Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (1 181)

plakát

Princezna zakletá v čase (2020) 

Přesně podobné domácí pohádkové perly se musí o to víc ocenit, porovnáme-li je s chabou konkurencí. Moderní, stylová pohádka s povedenými efekty (inspirace Doktorem Strangem čistě náhodná), decentním humorem a prvky fantasy, přesto s důrazem na ty správné hodnoty a vlastní kouzlo žánru. Místy jsem si připadal jako v Groundhog Day, což ale vlastně není špatně, protože jde o vynikající film. Lokality jsou skvělé, Bouzov je správně pohádkový, hudba mě opravdu překvapila a téměř celou dobu byla spot-on, záporačka je správně temná. Kolem a kolem jsem opravdu spokojený a kvůli propastnému rozdílu v kvalitě oproti konkurenci pálím plnou.

plakát

Clarksonova farma (2021) (seriál) 

Občas si asi každý zakroutí hlavou nad něčím, na co nějaký váš známý kouká. A zakroutil bych si i tady, pokud by nešlo o Jeremyho akci. Tenhle orangutan je totiž neuvěřitelně zábavnej, a stejně tak jeho farmaření. Musím říct, že Clarksonova farma, má prostě všechno, od opravdových emocí, akce, humoru, přes skvělou partu lidí (Kaleb, Gerald...), kteří hlavní pohromě pomáhají, jemné zabrouzdání do soukromého života moderátorské hvězdy a dokonce i pár opravdu užitečných informací. Na celé akci je nejlepší Jeremyho nejryzejší nadšení a jeho neohrabaná láska pro vše kolem svých pozemků, protože je krásně vidět, jak moc mu na tom záleží a že není všechno jen o profitu, jak by se mohlo na první pohled zdát. Clarksonovi se povedlo přetransformovat na první pohled naprosto nezáživné téma v humorně podaný dokument o jednom "obyčejném" roce na farmě a předat informace i naprostým lajkům zábavnou, leč poučnou formou. Strašně moc cením, že se JC s Amazonem vyvarovali zbytečnému přehánění jako v TGT, ale Jeremy zůstal tím starým nepraktickým nešikou s plnou hubou suchých britských hlášek. Pro mě obrovské překvapení a jeden z těch seriálů, které neškodí vidět.

plakát

Spectre (2015) 

Už ani nevím, co mě přimělo stále ještě nejnovější Bondovce se vyhnout, ale pouštím si je těsně před premiérou následujícího dílu v kinech. Po vynikajích předchozích dílech přišlo lehké zklamání, každopádně nedokážu moc určit, kde nastal problém. Bond girl je fajn, M je fajn, Bond se od minule nezměnil. Ale celková zápletka a snad i záporák (Waltz je fantastický, ale tady je vinou scénáře nepříliš výrazný, slabý) mi moc nesedli, výsledné finále mi přišlo dokonce lehce odfláklé. Bautista na druhou stranu potěšil a vlaková scéna je asi tím nejlepším, co ve filmu je k vidění.

plakát

Chicagský tribunál (2020) 

Výborné politické drama ze soudní síně, zručně využívající retrospektivu k navození skvěle gradující atmosféry. S každou minutou neznalý divák zjišťuje, o co vlastně v 68. v Chicagu šlo, znalý si pouze užívá kvalitní vyprávění. Herecké složení je různorodé a rozhodně není s na co si stěžovat. Tempo se drží (vzhledem k tomu, o jaký druh filmu jde) a i když sem tam zaškobrtne, tak náhrada přijde o pár scén později. Scénáristicky a režisérsky prakticky bez chyby.

plakát

Výbušnej koktejl (2021) 

Feminismus zavítal i do světa Johna Wicka, tedy ne úplně doslova, ale vzhledem k hromadě nejrůznějších zabijáckých institucí jsem si tam tak připadal. Jde o slušnou nálož docela solidní akce, místy opravdu komických situací - reálně vážně vtipných scén, ale nevyhnou se i klišé, nelogičnosti (tý tu bylo až až, ale odpouštím), přehnanost hraničící se sebekarikováním, nejrůznější chybky a nutno říct, že 2 hodiny jsou přeci jen zbytečně moc, takže tempo občas lehce uvadá. Obsazení je sympatický (hlavně nejmladší dvojka je fajn, starší čtveřice překvapivě pokulhává), emancipovanosti je tu ale přespříliš (Yea, Girls Power, Yea) a trochu mě ruší - Charlieho andílci měly alespoň Bernieho Maca, ale tady o pimpulu nezavadíš.

plakát

Poslední pokušení Krista (1988) 

Filozofická a teologická stránka tohoto filmu tvoří ve filmovém průmyslu svou vlastní kategorii, je neuvěřitelně silná. Musím ale přiznat, že nejde o můj šálek kafe, nejspíše protože nepiji kafe, nicméně jde o opravdu silný film, u kterého jsem nikdy nevěděl, co přesně si vlastně myslet. Dafoe je skutečně vynikající, kamera a hudba precizní. Scorsese pojal celou postavu Ježíše po svém, originálně - a nutno uznat, že nejen Ježíš, i jeho kámoše Judas je vykreslen v úplně jiném světle. A přestože se pomalejší tempo k filmu hodí, místami bylo pomalé až moc. Po filmu více otázek, než odpovědí, což byl vlastně záměr.

plakát

Zátopek (2021) 

Neužil je asi jediný herec, který při ztvárňování své postavy naběhal více, než Hanks ve Forrestovi. A v běhání podobnosti nekončí, protože nevím, zda to bylo záměrem filmařů a nebo to vzniklo samovolně, ale některé hlášky a části jakoby z oka vypadly právě z Gumpa (Emilovo zběsilý mávání nebo mluvení o běhání je prostě Forrest hadr). Celkově jde ale o velmi podařený film, kde funguje téměř vše, od sportovních záběrů, přes lásku, politiku a lehkou dávku vtipu, takže ve výsledku jsem mile překvapen. Zátopka považuji za jednoho z největších sportovců vůbec a s čistým svědomím můžu říct, že jeho 3 olympijská zlata z pětky, desítky a maratonu už nikdo nepřekoná. Chápu, proč byla do scénáře zakomponovaná linka s Ronem Clarkem v osmašedesátém, něco v ní ale chybělo a proto asi nefungovala tak, jak bylo zamýšleno.

plakát

Rychle a zběsile 9 (2021) 

Moje oblíbené sci-fi dorazilo ve velkém stylu a vtípky, že se FaF bude odehrávat i ve vesmíru nebyly vůbec daleko od pravdy. Pominu-li nelogičnosti a scény, při kterých se Isaac Newton protáčí pod svou jabloní, dostáváme ještě větší nálož testosteronu, akce, rodiny a všeho, co už jsme v sérii viděli, jen zase o nějaká ta procenta šílenosti posunuto směrem k orbitě. Poprvé ale u mě moc nefungují postavy, přijdou mi tak nějak upozaděné. Cena je fajn, týpci z trojky byli celkem odfláklí, tvrdé původní jádro jakžtakž funguje, ale není to nic extra oproti jiným dílům, prostě mi tam asi chybí Paul, a přestože vím, že už ho nikdy neuvidím, tak byl ten modrookej sympaťák, který mi početnou Torettovic rodinu spojoval (se Skylinem přijela i kupa emocí). Abych jen nekritizoval, flashbacky do Domova mládí se dle mého povedly. Ani vynikající potitulková scéna ale nemění nic na tom, že jde o nejslabší díl série. S opravdu totál vyplým mozkem jdou dát 4 hvězdy, protože furt se něco děje, furt je nějaká bitka (ta holčičí se docela povedla, ale zas tam na mě bylo až moc nelogičností), prostě pohyblivé obrázky se mění v extrémním tempu a já pravděpodobně bych byl schopný odpustil scénáři, že jde vlastně jen o naplácání různých nesmyslných sekvencí v libovolném pořadí, ale... ale chybí mi tam možná trochu "duše" původních dílů a to je důvod, proč jdu se svou oblíbenou bláznivou střelou jen na průměr. FaF9 je definicí blockbusteru, který překoná asi až desítka.

plakát

U Konce světa (2013) 

Zezačátku by jeden řekl, že půjde o celkem klidnou konverzačku založenou na Kingovi a debilitě, která z něj vyzařuje, respektive, že humorná složka bude založena na pětce maníků. Jenže pak se film rozjede v totálně bláznivé sci-fi, u kterého se jen nevěřícně kroutí hlavou. Celkové zakončení je navíc úplně jiné, než jaké by člověk čekal.

plakát

Cruella (2021) 

Cruella není jen další antihrdinkou, se kterými se poslední dobou utrhl pytel. Jde totiž o výborně zahrané melodrama jedné rozpolcené duše balancující mezi dobrem a zlem. Přemýšlel jsem, zda by téhle černobílé ďáblici seděl Rkový rating, po traileru mi bylo líto, že nebude, každopádně nakonec Cruella funguje dobře i jako Disney pohádka. Emma Stone odvedla vynikající práci a vdechla život jedné z nejméně sympatických zlounů, co si z dětství pamatuji (byť jen jejímu mladšímu a né tak magorskýmu já) a dvacítku ještě pár let bude moct hrát. Pochválil bych také hudbu, a tempo, protože ani přes více jak dvouhodinovou stopáž film nenudí. Výborně zpracovaný a parádně atmosférický origin, spokojenost.