Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný

Deníček (11)

Na co se těšit v letošním filmovém roce?

Star Wars: Síla se probouzí. A to bude asi tak všechno. Nepamatuju si, že by vyhlídky na filmový rok byly kdy tak mizerné jako letos. Proboha, vykašlete se už v Hollywoodu konečně na prequely, sequely, originy, spin-offy a rebooty a začněte točit něco originálního. Když je jediný film, který stojí za to vidět, taky jen pokračování, tak už je to vážně na pováženou. Nejlíp to opět shrnuli pánové z Red Letter Media.

Red Letter Media

Pokud nejste zrovna milovníkem nové trilogie Hvězdných válek, chcete konečně vědět, proč fanoušci původní trilogie nemají nové díly v lásce nebo se prostě jen chcete pobavit, podívejte se na recenzi Skryté hrozby, kterou vytvořil Mike Stoklasa, americký nezávislý filmař a kritik. Video, které bývá někdy označováno za nejlepší recenzi na celém internetu, vyniká především ultračerným humorem (Mike se stylizuje do role maniakálního vraha Plinketta, který se rád dívá na filmy) a značnými znalostmi ze strany autora. Recenze bohužel nebyla nikdy přeložena do češtiny, takže si ji užijete jen s pokročilejší znalostí angličtiny.

Stop zbytečné deformaci obrazu

Takhle se to prostě nedělá.

Stop zbytečné deformaci obrazu

Městečko Twin Peaks

Není geniálnějšího seriálu...

Městečko Twin Peaks

22. července 2013

Druhá polovina filmu začínala mezihrou - entr'acte.

22. července 2013

5. září 2012

Delší filmy byly dříve rozděleny přestávkou, která obvykle začínala zobrazením nápisu "INTERMISSION" a pokračováním hudby. Přestávka většinou dělí film na delší a kratší část, přičemž v druhé části je daleko větší pozornost věnována vnitřním konfliktům. Jedním z nejlepších umístění přestávky do filmu je moment, kdy mlha zahalí Noodlese v Tenkrát v Americe (1984).

5. září 2012

4. září 2012

Poctivé filmy dříve začínaly předehrou. Je škoda, že se tahle tradice v posledních desetiletích vytratila, ale chápu, že lidem v multiplexech úplně stačí patnáct minut otravných reklam a trailerů. Předehra měla lidem navodit správnou náladu před filmem a skladatelé v ní často demonstrovali to nejlepší ze zkomponovaného materiálu.

Filmy s předehrami (pouze verze obsahující předehru), které jsem zatím viděl:

Ben Hur (1959)

Lawrence z Arábie (1962)

Doktor Živago (1965)

2001: Vesmírná odysea (1968)

4. září 2012

7. února 2011

Ledy se konečně prolomily. Ta hrstka z vás, kteří sledují můj profil, jistě ví, že pětihvězdičkovým hodnocením zrovna neplýtvám. Musí se jednat doslova o filmový orgazmus, abych mohl nějakému snímku udělit plné hodnocení. Přestože už nějakou dobu uvažuju o přidělení páté hvězdičky Leanovu eposu Doktor Živago, včera jsem měl konečně možnost zhlédnout film, shodou okolností rovněž z Leanovy dílny, kde jsem o plném hodnocení nemusel dlouho uvažovat. Je jím slavný Lawrence z Arábie.

O tento krok, k němuž jsem se neodhodlal od zhlédnutí Ben Hura v červnu 2009, se postarala především geniální hudba Maurice Jarrea a výprava. Z hereckých výkonů mě spíš než Peter O'Toole oslovil Omar Sharif a pak nelze nezmínit také myšlenkovou stránku filmu. Příznačný je zejména samotný konec, kdy se začínají kreslit mapy a hrdinů už není zapotřebí.

Zhlédnutí jednoho z nejzásadnějších filmů dějin kinematografie nemůžu než doporučit.

7. února 2011

28. ledna 2011

Ve svém seriálu o špatných filmech, který píšu pro Časopis Eliášova plamene, jsem se rozhodl věnovat nejnovější část osobnosti bizarního amerického režiséra Tommyho Wiseau a jeho mistrovskému dílu The Room. Jste srdečně zváni.

28. ledna 2011

26. ledna 2011

Dnešním dnem jsem dospěl k ohodnocení a okomentování 600. filmu na ČSFD. Stal se jím Mega Shark vs. Crocosaurus z dílny studia Asylum, které je ve světě filmu synonymem pro absolutní břídilství.

Monstrózně tupé filmy, s nimiž asyláci divákům původně vyráželi dech, nejednomu filmovému fandovi zevšedněly. Už nestačí přijít s konfrontačním "hororem", kde dvě titulní stometrové bestie soutěží v akrobatických výkonech za bouřlivého smíchu diváků. Chce to přijít s něčím novým, horším a přitom originálním. Obávám se, že než si to pánové ze studia Asylum uvědomí, čeká nás ještě slušná řádka přerostlých digitálních oblud, bezradných vojáčků a zneuznaných vědátorů snažících se příšery zastavit. Dokud se dolary posypou, Asylum nebude mít důvod z nastaveného kursu uhnout.

26. ledna 2011

22. ledna 2011

Dnes spuštěna nová ČSFD... Prozatím vypadá slibně.