Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (198)

Eraser 

všechny recenze uživatele

Trochu vážnější, než jsme u Divadla Járy Cimrmana zvyklí, ale možná o to víc se mi líbí. Chvílemi trochu statické, dokonalý protipól rozjuchaného Záskoku, který autoři napsali těsně po něm. Na Blaníku se možná podepsalo i to, že vznikl těsně po roce 1989 a Smoljak se Svěrákem se v té době trochu hledali. Když to ale srovnám s tehdejším "hledáním se" jiných tvůrců, nutno říct, že S&S z toho vyšli s noblesou. A pamatujte: "Nikdy nebylo tak zle, aby nemohlo být ještě hůř!" ()

Vakomlok 

všechny recenze uživatele

Lehce melancholické zpracování české legendy. Humoru je tu až až, i když je převážně konverzačního rázu. To ale ani v nejmenším nevadí a když už dojde k akci, tak stojí za to. Souboj na meče je scéna, která mě naprosto odrovnala, stejně tak scéna mučení. Jednoznačně *****, v českém dramatickém umění špička. ()

Reklama

Melios 

všechny recenze uživatele

"Ve jménu Jana Žižky, Češi sou lišky, lišky"! Pre mňa osobne jedna z tých slabších Cimrmanoviek, čo do počtu gagov, príbehu a úvodnej eseje. Ako Slovák to moc neocením, pretože nepoznám najlepšie českú, stredovekú, "bohémsku" kultúru. Dá sa, ale povedať, že je to jedna z mála Cimrmanových hier, ktorá by v skutočnosti mohla byť napísaná za života pána J. tak ako je. A to si myslím, že bol hlavný cieľ. Príbeh som si užil, bolo to stále dostatočne intelektuálne zabávné a vidieť pána Kašpara v nejakej ďalšej úlohe ma opäť zahrialo pri srdci. Dobré hlášky naďalej pretrvávajú. Vo výsledku som spokojný. No na Záskok a Dobytí severního pólu sa to ani neťahá. 78% a Známka: B + ... "Já musím jít skontrolovat stráže!", "Tam na Slovensku se mají, prej sou v nějaký pivnici!", " Ještě volal: v čil sme v řiti! v čil sme v řiti!, jak se má velitel rozhodnout, když se mu tají kde sme!", "Nějááák se ti to nerýmuje!" "Die Fensterpolitik..." ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době jsem konečně narazil na Cimrmanovku, ve které je seminář a hra stejně kvalitní. Na plný počet to sice nevidím ani tak a kvalit Dobytí severního pólu to u mě taktéž vůbec nedosahuje, ale fungovalo to, bavilo mě to celou dobu a hluchých míst tam moc nebylo, snad jen začátek semináře byl vyloženě slabý, ale jinak to šlapalo jak hodinky. Dost mě to potěšilo, protože minulá Cimrmanovka, kterou jsem viděl, mi přišla docela slabá a začal jsem si u ní říkat, jestli se mi tenhle humor už neokoukal. Tak naštěstí ne a můžu směle dál :-) 4* ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Přednáška: Cimrman a historie (problém zapamatovatelnosti historických dat (Vondruška), defenestrace (Weigel), pověst o Blaníku (Smoljak)); loutkové divadlo: Nevěřící Vlasák. "Ňák se ti to nerýmuje... zalezu zas do své sluje." Samotná hra bývala jedna z mých nejoblíbenějších, na rozdíl od těch dalších se napodvacáté přece jen trošičku okoukala. "Blboune blbá, hluchá... nadřízená". Ladislav Smoljak je jako vězeň z Bitýšky naprosto kouzelný, jedna z jeho nejlepších rolí. "Ale tomu nerozumíš, to je vozová hradba." ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Při obsazovaní hry se zapomnělo na Jana Hrabětu. Nakonec byl obsazen jako 3. alternant do role rytíře Hynka z Michle. (mnaucz)
  • Na počátku 90. let krátce hrával postavu Smila i Andrej Krob, který dříve ze souboru kvůli svému kádrovému profilu odešel. V roce 1993 však zase divadlo z časových důvodu opustil. (mnaucz)
  • V době natáčení toho přestavení se točil film Kolja (1996). Proto má Pavel Vondruška upravené vlasy, kvůli jeho roli dirigenta ve filmu Kolja. (mnaucz)

Reklama

Reklama