby do budoucna jsou fajne, ale současnost bída.

plakát

Gaia (2021) 

Již tradičně zvedám na pět hvězd, i když film byl na suverénní čtyři, kvůli příšerně podhodnocenému hodnocení zdejších porotců. Rozhodně solidní horror, který má skvělou atmosféru, ale funguje to i jako chytrý art. Mnohovrstevnatý film, který ale není těžké pochopit nebo si interpretovat. Je zábavné ho sledovat a uvízné v paměti. Rozhodně překvapení poslední doby.

plakát

Kdo přežije - Série 41 (2021) (série) 

Sračka. SPOILERY Všechno špatně. Posledních pár dílů jsem se bavil tím, že tu byla jakas takás strategie a existovali tu dva silní hráči, kterým bych přál vítězství (Ricardovi jako padouchovi, Xanderovi coby hrdinovi) a vyhrála to Erica, která by si v žádné normální řadě neškrtla. Xander nedostal ani hlas, no to je úplně špatně, i při finálních řečech jsem si myslel, že porota jako ví, že je to super hráč a zaslouží výhru, ale co to jako bylo? Zpolitizované hlasování, nic víc. Celá sezóna je mix mizérie. Agresivní fake woke manifestace, Jeffovy exibice, nesmyslný edit, špatné strategické i fyzické výkony, slabí hráči, vyzdvihování slabých hráčů, žádné pořádné odměny, hromada příšerných twistů a výhod, srdceryvné medailonky. Ze Survivoru zbyla ohlodaná kůstka a na té to celé visí, obávám se, že to dlouho takto nevydrží a další řada neslibuje změnu, spíš podtrhnutí tohohle příšerného směru, kterým se Surv vydal. Opravdu jsem po finále měl nepěknou pachuť na patře a bolí mě to dilema, zda si pustit příští řadu a trpět opět tohle martýrium, či nechat Survivora ve vzpomínkách. Ach jo. Sledoval jsem tu show od premiéry na Nově a to už bude nějakých těch dvacet let a fakt je to nepěkný posun. Vždy jsem se divil Zeckovi, že měl pindy na Surva už někdy okolo 20. řady, ale on měl pravdu a ten úpadek začal už tehdy a teď jsme tak na dně, že to nejde dál.

plakát

Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021) 

uknuli jsme včera s drahou polovičkou dlouho očekávaný Snydercut a skvělý (na BvS jsme byli na jednom z prvních rande a teď jsme se po roce a půl manželství dočkali Snydercutu, šílený :)). Jako je velká škoda, že jsme to takto neviděli na poprvé. Já jsem teda vděčný konzument, mě se člověk zavděčí celkem lehce a stačí mi celkový zážitek z filmu, na detaily úplně nehledím. Proto se mi líbily obě verze. Teď teda po zkouknutí Snyderovy vidím nedostatky v té první kinoverzi Josstice League (jasně, viděl jsem je i tehdy, ale celkově mě film bavil i přes jeho uspěchanost a remixovost). ¨ Každopádně Zackova verze dává perfektní smysl. Fan servis funguje na jedničku (KONEČNĚ si někdo vzpomněl na Martiana Manhuntera, mého miláčka a dokonce se v easter eggu objevil i Spectre). Třešničkou na dortu jsou Darkseid, Anti-life equation, černý Superman (co to bylo s těma kamínkama? získal telekinezi?) a spoustu dalších skvělých věcí, kterýma se konečně povedlo Snyderovi vystavět krásný základ pro celý universe. Což bylo tehdy skoro nemožné, dohnat za tak krátkou chvíli Marvel, ale přesně po tomhle filmu by se dalo v DCEU jít jakýmkoli směrem a připravené pevné půdy pod nohama bylo habaděj. Škoda, že to vykoksovanci ve Warneru takle pojebali. Finální scéna s Barrym byla epesní, nikdy bych nečekal, že se něčeho takového dočkám v ne-animovaném DC filmu a stalo se. Celkový vyznění mi dost připomínánalo Final crisis, což je naprosto nejlepší DC event, takže jsem spokojený. Samozřejmě to bylo trošku utahané, zpomalovačky byly otravné, hudba byla lepší v první verzi (i když Junkie XL dělá super podkresy, tady se úplně neutrhl z řetězu), přesto nemůžu jinak, než konstatovat, že jde o důstojný první film nejlepšího superhrdinského týmu ever a velká statisfakce od filmového průmyslu.

plakát

Loki (2021) (seriál) 

Už v prvních dílech Lokiho, které sice působili zajímavě jsem tušil, že to bude sračka. A ona je. Můj názor se víceméně shoduje s dvou a tří hvězdičkovýma hodnoceníma. Marvel začal trpět únavou materiálu. Nedovedu si představit jak mohlo na diváky působit uvedení multiversa tímto způsobem mixlé ještě cestováním časem a para-realitama. Zbytečně komplikované, nevstřebatelné, nuzné. Loki zde ztrácí charisma a jeho love story je minimálně pochybná. Spíše ale nechutná. Neustále se zbytečně žvaní a děj se zaplétá a zaplétá a nefunguje. Co mě ale na samém konci potěšilo, byla SPOILER přítomnost Kanga dobyvatele.. na druhou stranu je to ale jeden z nejmocnějších padouchů Avengers a je škoda, že se objevil zde, kde je plýtváno jeho potenciálem, místo např. dalších Avengers. I pokud dostane jinde (a jiné jeho verze) více prostoru, pořád je to škoda. Na druhou stranu ale mě fakt potěšil, takže poslední díl krásně spláchnul pachuť seriálu, jenže zase moje manželka to má opačně, první díly jí bavily a konec zas vůbec. Tak nevím, čím to je. Je to už v rozporu mezi fanoušky komiksů a filmů? Nevím a už mě přestává bavit to zjišťovat a sledovat.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Chápu, čím Matrix Resurrections nasral fandy. A já nejsem úplně fanda, dal jsem si všechny čtyři díly po sobě až letos chvíli po vydání čtyřky. Nemám tedy k celé sérii sentimentální vztah. Ten sentiment ale ze čtyřky trochu příjemně cítit byl. Mimoto se mi líbila první půlka a její meta přesah. Taky se mi líbilo, že se děj točil opět kolem Trinity a Nea. Tak to má být. Při sledování jsem se dokázal vcítit jaké by to bylo procházet si takovým odloučením se svou manželkou. Strašný. A proto film cením, zanechal ve mě ty správné emoce. Samozřejmě se to na trilogii nechytá, ale nebylo to špatné.

plakát

Mortal Kombat (2021) 

Tak jsem včera s drahou polovičkou zkouknul Mortal Kombat. Určitě to strhne lavinu kritiky, ale za mě je to grandiózní béčko! Já jsem teda fakt velkej fanda Mortal Kombatu od mého úplného dětství a tak jsem se těšil dost. Pokud to nesrovnáváte s prvními filmy a nečekáte hollywoodskej blockbuster, tak zklamáni nebudete. Příběh vybočuje ze zajetých mantinelů (v tom smyslu, že se opět po x-té neomílá první turnaj, ten tam ve výsledku ani není), je tu kvantum nových postav, které odpovídají předloze a když to vezmu kolem a kolem, tak takové filmy už se fakt strašně dlouho netočí. Nejvíc podobné je to asi seriálu Legacy a možná nejnovějším hrám. Určitě to má kiksy, ale taky spoustu soubojů, fanservisu a hlášek. Reálně bych tomu dal 4,5* jako fanda, sázím 5, protože je mi líto jak se to s každou hodinou procentuálně propadá níž.

plakát

Paranormal Activity: Next of Kin (2021) 

Jako fanoušek found footage horrorů jsem vyloženě Paranormal Activity nesnášel. Přesto jsem je samozřejmě viděl všechny a tak jsem nemohl minout i nejnovější díl. Shodou okolností jsem viděl i všechny Eubankovy filmy a tak jsem byl zvědav. No samozřejmě nejnovější Paranormal Activity vůbec nesouvisí se svými předchůdci a to ani formou. Připomíná spíše jiné, kvalitnější found footage (nemám pamatováka na názvy, ale patří k těm lepším FF dílkům). FF z prostředí sekty jsme už taky měli možnost vidět, ale v poslední době se toho tolik netočí a tak byl tenhle filmek příjemný osvěžení. Nebylo to extrémně nervydrásající, spíš popcornově zábavné, ale ne mělké. Za mě super. PA ode mě získávala hodnocení mezi odpadem a 3* a ze všech těch filmů si vybavuju sotva úlomky, ale tohle byl plnohodnotný kvalitní horrůrek. Spokojenost.

plakát

Paroží (2021) 

Ty jo, co na tohle říct. Nečekal jsem to. Není to žádný průlom, ale taky to není žádný průměr. Látka je to těžká, psycho nálada je cejtit, ale ne natolik, aby z toho člověk byl příliš konsternován. Děj je správně pomalý a přitakává atmosféře zoufalýho zapadákova, ale zároveň to ke konci už člověka trochu nudí. Je to rozporuplný film. Baví mě na něm podtext o týrání dětí, o stavu amerického venkova apod. a zároveň mě baví mi používání klasické mytologie známého monstra tak, že až do odhalení pořád netušíme s jakým zlem máme co dočinění. Takže jsem někde na půli cesty, je to kvalitní horror, zasluhující pozornost, ale člověk na něj asi musí mít zrovna náladu.

plakát

Pavel Dorotka: Vizuální vypravěč (2021) 

Vizuální vizionář z Telče a majitel čím dále více prohlubující se narcistní poruchy Pavel Dorotka nás obdařil dalším svým projektem, tentokrát opět dokumentem za prvotním Pavlovým účelem - proslavit se. Pavel netočí pro lásku k filmům, on chce být slavný a netají se tím. Kvalitativně je to posun, kamera (i to, že jsou tam vlastně dvě) a zvuk jsou dál než obvykle. Obsahově je to ta samá nastavovaná kaše. Několikrát přemleté "historky" z Pavlova života a vlastně popis celé jeho filmografie, která by dle mistrových slov měla vrcholit tříhodinovým hollywoodským oscarovým bijákem. No.. Jak to hodnotit Hodnocení na hvězdičky je velice relevantní. Pavel je ultra bizár a díky tomu může vděčit za svojí popularitu. Skalní si v tom najdou opět svoje, ale obávám se, že Pavel má svůj vrchol jako každá internetová sentace za sebou a čeká ho jenom pomaloučký pád do vyčpění. Protože kromě jeho bezbřehého sebevědomí a sebepropagace už víceméně nemá co nabídnout. Povšimněte si zde i lehké kritičnosti a skeptičnosti ze strany Šebiho, který Pavla tak moc zbožňuje, že mu to nikdy nevpálí na plno, ale ví to. Těším se na knihu, na Lásku i zradu a další filmy a přeju Pavlovi ať se mu někdy v budoucnu dostane kvalitní léčby. To zanechává takový hořkosladký pocit na patře, po shlédnutí.