Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Romantický

Recenze (1 562)

plakát

Ba hai hong ying (1993) 

Akční nářez nehorázných rozměrů, uvidíte čtyři královny ranku girls with guns, Yukari Oshima, Cynthia Khan, Moon Lee, Michiko Nishiwaki se proslavily v levných "béčkových" filmech. V osmdesátých letech (byť při jiném posuzování to začalo už dříve) obohatil Hong Kong svět filmu o rank girls with guns, který byl tehdy v komiksech i filmech, anime, prakticky neexistující. Kdo má rád filmy ze série In The Line Of Duty, Železní Andělé, Ultra Force a jiné tituly, bude maximálně spokojen i zde. Překvapující (příjemně) je důraz na příběh a snaha trochu více rozpracovat charaktery, než hromadit jednu akci za druhou, která je jak se patří nadupaná a emocionálně vypjatá, bravo! Tleskám výkonu a nasazení všech zúčastněných. Kam se proti tomu hrabou některé současné akční filmy, bez ohledu na zemi původu.

plakát

Kikudžiro (1999) 

Chobotničák nástup! :):):)

plakát

Koi suru ničijóbi: Wataši. Koi šita (2007) 

Naprosto, ale naprosto parádní a masakrózní (převážně ruční, bez filtrů a s minimem nasvícení) kamera, využívající dokonale prostředí japonského maloměsta, vesnice u moře, žánrově se to pohybuje v (neo)realismu a civilním dramatu, Technicky výborné, celkem realistické a uvěřitelné, jenže, když mě to tak emocionálně minulo... Zkusím se na to podívat ještě někdy jindy, třeba jsem byl málo soustředěný, uvidíme. Maki je jako vždy pěkňoučká a pokaždé, když se na ni díváte, vkrádá se vám do srdce myšlenka, že nic jiného ke štěstí, než ji nepotřebujete... Ona přesahuje svým vzhledem pojem ginko ginko kawaii. Co se týče námětu , je to celkem prosté, středoškolačka chce strávit prázdniny (z důvodů, které uvidíte) někde, s někým,ale nic nejde, jak si naplánovala. Po dvou reprízách mohu říci, že tohle je jednak velmi lyrický a poetický film, který poklidně plyne, byť se tam dějou závažné věci. Při sledování na mě sedá jednak jakýsi pocit neurčité nostalgie a smutku, ovšem děj mě přikoval. Musíte být na film soustředění. Nemyslím, že tohle se dá pobrat najednou, budete nacházet nové detaily, kochat se, objevovat kouzlo tohoto snímku, jestli máte trpělivost...

plakát

Madžo no džóken (1999) (seriál) 

Prostě perfektní srdce rvoucí dramatický/romantický seriál. Kde hlavní roli má dvojka Nanako Matsushima a Hideaki Takizawa, oba podali naprosto úchvatný výkon, co se týče emočního dopadu, byl jsem z toho naměko jako kdysi svého času z Green Rose nebo Snow Queen, ale Japonci jdou na ty emoce přece jenom poněkud jinak, celý seriál se dost realistický, ukazuje nepříjmené skutečnosti o soudnictví, zákonech, psycholozích a společnosti vůbec. Jsou zde navíc povedené vedlejší charaktery, které to celé činí také zajímavějším, ucelenějším. I přes poněkud "skandální a vděčné téma" mi nepřišlo, že by docházelo k nějaké povrchnosti, nebo podbízivosti. Naopak přišlo mi to velmi reálné ať už dějový průběh, perfektní dialogy, vývoj postav. Tohle se skutečně hned tak nevidí. Zejména, když to srovnám s nechutnou propagací konzervativních hodnot a sociálního pořádku japonského, jako je to k vidění zde http://www.csfd.cz/film/204890-sore-wa-totsuzen-arashi-no-you-ni/ A ještě se musím omluvit, protože Matsushima Nanako pro mě byla původně kdysi jen tou hezkou tváří z GTO, případně filmu Ring, kde mi nepřišlo, že by měla nějaké výrazné herecké schopnosti. Jenže názor jsem změnil po seriálu Ice World, a po této sérii jsem si ho potvrdil a říkám, že skutečně hrát umí, patří k tomu nejlepšímu, co lze v Japonsku vidět.. Gomen nasai Nanako-san, honto gomen, kimi wa aistheru, anata wa megami sama:) Je zde opening srážející do kolen, který nazpívala Utada Hikaru, i hudba uvnitř seriálu se mi líbila, motivy piana, smyčců, někdy poklidné, melancholické, jindy dramatické, povedený ost, byť z hlediska objemu nástrojů je to minimalistická práce. K seriálu celkově poslední věc, ty devadesátá léta, byla nějaká plodná na skvělé seriály, když to srovnám s poslední dekádou, kde jsou taky povedené pecky, ale není jich zase tolik....

plakát

Imaginárium Dr. Parnasse (2009) 

Znatelně velké zlepšení oproti Kletbě bratří Grimmů, překonává to hravě i Krajinu přílivu. Terry Gilliam natočil fantastickou story, která je nesmírně vtipná, poutavá, plná imaginace narážek na nešvary naší doby. K tomu si připočtěte výborné herecké obsazení, ve kterém se neztratí ani Lily Cole.

plakát

Kóri no sekai (1999) (seriál) 

Seriál má celkem pomalý rozjezd, ale zajímavou hlavní zápletku, kdy napětí stoupá, ačkoliv se dozvídáte více , ještě více zásadních věcí je třeba zodpovědět, klasická detktivní zápletka je ovšem dobře provedena a vystavěna hlavně na výkonech hlavních dvojice Takenouchi Yutaka, zejména Matsuhima Nanako( u které jsem si nedovedl představit, že by zvládla tak komplexní roli křehkého zranitelného anděla x sebevědomému a vypočítavému ďáblu v jednom těle, když ji znám z repertoárů různých druhů laní:) Opening dělal Kyosuke Himuro hard rockový veterán, ending Celine Dion a vůbec i hudba uvnitř seriálu (Iwaširo Taró) je velmi povedená a některé motivy bych si rád dopřál znova z CD. Vedlejší postavy nejsou jen do počtu, mají důležitou úlohu. Přemýšlím, co ještě bych řekl, jo viděl jsem to celé za tři dny, tak to bylo napínavé a nedávalo mi to spát.

plakát

Mai tian (2009) 

He Ping tímto filmem dokázal, že patří mezi absolutní špičku a já marně přemýšlím, který čínský film za rok 2009 by byl lepší, než tento. Dva dezertéři z armády Qin se dostanou do hradu království Zhao, který stojí na kopci u řeky. Aby si zachovali život, tvrdí, že jsou z armády Zhao. Režisér je fascinován obilím, a krajinou okolo hradu vůbec, která mi silně připomíná kraj Boskovické brázdy, kde to náhodou dobře znám:) Úžasně malebná krajinka, lány zlatého obilí, mírně zvlněnými nízkými kopci, lesy všude v okolí a na obzoru. Aby to nevypadalo, že jsem byl pouze fascinován vizuální stránkou musím objasnit blíže, co se mi tak líbilo. Doba tří království nebyla žádná idylka a válkou trpěly hodně i ženy, které zůstaly několik let doma, aby se o vše postaraly. Realismus je tu někdy syrový, ale nikdy samoúčelný, navíc, zde dochází k řadě humorných situací, zejména , když oba vojáci líčí své příhody. Válka tu není oslavována, nebo heroizována i vojáci vítězné armády toho mají plné zuby. Dvojka hlavních hrdinů má značně rozdílné charaktery, přesto se v rozhodující chvíli rozhodnou udělat správnou věc. Závěr je emočně velmi vypjatý a vůbec celý snímek se dokáže s lehkostí pohybovat v chmurné, melancholické i veselé rovině, aniž by to ztrácelo na reálnosti. Málem bych zapomněl, hlavním tahákem z obsazení je Fan Bingbing. Předvádí zde, že má potenciál na hlavní role, určitě bude patřit k herecké špičce. Má velké charisma, se svojí visáží a hlavně obličejem s velkýma očima (nemluvě o výšce 168cm) určitě nezapadne.

plakát

Fei cheng wu rao (2008) 

Váhal jsem mezi 4 a 5 hvězdami. Jenže tento film je tak nápaditý v provedení klasického schématu, že nemohu dát jinak, než plný počet. To, co vypadá jako milá romantická komedie(zdůrazňuji, na úrovní, kterou jsem nejen v Asii pár let neviděl téměř) s mírným přesahem do dramatu, je vlastně smutnou výpovědí jednoho muže ve středních letech, který má vážný problém, najít nekomplikovanou, emočně založenou, zdravou, příčetnou ženu. Přes různé humorné peripetie díky němu poznáte, že je to skoro neřešitelný problém. Kam se všechny tyto ženy poděly? Buď skrývají nějaké tajemství a průšvih, jsou zlatokopky, nebo nemají rády sex atp. Dialogy jsou perfektní, geniální, lehké, trefné, naprosto odzbrojující, stejně jako civilní projev hlavní dvojice. uvidíte krásné prostředí ostrova Hokkaido, spoustu humorných situací, hřejivých momentů a samozřejmě heppáč, který ovšem vůbec není vlezlý, či násilný.

plakát

Wo yao cheng ming (2006) 

Aha, koukám, že dobře hodnocené filmy se tu často obejodu bez komentů, aby měli nádech tajemna:) Tak to ne soudruzi a soudržuky. O čem je tento snímek? Semibiografie pro určitě nejen mě známého hk herce, jménem Ching Wan Lau? Pořád si nejsem jistý, zda mohu napsat, že jde o film, nebo spíše o výpověď jak vypadá kariéra a prostředí herce, který do značné míry závisí na náhodě, servilonsti, řitní alpinistice a jiných nehezkých jevech. Přesto je to tady podáno vtipně, ironicky, kousavě. Ching Wan Lau hraje herce, který ve dvaceti zářil, pak se ovšem stal docela arogantním, domníval se, že všechno ví lépe(což i kdyby bylo pravda, tak to nemůže herec dělat) a prakticky nemůže zavadit o práci. Potkává známé hvězdy, ve filmu uvidíte camea celé řady herců i režisérů. Jednou potká mladou dívku, kteráho uctívá, zpočátku k ní cítí lehkou averzi, ale na konec ji začne učit, stane se jejím manažerem. Provádí jí úskalím tohoto shnilého a na povrchu zářivého světa. Dívka ho přestane po nějaké době potřebovat, chce si dělat věci po svém. Právě její odchod je prohlavní hrdinu impulsem, aby se sebou začal něco dělat, mimo užírání, jak mu sdělí Tony Leung Kai Fai. Docela mě mile překvapil tento film, dokázal spojit rovinu fiktivní biografie, vtipně podaný rozbor a pohled na svět filmu, očima protřelého herce.

plakát

Ru guo - Ai (2005) 

Překvapivě dobrý a kvalitní muzikál, stojící po vokální stránce hlavně na výkonech Jackyho Cheunga. Samozřejmě vynikající je i další součást milostného trojúhelníku, který tvoří Takeshi Kaneshiro a Xun Zhou. Zejména Xun zde dokazuje, že je absolutní herecká špička nejen pro pevninskou Čínu, její vztah s Takeshim byl fakt výborně podán. To neustále prolínání rovin natáčení filmu a vzpomínek hlavních hrdinů je výborně sestaveno, že se v tom někdy člověk i ztratí. Je zde spousta roztomilých detailů, plynulé tempo, silná atmosféra, ty charaktery mě fakt chytly za srdce, čtyři a půl hvězdy si to zaslouží. Update: Viděl jsem to ještě hodněkrát a pořád to na mě účinkuje, to je prostě na plný počet.