Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Oblíbení skladatelé (10)

Hans Zimmer

Napříč mojí filmovou hisotorií to byl vždy souboj Zimmer vs. Williams a s postupujícími léty vychází rozhodně vítězně první jmenovaný. Na rozdíl od Williansových trumptem sází více na housle a za svoji kariéru za sebou zanechal celou plejádu nezapomenutelných skladeb a motivů. Jmenovitě Gladiator, Last Samurai, King Arthur, Dark Knight, Da Vinci Code, Pirates of the Caribbean, Inception a samozřejmě další.

Howard Shore

I kdyby jen Lord of the Rings, tak je to dost. Tam kde většina skladatelů pracuje na soundtracku několik dní až týdnů a jejich díla mají 1-2 hlavní motivy včetně ústředního songu, tak Shore skládá hubdu i několik měsíců a každá skadba ze soundtracku má svůj jedinečný motiv, který se zřídkakdy opakuje jinde, navíc s mimimem vycpávek.

John Williams

Zatímco Zimmer boduje epickými chorály, které kladou důraz na celkovou atmosféru, Williams je znám spíše typyckými a dobře zapamatovatelnými hlavními motivy a výraznou hlavní melodií. Ne zcela každý si vybaví Zimmerův motiv k Inception, ale hlavní znělku Indiana Jonese, Star Wars nebo Jurského parku zná i člověk, který se o filmy nijak nezajímá.

Klaus Badelt

Jeho soundtrack k Equilibriu mě totálně dostal a naprosto perfektně vystihl a dokreslil temnou a depresivní atmosféru utopické budoucnosti, dále samozřejmě velmi povedený soundtrack k prvním Pirates of the Caribbean.

Steve Jablonsky

Hodně je na něm znát vliv Zimmera, což není na škodu, pokud to není přímo vykrádání motivů. Naopak, soudntrack k Transformers se povedl, moc. Kromě toho oceňuji i výborný doprovod k některým hrám, za zmínku stojí třeba série Command & Conquer.

James Horner

Snad nebude přehnané říct "dvorní skladatel Camerona". Avšak kromě Aliens, Avatara a Titanicu má na kontě i celou řadu dalších úspěšných filmů, ke kterým vytvořil adekvátní hudební podkres - Braveheart, Enemy at the Gates, Beautiful Mind, Troy.

Harry Gregson-Williams

Žák Zimmera a učite Jablonskyho. Taktéž se tedy u něj projevují typické Zimmerovy motivy, nejvíce patrné u Chronicles of Narnia, což řadím spolu s Armageddonen a The Rock mezi jeho nejpovedenější kousky. Je třeba ovšem vzpomenou i filmy jako Kingdom of Heaven, Shrek nebo X-Men Origins: Wolverine.

Craig Armstrong

Vlastně se mi od tohoto skladatele líbí jen 2 soundtracky, ale to natolik, že si zde své místo rozhodně zaslouží - Moulin Rouge a Love Actually. Především pak hudební doprovod ke druhému jmenovanému je téměř dokonalý v rámci žánru a bez něho by byl film velmi chudý.

Danny Elfman

Nakonec ale nikoliv poslední. Tak by se dal charakterizovat Efman. Jestliže je Horner dvorní skladatel Camerona, tak Elfman je dvorní skladatel Burtona. Moc povedená je třeba jeho práce na Corpse Bride. Kromě Burtonovek dělal taktéž hudbu k několika dalším filmům, např. Men in Black a Spider-Man.