Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (56)

plakát

Zaklínač - Série 1 (2019) (série) 

Výpravné, uspěchané a nestoudné ve své promarněnosti. Zaklínač trpí stejným neduhem jako nové Star Wars, neví, komu se chce zavděčit a jak si poradit s hloubkou a komplexitou základů, na kterých chce stavět. A tak bere svět, kterému nerozumí, tu slepí, tu škrtne, tady přidá a nakonec to prožene emočním vagónem agresivní osuduvosti, který snad má nahradit neúplnost a nespojitost děje i prázdnost abstrakcí a paralel, které se přes očividnou snahu nepodařilo ze Sapkowského díla přenést. Bohužel, samotný osud prostě nestačí, někdy je třeba něco víc... Přitom se nemuselo nikam spěchat, autoři mohli s klidem na srdci nechat první sérii Jaskierovi, Geraltovi a Yennefer, soustředit se na svět, ve kterém příběh chtějí vyprávět, a vyvarovat se děr, které nebudou umět slepit. Slovy klasika, 3.6, not great, not terrible.

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

"What did you do last night?" "Well, you know, I got some popcorn and went to a experimental film where nothing happened for three hours..." Bernard Black zkrátka dokázal poslední dva Tarantinovy filmy perfektně popsat již před dvaceti lety. Řemeslně skvělý, easter eggy a hit songy naplněný snímek je natočen v podobném duchu jako Osm hrozných, jen genralizuje interakci mezi postavami zavřenými v chajde na interakci postav se světem kolem nich. Po celé tři hodinky roztomile decentní stopáže jsem v kině napjatě seděl a čekal, kdy děj začne nějakým způsobem gradovat a...inu, nezačal. Všední rutina stiskem zvonku přešla na několikaminutovou skvělou třeskutou jízdu, která spíše než cokoliv působí jako fan service fanouškům alternativní historie. A tak, zatímco v kině se člověk nějakým podivným způsobem baví tím, že se vlastně příliš nebaví, po cestě z kina už je těžké zodpovědět dotěrné otázky jako..."O čem to teda vlastně bylo?" a "Co se ti na tom líbilo?"

plakát

JourneyQuest (2010) (seriál) 

JourneyQuest je určen spíše pro skalní fantasy nadšence, než pro široké publikum, a právě v tom je jeho kouzlo. Seriál má výborný námět (měl by vyjít i sepsaný průvodce světa který bych rád použil do DnD her) a postavy jsou detailně promyšlené, různorodé a mimochodem i skvěle zahrané (opravdu jde poznat, že si herci natáčení užívají). Každá další série má vyšší rozpočet a ačkoliv jde pořád o amatérský snímek, přece jen už třetí série vypadá daleko výpravněji, než ty dvě předchozí. K jednotlivým sériím bych jen poznamenal, že první je spíše seznamovací, druhá si ukrajuje až příliš velké sousto v podobě rozšíření počtu vedlejších linek, což značně zpomalí tempo, a třetí, jednoznačně nejlepší, naopak graduje skvěle a ukazuje, že i za malé peníze lze natočit velkolepý zážitek. Go Carrow! P.S. Čtvrtá série byla na kickstarteru oficiálně obnovena se slušným rozpočtem, tak se snad příští rok máme na co těšit.

plakát

Útěk z vězení - Vzkříšení (2017) (série) 

Slušný rozjezd, výborné budování napětí, velmi povedený Jemen a příšerně překomplikované a hloupé dvě závěrečné epizody s nemastným a neslaným finále. Vlastně i mimo závěr se v sequelu vyskytuje tolik klišé, nesrovnalostí a zbytečných scenáristických chyb, že pokud bych nad tím přemýšlel, musel bych jít s hodnocením ještě o stupeň či dva níže. Brání mi v tom vlastně jen nostalgie nad první sérií a skvěle zahraný T-Bag.

plakát

Warcraft: První střet (2016) 

Jakožto fanoušek her jsem měl od filmu pramalé očekávání, ale byl jsem mile překvapen. Řemeslně výborný a vizuálně překrásný (ač infantilní), Warcraft trochu klopýtá na tom, že by chtěl vyprávět až moc věcí najednou (vývojové linky postav, vývoj frakcí, a zároveň seznámit všechny nezúčastněné s pravidly a historií tohoto světa), což považuju spíše za problém prvního dílu. Vytknout musím i poněkud chabé herecké obsazení (nebo možná jen chabé dialogy), kdy od lidí skutečně vynikne jen Lothar v podání Ragnara Fimmela. Na druhou stranu, orkové jsou vyvedení náramně, mají ve filmu dostatek prostoru a většina hlavních i vedlejších postav tak má v příběhu svůj smysl (Kromě té Dracy...). Durotana jsem si velice rychle zamiloval a ještě pár hodin po promítání jsem si utíral oči svou hnědou (pozor, ne zelenou!) orčí vlajkou. Vzato kolem a kolem, velmi povedené nastartování filmové série, které mě vážně navnadilo na další díl.

plakát

Flash (2014) (seriál) 

My name is Barry Allen and I am the dumbest man alive! První série přišla se slabým rozjezdem, ale gradovala solidně a koukalo se na to moc pěkně. Pak najednou jako by si část CW scénáristů z Arrowa sbalila fidlátka a vydala se naproti přes chodbu do Flashova oddělení. Seriál se během druhé sezóny protlačil tolika nesmysly a WTF momenty, že vrtím hlavou sám nad sebou, že jsem s tím nesekl podobně, jako s Arrowem. Režijně či vizuálně to přitom není vůbec špatné, i ty dialogy jsou zkousnutelné a teen love story je tu jedna jediná! Flash si rozhodně udržel laťku kvality o poznání výše, než Arrow, ale od třetí série už toho příliš neočekávám.

plakát

Arrow (2012) (seriál) 

Kdo se povznese nad nereálnost MCU (V případě Arrowa spíše DC CU), kde hrdinové neumírají (nebo jsou následně oživeni) a nepřátele jsou ve svém střeleckém umu školeni Stormtroopery, takže i ten jeden bucefal běhající kolem s lukem stihne vystřelit rychleji tváří tvář plně automatickým zbraním, toho čeká výborná dynamická první sezóna, která přináší podobně jako Daredevil trochu temnější komiksové pojetí. Ovšem bez filosofického nadhledu a poslouchatelných dialogů (Vážně, kdo ty sračky píše?). Oliver je drsňák a s ničím se nemaže....až dokud mu neumře jeho nejlepší přítel a on se rozhodne být lepším mužem. V tu chvíli se atmosféra v prdel obrací a seriál rychlíkem uhání k patokům typu Smallville. Druhou sezónu naštěstí vyzdvihl charismatický hlavní záporák, ale sezóna třetí už nemohla ničím utajit absenci smysluplného scénáře. Aby toho nebylo málo, čtvrtá sezóna se rozhodla zaměřit na vztahy mezi hlavními postavami, a ještě navýšit četnost kulervoucích dialogů, které by si z prstu nevycucal ani Ed Wood. Výsledek je znát - dívat se na to už opravdu nedá.

plakát

Osm hrozných (2015) 

Jak by řekl Shakespeare, moc povyku pro nic. Ne, že by to byl špatný film, ale poněkud kratší sestřih by mu slušel mnohem, mnohem více. A tak, ač fanoušci Hydry nepochybně výskají nad ustřeleným koulemi mr. Jakcsona, nám ostatním zbyl neotřelý snímek, který ani výborné dialogy nemůžou vytáhnout z husté příběhové vaty (protože on tam vlastně skoro žádný příběh ani není, že? A i ta trocha, co tam je, nedává moc smysl). P.S. Ennio to parádně rozjel a toho oscara si rozhodně zasloužil. P.P.S. Gradace na konci filmu je moc pěkná, ale tak nějak ji shazuje fakt, že konec samotný už žádnou pointu nemá. Prostě je to jen spousta násilí, bez hlubšího významu. A to se snad i u Tarantina dávno okoukalo, nebo ne?

plakát

Letopisy rodu Shannara (2016) (seriál) 

Slibovali Game of Thrones pro teenagery, cestou se přetočili spíše k Pánu prstenů, ale kvalitou nedosáhli ani jednoho z nich. A to ani zdaleka. Co taky chtít, když dialogy snad píše ten stejný člověk, jako v Arrowovi. Shannara to prostě schytala už na úrovni scénáře, a žádné množství krve nebo pěkných hereček (a že obě dvě hlavní herečky stály za to) to nemůže napravit. Což je škoda, vizuálně to vypadalo moc moc dobře.

plakát

Hříšníci (2011) (seriál) 

Zajímalo by mě, jestli mezi HBO a Showtime neexistuje nějaká nepsaná soutěž o to, kdo natočí více erotických scén za rok. Ne že by mi bradavky Emmy Rossum nějak vadily, dívá se na ně náramně a vlastně celý seriál je zrežírován skvěle. Tvůrci se s ničím nesrali, vzali Americký sen a naservírovali nám ho trochu jinak, z kontroverzního pohledu městské chudiny, kterou staví do ještě kontroverznějších situací, to vše s obrovskou porcí satiry, nadsázky a černého humoru. Toho je někdy více, někdy méně, ale stále dost na to, aby vás řádně pobavil. Jediné, co občas zamrzí, je absence nějakého většího příběhu v některých sériích, ale tohle je prostě seriál o postavách a ty jsou vykreslené náramně, zejména jejich postupný vývoj skrz všechny ty průsery, kterými si musely projít. A tak i po pěti sériích zůstávají Shameless špička a já se nemůžu dočkat, co si Showtime pro Gallaghery připraví příště. Go Lip!