Reklama

Reklama

Vražda v salónním coupé

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V luxusně zařízeném salonním coupé mezinárodního rychlíku cestují tři pasažéři: slavný český policejní inspektor Trachta, průmyslník Meyer, který vyrábí všechno pro zahřátí (kožichy, rum, šamotové cihly), a továrník Bierhanzel, výrobce masti pro houstnutí vlasů. Ve stanici Istanbul přibude k této trojici inspektorův žák, policejní praktikant Jindřich Hlaváček, dokončující svou diplomovou práci o vlakové kriminalistice. Cesta probíhá klidně až do chvíle, kdy továrníka Bierhanzela rozbolí zub. Vlakový steward - jakýsi konduktér pro boháče - přispěchá se šlapací vrtačkou a továrník se po zákroku cítí mnohem lépe. Záhy bolest pomine úplně, neboť Bierhanzel zemře. Takto efektně otevřel Jára Cimrman svou detektivní hru "Vražda v salónním coupé", v níž zúročil své zkušenosti z policejní služby na vídeňské "čtyřce". O jeho kriminální a kriminalistické kariéře nás poučí série fundovaných přednášek, polemizujících s rakouským středoškolským profesorem E. Fiedlerem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani repertoár Divadla Járy Cimrmana sa nezaobišiel bez slabších, menej nápaditých a najmä menej vtipných hier, medzi ktoré patrí i Vražda v salónním coupé. Aj v nej je možné nájsť pozoruhodné perličky, ale celok nezachránili. Seminár je už mierne nudiaci a u hry je pozitívne najmä to, že oproti filmovej verzii (Rozpuštěný a vypuštěný) je ju možné absolvovať bez negatívnych pocitov. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně hravá a vtipná parodie na detektivky z roku 1997. Přednáška nás seznámí s Járou Cimrmanem a jeho obdivuhodným nápadem s odlehčeným dřevem používaným na stavbách a jeho následná kriminalistická odborná práce, s jeho neotřelými metodami, jeho úchvatným vyšetřením ukradených šperků. A hra samotná je krásně bublající vyšetřování vraždy (i když se později ukáže, že neúspěšné), kterou vyšetřuje slovutný inspektor Trachta (skvělý Ladislav Smoljak), který postupem podezírá a vyslíchá snad všehny přítomné, včetně svého praktikanta Hlaváčka (skvělý Miloň Čepelka), který je metodami svého učitele doslova uchvácen. Zavražděn, i když špatně, je továrník Bierhanzel (Jaroslav Weigel), majitel továrny masti na lysiny. Prvním podezřelým je továrník Meyer (Pavel Vondruška). Skutečným pachatelem pak vlakový steward (Genadij Rumlena), bývalá oběť masti továrníka Bierhanzela. A tak jako ve správné detektivce nechybí překvapivé zvraty v ději, ale hlavně nadhled a kousavá ironie. Aneb veselá verze Vraždy v Orient expresu. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„Zamkl dveře třídy tak, že nešli odemknout. Únor: Odemkl dveře třídy tak, že nešli zamknout.“ Absenci Svěráka jsem vůbec nepocítil. Smoljak je naprosto geniální. Hra skvělá, přednáška výjimečně trošku slabší. „Ty, že máš les Meyere? - Mám - Ho*no Meyere, Ho*no máš!“ [Viděno naživo] (82 %) ()

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Hra skvělá, mrzí mne natočení. Spoustu lidí, zde píše, že jde o nadprůměrnou zábavu, ale podprůměrného Cimrmana. Mně vadí mrtvé publikum. Doporučuji radši místo videa jít do divadla, případně koupit si LP hry, dá se sehnat všude. Nebo zapátrat po internetu, je tam záznam v obsazení Svěrák, Brukner, Smoljak, Vozáb, Unger a diváci jsou opravdu živý, celkově je to asi nejlepší verze. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Bohužel z mého pohledu jedna z těch slabších her Divadla Járy Cimrmana. Stále je to sice velice nadpůrměrný komediální výtvor, ale ve srovnání s ostatními hrami tohoto divadla působí trošku nemastně neslaně. Chybí nějaká ikonická hláška a už úvodní rozprava všechno předznamenává, jelikož je poměrně rozpačitá. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Ve hře to sice není zmíněno, ale dle programu představení se Továrník Meyer vlastním jménem jmenuje Karel a Továrník Bierhanzel Josef. (mnaucz)
  • Přednášku „Krádež arcivévodova šperku“ původně přednášel představitel Stevarda (např. Jaroslav Vozáb, František Petiška a další) a přednášku „Detektiv a básník“ zase původně přednášel představitel Hlaváčka (Petr Brukner nebo Miloň Čepelka). Na počátku 80. let se přednášky vyměnily do podoby, jak známe dnes, protože Stevarda hrál v 80. letech kromě Jaroslava Vozába také Václav Kotek, který moc zkušeností s přednáškami neměl, kdežto Petr Brukner s Miloněm Čepelkou již měli. (mnaucz)
  • V této hře se nachází nejdelší seminář. (mnaucz)

Reklama

Reklama