Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Fantasy

Recenze (881)

plakát

Mank (2020) 

Nudný a vcelku zbytečný film, pojednávající o psaní scénáře k jinému nudnému a příšerně přeceňovanému filmu. Jednu hvězdu přidávám za své oblíbence Garyho Oldmana a Charlese Dance, kteří zkrátka herecky nikdy nezklamou. 1,5*.

plakát

Chlast (2020) 

"Je tu nějakej Al? Příjmením Koholík? Haló! Chlapi! Tak je tady nějakej Al Koholík?" :D Opravdu bych tandemu Vinterberg - Mikkelsen ráda dala vyšší hodnocení, nejen proto, že Thomas Vinterberg je schopný a ambiciózní režisér, který se nebojí točit se světovými hvězdami a Mads Mikkelsen je skvělý herec. Ale také proto, že v roce 2012 dokázali, jak kvalitní může současná dánská kinematografie být, když spolu natočili neoddiskutovatelně výborný snímek Hon, v němž bylo všechno to, co Chlastu chybí. Bylo v něm silné téma, drtivý vývoj, skvělé herecké výkony a nemilosrdná pointa. Ten film mělo opravdový smysl natočit. Chlast naproti tomu má sice docela zábavné, možná spíš úsměvné téma, které ale není kdovíjak nosné, ani hlubokomyslné a v průběhu se ho snímek nesnaží nijak zábavně podat. Většina dějových linek navíc neústí v nic zásadního, co by se diváka nějak dotklo a dalo se z toho na poli sociálního dramatu, a k tomu s těmito tvůrci, udělat mnohem víc. Jak už jsem psala, opravdu bych Chlastu ráda dala vyšší hodnocení, ale bylo by to nespravedlivé jak vůči Honu, tak například vůči dalšímu dánskému filmu s Madsem Mikkelsenem - Královská aféra. Nakonec tedy 2,5*.

plakát

Zločiny Velké Prahy - Doktor Herzog (2021) (epizoda) 

Nejlepší díl doposud. Konečně se většinu stopáže řešil případ a ne osobní trable vyšetřovatelů, i scénář mi najednou připadal snesitelnější - jak dramatické, tak humorné části byly úderné a tvůrcům vyšly. Epizodě napomohly i časté dobové exteriéry a dobově věrohodné linie (např. problematika častého užívání drog za První republiky). A ačkoli se dal pachatel odhadnout hned na začátku, cesta k jeho odhalení byla nakonec příjemně spletitá. 2,5*.

plakát

Kukačky - Epizoda 11 (2021) (epizoda) 

Připadá mi, že sleduji úplně jiný seriál, než ten, který je tu na ČSFD hodnocen každý týden čtyřmi a pěti hvězdičkami od většiny uživatelů. Jelikož ten seriál Kukačky, který sleduji já, se vyznačuje především tím, že se v něm dlouhodobě skoro nic neděje, vyprávění se téměř neposouvá dál, zásadní spory se přecházejí mlčením a záměna chlapců (pro většinu lidí tragédie) se zde změnila na pohodovou rodinnou idylku. Identita "udavače" byla jasná už od začátku, takže super napínavý plot-twist také nevyšel a jediná zajímavá postava - Marcela - v dalším díle podle ukázek nejspíš potratí a tím se "vyřeší" i zdejší největší scénáristický problém, který ovlivňuje hodně postav kolem ní. Již u sedmého dílu jsem psala, že celý seriál skončí jednou velkou spokojenou rodinkou Holcových a Kadlecových, kdy se budou všichni vídat s oběma kluky. Žádné překvapení se od té doby nekonalo a vše směřuje k mému odhadu. Takže, co se stalo v této epizodě? Chameleon lezl po stromě a syn Heleny Dvořákové jí ukradl klávesy. Hm... fakt tomu odpovídá hodnocení nad 80%. Zdejším pěti a čtyř "hvězdičkářům" doporučuji shlédnout i nějaký ten zahraniční seriál, aby zjistili, že kvalita se dnes pohybuje úplně někde jinde. ;-)

plakát

Zločiny Velké Prahy - Lepší život (2021) (epizoda) 

OBSAHUJE SPOILERY! Hm... další sebevražda. Nakonec, to je nejjednodušší na vymýšlení, co? Potřebujeme, aby případ zabíral dohromady tak pět minut stopáže, protože zbytek musí nutně vyplňovat chcaní, kapavky, prostitutky, souložení, retardované dcery, nespokojené manželky a samozřejmě také pánský karetní kroužek. PS: Když se chce někdo zastřelit, tak se nejdřív pokouší trefit do srdce, a až pak do hlavy, sure. 1*.

plakát

Zločiny Velké Prahy - Zmizelá (2021) (epizoda) 

No tak mělo to nějakou strukturu detektivky, na rozdíl od minulého dílu a hrál tam Štěpán Kozub, i když asi tak minutu. Jinak to byla, jako obvykle u tohoto seriálu, nuda s nezajímavými vsuvkami z osobního života vyšetřovatelů na úkor vyšetřování. A ten závěr se "svatbou" prostitutky a inspektora v nemocnici a se svědkyní - milenkou ženicha, to byl dobrej bizár. 1,5*.

plakát

28. Český lev - Ceny České filmové a televizní akademie za rok 2020 (2021) (pořad) 

Ponecháme stranou, že nesouhlasím s nejlepší režií a nejlepším filmem pro Šarlatána, ale chápu, že pro mainstream je plytká gay lovestory snesitelnější, než divácky nevstřícná Krajina ve stínu, která se nepodbízí, a v níž skutečně o něco jde. Holt se víc shodnu s kritiky, než s akademiky u Českého lva... Ale samotný přenos byl prostě nuda. Kopta je nezajímavý a bez diváků a bez možnosti vidět radost u oceněných a jejich objímání s nejbližšími, je celá show prostě ani ne poloviční a ztrácí tak nějak na výjimečnosti a slavnostnosti. Plusem byly medailonky alespoň u výherců, když už nebyly u každého nominovaného (jak by to mělo být, a v zahraničí je, samozřejmostí). Asi by bylo mnohem přínosnější přečíst si výsledky na netu, alespoň by člověk ušetřil čas.

plakát

Hlava Medúzy - Kalich hořkosti (2021) (epizoda) 

Tak tomu Renč nakonec nasadil korunu svými oblíbenými motivy akce, násilí, krve a řvaní, se kterými neumí pracovat. Nemá dost vkusu a filmařského citu na to, aby scény s těmito prvky nakonec vždycky nevyznívaly křečovitě, uměle a trapně. Asi to měl být super napínavý případ na závěr, ale vyšla z toho parodická a křečovitá nuda. 1*.

plakát

Zločiny Velké Prahy - Pekelný stroj (2021) (epizoda) 

"Nůůůůůdááááá!" Jak by řekl Homer Simpson. Vlastně se neřešil žádný případ vraždy, protože už byl vyřešen a magor Liška v baráku ze Sám doma mě nezajímal. Kdyby ten vynálezce chtěl, aby přijel prezident Masaryk, tak by mu Budík a spol. asi taky vyhověli, místo, aby ho odpráskli. A ty WTF scény s vyjížděním inspektora po Tereze Hofové, byly pěkně trapné. Jinak lituju všechny, kteří si nemohou zapnout na televizi titulky pro neslyšící, protože rozumět Liškovi je teda kumšt. :D

plakát

Kukačky - Epizoda 7 (2021) (epizoda) 

Kukačky tak nějak pozvolna plynou, nejsou trapné, ani špatně zahrané, ale nic extra se tam neděje. Děj se skoro neposouvá kupředu, každému dramatu mezi postavami se scénář nakonec vyhne, lidé v rodinách se mezi sebou nikdy nehádají, ani v krajních situacích. Všechno se odvíjí pohodově, žádný spěch, o problémech se mlčí, maximálně se o nich klidně rozmlouvá a záměna dvou dětí není pro tyhle dvě rodiny vlastně zas takový big deal. Nikdo nemá snahu soudně popotahovat doktory v nemocnici, nikoho nezajímá, jak k záměně došlo a nakonec to dopadne tak, že Holcovi a Kadlecovi budou jedna velká spokojená rodina s oběma kluky. Stejně jako Vyprávěj - na realitu je to až moc hezké.