Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No samotnej seminar je sice vtipnej, dojde i na hru po tme, ale nijak extremne nevybocuje z jinejch petihvezdickovejch seminaru, takze jsem nebyl absolutne pripravenej na tu neskutecnou jizdu, ktera prisla po tom. Hra Vlasta je totiz tak neskutecne vtipnej masakr, ze jsem snad vtipnejsi hru od DJC nevidel. A navic tentokrat je tu snesitelnej i ten Penc. Ale ten, o koho tu jde hlavne, je naprosto giganticky genialni Sverak, kterej predvadi neco neskutecnyho. Samozrejme ostatni mu zdarne sekundujou, hlavne Vlasta Petra Bruknera a zvedavej invalida Jana Kaspara. Jedna z nejlepsich her, ktera se jiste zaradi mezi moje oblibene. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

PODRUHU BÁRTO, CO SE DĚJE, TY SE SMĚJEŠ? JO TAK, TY PLÁČEŠ! Mám jeden divadelní sen: vidět na vlastní oči, jak Zdeněk Svěrák exceluje v této hře v roli Karla Infelda Prácheňského. Ale protože je to do Prahy daleko a na zájezd s touto dokonalou hrou jsem ještě nenatrefil, musím se zatím spokojit s audiovizuálním záznamem. PS: 23.5.2010 se mi divadelní sen splnil! ;-) ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější hra od cimrmanovců, patrně díky tomu, že naše představení Pasti na myši podle Agathy Christie se díky záskoku při jedné z repríz na konci prvního aktu vykolejilo natolik, že mé pokusy o záchranu předčily i samotného Karáska. Posuďte sami: GILES DAVIS: A co se stalo s paní Stanningovou? SERŽANT TROTTER: /pauza/ Asi taky umřela. MAJOR METCALF: Tedy seržante, já se vám do toho nechci motat, ale není paní Stanningová náhodou ta, která včera zemřela v Culver street 24? SERŽANT TROTTER: /pauza/ Ano... ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Tuhle hru nejlépe charakterizovali samotní její restaurátoři: „Je to takový hokej, ve kterém padá hodně gólů.“ To vše korunováno životní rolí Zdeňka Svěráka. --- Dobrých fórů si užijeme habaděj, to je pravda. Ale absolutní Cimrmanova špička to není, chybí tomu takové to charakteristické rýpnutí, které - ač to přední cimrmanologové vždy vehementně popírali - v Géniových nejsilnějších momentech korunovalo jeho humor špetkou satiry, myšlenky s pronikavější ambicí, než jen takříkajíc hrát veselý hokej. --- Kromě toho, právem slavná postava K. I. Prácheňského s postupujícími reprízami víc a víc přehrává, už je až polopatistická. Chápu, že Svěrák a většina publika s ním si to užívají. Ale historicky nejstarší záznam této hry (na zvukovém CD) je podle mého soudu nejvkusnější. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

U Záskoku napíšu nejdřív samotné hodnocení a pak kompletní hodnocení všech Cimrmanů a budu sem odkazovat. Součást mojí rozšířené TOP 10. Viděl jsem ho mnohokrát a pořád celou dobu řvu smíchy, tečou mi slzy a bolí břicho. Neskutečná věc, která se povedla skupině kolem Smoljaka a Svěráka. Nejenom, že to je geniálně vymyšlené - hra o hře, ale především je každý charakter tak neuvěřitelně promyšlený a tak skvěle zahraný, až to bere dech. Tohle je pro mě divadlo, na které bych šel. Jak seminář, tak především hra samotná jsou absolutní klenot jakékoli české tvorby ve všech odvětvích, ke které se dá přirovnat tak možná Jágr, pivo a Škodovka...... Samotný nápad Járy Cimrmana je neskutečnou invencí několika běžných lidí, kteří dokázali stvořit kult Největšího Čecha, kterého zná snad každý. Nevím, jestli mají ostatní národy něco podobného, ale dost o tom pochybuji. A i kdyby, tak to rozhodně nebude dosahovat takových kvalit. Legenda, kterou zná každý a kterou musí mít každý rád. Neopakovatelný zážitek, který mě samotného dělá hrdým na to, kde žiju. Díky, pane Cimrmane, Váš život opravdu stál za to. 100% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • Autoři nejprve psali hru už zkaženou, ale pak napsali hru tak jak by vypadala nenarušená a pak ji "kazili". (Kulmon)
  • Autoři uvažovali, že představení pojmenují dle názvu hry „Vlasta“, kterou diváci vidí po přestávce a je i takto dodnes nazývána. Nakonec však zvolili pro představení název Záskok. (mnaucz)
  • Jedná se o nejstarší záznam z oficiálně natočených na VHS v distribuci Centra českého videa. Vyšel jako první na VHS a také byl pořízen jako první. Původně to měl býti Akt (1997), jenže ten se musel z technických důvodu přetáčeti a vyšel tedy na VHS později. (mnaucz)

Reklama

Reklama