Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

Zabili mu milovanou ženu a pak...obrovsky silný a dojemný příběh o lidské odvaze, boji za lásku, svobodu a čest, odhodlání nevzdávat se, národní hrdosti a odporu proti anglické tyranii, ale také o intrikách a zradě. Mrazí už jenom při úvodních záběrech na skotskou Vysočinu za doprovodu fenomenální Hornerovy hudby. Film je prošpikovaný sekvencemi, které mě dohání k slzičkám, ale i k hrdosti na ten malý skotský národ a ten konec musí něco zanechat v každém z nás. Já osobně pláču pokaždé a nestydím se za to. Tenhle film asi jen tak (a troufám si říci, že možná nikdy nic) nesesadí z první příčky mého osobního žebříčku - už jenom kvůli mé lásce ke Skotsku. P.S. "Teprve moudrost z nás dělá muže."

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Po Pánovi prstenů sáhnu pokaždé, když se chci odreagovat a úplně vypadnout z dění okolního světa. Od úvodního Galadrielina proslovu, který vtáhne do děje a už nepustí až do závěrečného rozpadnutí Společenstva absolutně bezchybné!!! Vizuálně nepřekonatelná epická podíváná s fenomenálními exteriéry, natočená s láskou a citem, doplněná přenádhernou hudbou a úchvatnou dynamickou kamerou umocňující každou sekvenci z filmu. Z každé věty kouká nějaké poselství, mystika či tajemno. Po celé tři hodiny jsem ani nedýchal a čekal, co bude dál a to i když mám celou trilogii přečtenou třikrát a vlastně vím, co mě čeká. Tak moc mě Společenstvo upoutalo a Peterovi rád odpouštím to, že se striktně nedrží předlohy a vytvořil si vlastní pojetí příběhu. Úvodní scény z Kraje při Gandalfově příjezdu jsou něco tak roztomilého, něžného a přitom rozverného, stejně jako hobití povaha. Opravdová podívaná ale pro mě začíná v okamžiku, kdy Gandalf zjistí, o jaký Prsten jde a k čemu se na Východě schyluje a vysílá Froda na cestu, která jak se později dozvíme, bude plná nebezpečí! Málokterý film je naplněn tolika silnými momenty. Celou cestu našich hrdinů jsem sledoval se zatajeným dechem a na konci ani v průběhu filmu jsem se neubránil dojetí. Nejsilnější momenty: Devítka opouští Minas Morgul, Gandalf ze zápisků Isildura zjišťuje, o jaký Prsten jde, Frodův únik před Devítkou do Hůrky na Brávohradském přívoze, vpád Devítky do Hůrky, Aragornova bitva s Přízraky na Amon Sul, Gandalf předčítá z kroniky Trpasluje, první setkání se skřety v Morii, probuzení Balroga, Gandalfova smrt a únik z Morie, závěrečná bitva se skřety a smrt Boromira.

Rambo: První krev

Rambo: První krev (1982)

Klasika všech klasik! John J. Rambo je pro mě legenda a ať si říká každej co chce. Při úvodní melodii a příchodu Ramba jsem vždycky jak na trní. Už ta nám říká, že na plátno přichází někdo osamělej plnej útrap ale ten, koho by si národ měl vážit za hrdinství, hrdina! Chtěl se jenom najíst, jenže banda pošuků se šerifskýma hvězdama se prostě rozhodla honit frčky a tvrdě na to doplatili, když veterána donutili postavit se nedobrovolně proti nim všem. Johnny je mlčenlivej kluk, co před okolím chrání, to co ho trápí uvnitř. Ve filmu toho moc nenamluví snad s výjimkou závěrečný zpovědi. Nechává spíš mluvit svoje zbraně a svý umění války. Díky konci aspoň víme, že i on je prostě jenom obyčejnej chlap, co si ve Vietnamu zažil svoje, trápí ho to a má s tím problémy a neví jak se zapojit do obyčejnýho života. Policajti jsou antitalenti jak se patří a taky správně namachrovaný a jsem rád, že je Johnny vyučil. Prostředí lesa je syrový a ledový jak se na Vánoce patří a závěr ve městě je lahůdka, i když mám radši tu část v horách. P.S. "Mohl jsem je všechny zabít. Mohl sem zabít tebe. Ve městě jsi zákon ty. Tady zase já. Tak na to netlač nebo zažiješ válku, jakou jsi ještě neviděl. Nech to plavat. Nech mě jít."

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Viděl jsem režisérskou i normální verzi a tady není prostě co dodávat. Tohle je absolutní legenda scifi žánru. Terminátor 2 překonal vynikající jedničku, kdo by to prostě řekl že? Jenže my jsme zapomněli, že James Cameron je bůh! Dvouapůlhodinová honička dobrýho se zlým naplněná těmi nejlepšími efekty, jaký jste kdy mohli na filmovým plátně v tomhle žánru a v týhle době vidět. Atmosféra je hodně hutná a oba terminátoři hrajou prostě jako stroje - jako terminátoři. Uvěříte jim totálně všechno. Mladšímu publiku bych tenhle snímek určitě nedoporučoval, protože některé sekvence s rozstřely a vraždami jsou opravdu hodně brutální.

Zachraňte vojína Ryana

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Steven Spielberg vykouzlil nejlepší válečný velkofilm všech dob, ve kterém výborně zachytil atmosféru války a to bez příkras. Začíná se klasicky jak je u velkofilmů zvykem vzpomínáním veterána. Myslím, že už asi nikdy neuvidím lepší zpracování vylodění Spojenců v Normandii, než je právě zde. Špíny, krve, bahna a deště si užijeme až až a projdeme s kapitánem Millerem vylodění i jeho putování za Ryanovou záchranou, která se stane osudnou téměř všem pro mě tak oblíbeným postavám, které měli vynikající herecké ztvárnění - RIP Caparzo, Jackson a ostatní sympaťáci :-( Kostýmům ani technice není co vytýkat, tohle prostě musí chytnout. Jo a Upham byl sráč. P.S. "Ten kluk žije. Pošleme někoho, aby ho našel a dostaneme ho sakra odtamtud."

Věc

Věc (1982)

Tahle bestie umí dělat pekelně dobrý věci a sakra dobře se umí skrývat! Hergot původní Věc jsem plně docenil až po shlédnutí jejího prequelu Věc: Počátek, kdy mi doklaply úplně všechny souvislosti a řekl jsem si prostě: "Sakra, tenhle film je absolutně dokonalej a já nemám co bych mu vytknul!" Atmosféra stanice je úplně mrazivá navenek, uvnitř jsem zase cítil tu hroznou stísněsnost. Prostě peklo a boj s neznámým na pár metrech čtverečných ledový pustiny. Carpenter využil každýho kousku svýho talentu a vznikl takhle dokonalej horor po všech stránkách a podotýkám, že oproti známejm Vetřelcům je Věc o dost míň profláknutá, což mě osobně dost mrzí a přitom je minimálně stejně kvalitní!

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Ještě dodnes si pamatuju na ty traumatizující stavy, když jsem jako malé děcko po shlédnutí Aliens usínal a v noci jsem se budil hrůzou, že už si pro mě jdou. Vetřelci ve mě v mládí zanechali opravdu děsivej zážitek a i dnes nabízejí skvělou hororovou atmosféru. V ději se vracíme na LV-426 a opět se jedná o tu hrůzu, když se na radaru začnou objevovat, že už jdou. Tomu ale předchází opět připravující hodinka, kdy se všichni chystají do akce. Všude jinde bych kvůli tomuto zpomalovaní a zdržování ubral hvězdu, ale tady ne, protože Cameron dokáže tak báječně pracovat s atmosférou, že vás i ta úvodní hodina hrozně baví a už se těšíte až tým v kolonii přistane. Prostředí kolonie a souboj člověka s Vetřelci na jejím omezeném prostoru filmu prostě sedl a vždycky jsem oceňoval to, jak je člověk v oproti nim v defenzivě a že Vetřelci jsou mašiny na smrt. Scény typu "už jdou zavař dveře" nemají chybu. No a na Vasquezovou, Ripleyovou, Hickse nebo Hudsona jsme si hráli jako malý takže pokračování Vetřelce je rozhodně na 100%, i když už dneska takovou hrůzu nebudí.