Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Krimi
  • Dokumentární

Poslední recenze (1 311)

plakát

Akce Rys (1979) (TV film) 

"Tohle skončí na psychiatrii..." Na začátku cvičení byla tahle tříčlenná hlídka extrémně nesourodá, něco jako "trojka bez kormidelníka, kdy každý zabírá bez ohledu na toho druhýho..." Nakonec si všichni sáhli na dno svých sil, což by před tím minimálně do dvou z nich nikdo neřekl. V průběhu sledování celého tohoto televizního filmu jsem si říkal, že se dívám na jakousi  předchuť kultovní komedie z vojny Copak je to za vojáka. Úplně srovnatelný to sice nebylo, jakooddechovka to vůbec nebylo špatný. Zas jeden příjemný objev v televizním archivu. Děkuji CS Filmu.

plakát

Zlatá šedesátá - Karel Kachyňa (2015) (epizoda) 

Šedesátá léta jsou bezesporu vrcholem režisérské práce Karla Kachyňa. Kromě ukázek z jeho tehdejší tvorby (včetně vcelku cenných záběrů z dokumentů, které natočili spolu s Vojtěchem Jasným) a vzpomínek některých z aktérů jeho filmů (např. Jaromír Hanzlík či Iva Janžurová za film Kočár do Vídně nebo Jiřiny Bohdalové za Ucho), využívá tento dokument (stejně jako ten dřívější z roku 2007) jednak vzpomínek Kachyňovi dcery z prvního manželství Elišky Nové, a současně pak i jakýchsi glos dcery scénáristy Jana Procházky Lenky Procházkové. Člověk si díky těch všem autentickým svědectvím mj. připomene, jakým byl Karel Kachyňa ve své tvorbě perfekcionistou a  puntičkářem. Jestli je ale v něčem tento dokument přeci jen lepší než onen zmiňovaný starší, tak jde hlavně o ono zacílení na všechny ty nádherné filmy oné zlaté a těžko později opakovatelné éry československého filmu a pozadí jejich vzniku. Na takové skvosty jako Naděje, Ať žije republika, Kočár do Vídně, Noc nevěsty či Ucho.

plakát

Příběhy slavných - Život byl vlídný, místy drsný (2007) (epizoda) 

Šlechtic českého filmu a král českých filmových vypravěčů. Tím obojím Karel Kachyňa bezesporu byl. Díky svému vzezření bych si asi dokázal i tipnout, že byl tak trochu asketa a pedant a že to s ním herci i celý filmový štáb někdy nemuseli mít zrovna jednoduché. Zajímavá na tomto dokumentu je jistá konfrontace vzpomínek Kachyňovi poslední manželky Aleny Mihulové s vyprávěním jeho dcery z prvního manželství Elišky Nové. Ne že by se to jejich vyprávění v něčem zásadním lišilo, přesto výpověď jeho dcery je maličko odměřenější a je na ní trochu znát, že v době jejího dětství se pan režisér možná více než vlastní dceři doma, věnoval "cizím" dětem na place. Zajímavé je též svědectví Stanislava Zindulky o tom, jak hodně Karla Kachyňu (osobně i jeho tvorbu) proměnila pozdní láska ke zmiňované Aleně Mihulové.

Poslední hodnocení (2 195)

Akce Rys (1979) (TV film)

05.05.2024

Zlatá šedesátá - Karel Kachyňa (2015) (epizoda) (S02E02)

03.05.2024

Příběhy slavných - Život byl vlídný, místy drsný (2007) (epizoda) (S08E10)

02.05.2024

Pravo na prošloje (1989)

28.04.2024

Blaník (1997) (divadelní záznam)

19.04.2024

Cimrman v říši hudby (2006) (divadelní záznam)

18.04.2024

Lijavec (1997) (divadelní záznam)

17.04.2024

Dlouhý, široký a krátkozraký (2006) (divadelní záznam)

16.04.2024

Němý Bobeš aneb Český Tarzan (1997) (divadelní záznam)

16.04.2024

Reklama

Poslední deníček (56)

Po stopách největšího Čecha aneb má cimrmanovská "jízda"

Nechci říct, že bych byl až do nedávna  tvorbu Divadla Járy Cimrmana (DJC) zcela nepolíben. Ale naživo jsem byl  u "Cimrmanů" na Žižkově (až do letošního března) jen jednou a z TV záznamu viděl jen asi pět dalších jejich her. Znám pak sice pár všeobecně známých hlášek (např. typu "V Českých Budějovicích by chtěl žít každý", "Té lípy se nevzdám" či "My nesmíme ani naznačovat"), přesto bych se určitě nechtěl označovat za nějakého cimrmanovského znalce či fajnšmekra. 

Přesto mě před dvěma měsíci můj tým bojovkářů pro náš letošní tábor přesvědčil, abychom se pokusili ten tábor pojmout poněkud netradičně a to po cimrmanovsku. Tábor bude mít název "Zachraňte Planetu aneb po stopách největšího Čecha" a půjde zde o to vypátrat ekologický patent Járy Cimrmana, který by měl pomoct k vyřešení současných palčivých ekologických problémů (spjatých s globální změnou klimatu). Že byl Cimrman rovněž geniální ekolog přitom může překvapit snad jen toho, kdo ještě třeba neslyšel, co si o "Mistrovi" cvrlikají už i v české nebeské komisi: Jan Hus „A v čem vyniká ten Cimrman?” Karel Havlíček Borovský: „Prej ve všem.” Jan Hus: „A kdo to říká?” Karel Havlíček Borovský:On.”

Abych jel na náš tábor dobře připraven, rozhodl jsem si během posledního měsíce pustit všechny hry DJC a rovněž je náležitě okomentovat. Tady je můj žebříček hodnocení všech patnácti her: 

1. České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft

2-4. Posel z Liptákova, Záskok, Dobití severního pólu

5-8. Akt, Cimrman v říši hudby, Švestka, Dlouhý, široký a krátkozraký  

9.- 10. Hospoda Na mýtince, Němý Bobeš aneb Český Tarzan  

11.-13. Afrika aneb Češi mezi lidožravci, Lijavec, Blaník,  

14.-15. Vražda v salonním coupé, Vyšetřování ztráty třídní knihy 

S tím mým hodnocením jistě můžete nesouhlasit, můžete o tom vést spory, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat...😃😃😃

Po stopách největšího Čecha aneb má cimrmanovská "jízda"